– Han løp like fort som jeg gjorde her i fjor

LANGT BAK: Henrik Ingebrigtsen (25) var et godt stykke bak suverene Asbel Kiprop (bak t.h) på Drømmemilen på Bislett, og OL-kvalifiseringskravet på 1500 meter. Han mener imidlertid at han med medalje i EM 6. til 10. juli må få Rio-billett. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Henrik Ingebrigtsen: – Jakob var kveldens beste Ingebrigtsen

BISLETT (VG) Henrik (25) og Filip (23) Ingebrigtsen er ikke i ett sekunds tvil om at lillebror Jakob (15) ble løperfamiliens store «mann» på Bislett.

  • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over tre år gammel

– Helt klart, uten tvil, svarer Henrik Ingebrigtsen på VGs spørsmål om Jakob er kveldens Ingebrigtsen.

– Ja, det vil jeg si. Med god margin. Det var imponerende. Han løp like fort som jeg gjorde her i fjor, svarer Filip på samme spørsmål.

STORMER FREM: Jakob Ingebrigtsen senket sin egen ferske verdensrekord for 15-åringer på 1500 meter under Bisletts Diamond League-stevne torsdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Jakob Ingebrigtsen satte for en uke siden uoffisiell verdensrekord for 15-åringer på 1500 meter med 3.44,97. På Bislett torsdag senket han den med to og et halvt sekunder, til 3.42,44. Dermed var han bare snaut to sekunder fra EM-kvalifiseringskravet 3.40,5 - for seniorer, altså.

Lite publikum

– Hvor skal dette ende? Hvis han forbedrer seg litt og litt frem til han er 20 år, da er han mye bedre enn meg. Jeg synes han nærmer seg litt for fort, sier Henrik Ingebrigtsen og Jakob i pressesonen etter «Drømmemilen».

Den ble ikke helt som han og broren hadde drømt om. Ved passering 1500 meter, 109 meter før mål på «milen», var begge for sent ute til å klare OL-kravet 3.35,5 på 1500 meter. Filip var så kjørt at han - i likhet med Jakob et par timer tidligere - måtte løpe rett i garderoben for å «bli kvitt» overanstrengelsen.

Bakgrunn: Kan få drømmen oppfylt på Drømmemilen

Henrik var umiddelbart noe piggere, men ikke helt fornøyd med løpet - der haren ikke var til mye hjelp for «resten» bak suverene Kenyas Asbel Kiprop - og Filip og han «fikk svi» fordi de ville vise seg frem for hjemmepublikum.

Som strengt tatt ikke var så stort.

– OL-klar med EM-medalje

– Det var et tyspisk torsdagsløp; 10 grader og litt vind. Men jeg er der jeg skal være likevel, sier Henrik Ingebrigtsen etter å ha slått Filip i finishen.

På spørsmål om når han skal ta OL-kravet, svarer han at det kan skje i EM i begynnelsen av juli. Det er imidlertid siste sjanse. Tidsfristen for å klare kvalifiseringskravet til Rio er 11. juli.

Henrik Ingebrigtsen mener at «de» - det vil si Olympiatoppen og sportssjef Ronny Nilsen i friidrettsforbundet - ikke kan la være «å sende» ham hvis han tar medalje i Amsterdam 6. til 10. juli.

Uavhengig av tidskravet.

Han vant EM-gull på distansen som «ung og lovende» i 2012 og EM-sølv i Zürich for to år siden.

Jakob: EM-kravet er mulig

– Hva mener du Gjert, spør han pappa og trener Gjert Ingebrigtsen som maser om at Henrik må komme i gang med «nedløpingen».

– Ja, svarer Gjert - han er enig.

Men han sier nei til Jakob, hvis han skulle klare EM-kravet.

Leste du denne? Pappa gir ikke Jakob lov til å løpe EM

– EM-kravet er helt klart mulig. Jeg vil under 40 sekunder (3.40) fortest mulig. Kroppen kjennes bedre enn i fjor, sier Jakob Ingebrigtsen i pressesonen etter sin oppvisning.

Men det hjelper ham ikke at pappa vedgår at han er «et par-tre år foran» Henrik, som løp på 3,42 som 19-åring på Bislett. Han får ikke at følge med Filip og Henrik til Amsterdam uansett. Planen er at han skal løpe U20-EM og junior-VM, og der er han åpenbart ikke til å rikke.

Løken EM-klar

Leste du denne? Kanonløp av Karoline Bjerkeli Grøvdal i Roma

Det spiller ingen rolle om storfamiliens (7 barn) yngste mannlige løper i storebrødrenes øyne fleiper med at de kan komme til å engasjere ham som hare, det vil si fartsholder, under trening.

– Jeg sa til Filip at han (Jakob) blir beste nordmann og at han vil springe på 3,42. Jeg hadde ikke helt sett at Løken skulle gjøre det så bra som han gjorde, forteller Henrik om deres spådom før Jakobs superløp.

Snorre Holtan Løken (21) løp under EM-kravet med god margin: 3.38,63.

– Jeg vil ikke si at han reddet familiens ære. Vi klarte begge å vinne premiepenger, sier Henrik Ingebrigsten med et skjevt smil om Jakob - og det faktum at han og Filip kom på 7. og 8. plass på «Drømmemilen», med henholdsvis 3.53,19 og 3.55,02.

Storebrors personlige rekord på distansen - som ikke er på OL-programmet - er 3.50,72, satt på Bislett for to år siden.

PS! Karoline Bjerkeli Grøvdals kjæreste Vladimir Vukicevic løp 110 m hekk i Mannheim torsdag. Der løp han på 13,65 i finalen, sitt beste løp på fire år. OL-kravet er 13,47. Hans personlig beste er 13,55.

Mer om

  1. Friidrett

Flere artikler

  1. Pappa gir ikke Jakob lov til å løpe EM

  2. Jakob (15) stoppet av reglene – får ikke løpe ungdoms-EM

  3. Bovim hyller Grøvdals superløp: – Hun er kjempesterk

  4. EM-finale 1500 meter kl 21.50: Pappa Ingebrigtsen: Filip kan ta gull - begge sønnene klar for OL

  5. Pappa Gjert etter brødrene Ingebrigtsens kanonløp: - Fytti grisen!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder