VANT PÅ BISLETT: Jaysuma Ndure (32) vant med 20,66 sekunder lett 200-meteren under Norwegian Grand Prix på Bislett siste fredag. Hans årsbeste er 20,43, som innebærer at han er klar for Rio-OL. Torsdag løper han innledende heat i EM. Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Ndure: Tenker ikke på rettssaken

AMSTERDAM (VG) OL-klare Jaysuma Saidy Ndure (32) sier til VG foran sin 200-meter i friidretts-EM at han ikke tenker på eller har latt seg påvirke av rettssaken han måtte igjennom foran denne sesongen.

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg tenker ikke på rettssaken. Det er positivt å være her og ha det gøy. Det er bra å kunne komme tilbake på det nivået jeg vet jeg kan være på, svarer Jaysuma Saidy Ndure på VGs spørsmål om saken i tingretten, der han opprinnelig ble tiltalt for vold mot en tidligere samboer, har påvirket ham.

Bakgrunn: Dømt til 75 dager fengsel

Dommen for to tilfeller av legemsfornærmelse og ett tilfelle av brudd på besøksforbud, ble umiddelbart anket til lagmannsretten. Der er den berammet til 24. januar neste år. Ndure har også byttet forsvarer, fra Mette Yvonne Larsen til Svein Holden.

Syk i to år

Jaysuma Saidy Ndure understreker også at skadene han har vært plaget av, ikke har sammenheng med rundene i rettssalen.

– Løping er jobben min. Jeg har vært syk i to år og har ikke klart å prestere. Jeg tenker ikke på rettssaken i det hele tatt, gjentar han.

Den 19. juni klarte han OL-kvalifiseringskravet 20,50 sekunder på 200 meter. Hans 20,43 i Brussel for tre uker siden er den 13. beste tiden i Europa i år. Ndures personlige rekord er 19,89 sekunder fra 2007.

I friidretts-VM 2011 kom han på 4. plass med årsbeste 19,95 sekunder.

Samme år ble han første nordmann under 10 sekunder på 100 meter (9,99).

Nå har han droppet 100 meter til fordel for 200 meter, som er favorittøvelsen hans.

Men årsaken til at han satser ene og alene på den, er at 100-meteren «er mer voldsom». Da han hadde problemer med ryggen, hoften og hamstring (bakre lårmuskel) var han redd for «å stå opp og løpe».

– Når du er skadet, sitter det alltid i hodet. Du tør ikke satse alt, forklarer Jays Ndure til norsk presse på utøverhotellet Van der Valk i Amsterdam.

EN AV 51: Jaysuma Ndure (32) må i likhet med alle de andre 50 utøverne i Norges EM-tropp i Amsterdam presentere seg for NRK, som sender direkte fra alt i mesterskapet en måned før OL. Foto: Øystein Jarlsbo

Han har kun løpt tre 200-metere i konkurranse de siste to årene. Ndure forteller at han startet sesongen med å løpe 200 meter på 20,43 da han tok 4.-plassen bak Frankrikes Christophe Lemaitre i finalen på distansen i VM i Sør-Korea (med 19,95).

Han har ikke vondt noen steder nå, men «det er risikabelt» og han påpeker at det alltid er litt vondt her og der.

Bakgrunn: Her er de norske høydepunktene under EM

Er ikke Gud

Ndure er direktekvalifisert for semifinalen på 200 meter, etter at et par raskere konkurrenter har trukket seg fra EM.

– Hvor fort må man løpe for å få medalje, spør VG.

– Det vet jeg ikke, jeg er ikke Gud, svarer Ndure – etterfulgt av sin karakteristiske latter.

EM er et skritt på veien mot OL. Han må ikke bli for ivrig. Ha har vært syk, han må ta det gradvis. Han må la kroppen styre «det». Det handler om å slappe av. Ikke la seg stresse, sier Jaysuma Ndure, som sammen med treningspartner Ezinne Okparaebo er Norges sprinterhåp i EM.

Bakgrunn: Ezinne misset EM-målet – må løpe ekstra

Ndure vant bronsemedaljen på 100 meter i EM for fire år siden, Ezinne Okparaebo (28) har litt å revansjere på den distansen i EM-sammenheng: I 2010-EM ble hun nummer fire i finalen i Barcelona, 4. plass-reprise i Helsinki 2012 og for to år siden ble hun slått ut i semifinalen i Zürich.

– Du må ikke jage, du må ta det helt rolig; være tålmodig, sier Jaysuma Ndure.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder