SYKEST: Karoline Bjerkeli Grøvdal kom seg så vidt til start foran 3000 meter hinder i EM i Berlin i august i fjor. Hun var gullfavoritt. Her jubler hun etter ha å løpt inn til 3. plass på Olympiastadion. Foto: Bjørn S. Delebekk

Bjerkeli Grøvdal: – Høres ut som jeg er veldig mye syk

Karoline Bjerkeli Grøvdal (28) er blitt syk på ugunstig tidspunkter flere ganger i karrieren. Torsdag løper hun 3000 meter hinder for første gang etter EM for 10 måneder siden – og et skadeavbrekk på seks uker.

– Det har egentlig vært én gang i året. Men når du sier det slik, høres det ut som jeg er veldig mye syk, svarer Karoline Bjerkeli Grøvdal konfrontert med VGs oppramsing av hennes sykdomstilfeller:

  • Foran 5000-meteren i friidretts-VM i London høsten 2017. Hun ble tvunget til å bryte løpet.
  • Foran EM i Berlin i fjor høst. Karoline Bjerkeli Grøvdal var favoritt til å vinne gullmedaljen på 3000 meter hinder på Olympiastadion i Berlin, men endte på 3. plass.
  • Foran inne-EM i Glasgow i begynnelsen av mars i år. Hun skulle «prøve» å ta medalje på 3000 meter. Men i mål var hun 13 sekunder bak tyske Alina Reh som tok 4. plass.
les også

Jakob Ingebrigtsen mener skolen har ødelagt mye

– Jeg har vært uheldig med forkjølelser. Men den i Berlin var en skikkelig «runde». Da hanglet jeg i mange uker etterpå, sier Karoline Bjerkeli Grøvdal.

Hun karakteriserer forkjølelsene som vanlige, av den typen som ikke ville fått folk flest til å holde seg hjemme fra jobb. For toppidrettsutøvere blir imidlertid konsekvensene større. De balanserer på den berømte knivseggen når det gjelder sykdom, og ikke minst skader.

Bjerkeli Grøvdal: – Kall meg gjerne persedronningen

Det fikk Karoline Bjerkeli Grøvdal merke i begynnelsen av april. I februar senket hun Ingrid Kristiansens 34 år gamle rekord på 3000 meter med over fem sekunder innendørs i Bærum, til 8,44,68. Noen uker senere ble hun altså syk før inne-EM, og en måned etter det hadde hun pakket kofferten for å reise til en fire uker lang treningsleir i høyden i Flagstaff i Arizona.

Denne videoen har du kanskje sett før – men den tåler en reprise:

– Jeg kjente smerter i lysken. Det kom helt ut av det blå. Jeg fikk svar (på undersøkelsene) dagen før jeg skulle dra. Det var en strek i regningen. Men det var ikke noe poeng i å dra til høyden med den skaden. Skader leges jo også senere i høyden, påpeker hun.

Bjerkeli Grøvdal tok EM-bronse – skoen revnet etter én runde

Diagnosen var overbelastning i bekkenet. Det vil si tilsvarende type skade som maratonløper Sondre Nordstad Moen slet med i fjor. Hun måtte holde seg unna «støt og løping» i seks uker. I stedet syklet hun i Frankrike sammen med kjæresten Magnus Krogsæter Aarre, gikk på rulleski på Olympiatoppens gigantmølle og løp på «i løse lufta-møllen» samme sted.

– Jeg klarte å gjøre det beste ut av situasjonen, og har følt at jeg har fått trent. Men sesongen kommer litt brått på, sier hun med tanke på debuten på Bislett torsdag kveld – og det faktum at hun kun har tre uker med «skikkelig» løping i bena.

Hun kunne ha ønsket seg to uker til av det, men tilføyer at det ville vært «litt pinlig» å trekke seg (fra Bislett) fordi hun er «litt usikker».

Slik har du ikke sett friidrettsstjernene før

– På bakgrunn av risikoen for sykdom og skader. Har du vurdert å endre planen for å løpe både 3000 meter hinder og 5000 meter i VM?

– Nei, det er ingen endringer av den planen. Dette er en «grei» skade. Jeg får ikke noe mén av den, og da er det ingen risiko ved å løpe hinder eller å doble, svarer Karoline Bjerkeli Grøvdal.

PS: Da hun løp 3000 meter hinder under Bisletts Diamond League-stevne i fjor, ble hun – og de andre kvinnene i feltet – offer for en gigantisk arrangørtabbe. Ett av hindrene var satt opp i herrehøyde. Karoline Bjerkeli Grøvdal understreker lattermildt at hun denne gangen helst vil ha så lave hinder som mulig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder