IKKE LETTSKREMT: Sondre Nordstad Moen er vant til skrinne kår i Kenya. Nå kommer han etter alt å dømme ikke hjem til Norge før i juni. Bildet er fra en VG-reportasje for to år siden. Foto: Line Møller, VG

Bråstopp for OL-håpets maraton-hjemreise

Etter over fire måneder i delvis isolasjon, skulle Norges beste langdistanseløper og OL-maraton-håp Sondre Nordstad Moen (29) ha vært på vei hjem fra Kenya. Første del av reiseruten: 355 kilometer i taxi - før planen gikk i vasken torsdag.

 • Øystein Jarlsbo

Artikkelen er over 134 dager gammel, myndighetenes råd angående coronasmitten kan derfor være utdaterte. Du kan alltid holde deg oppdatert i vår spesial, eller gjennom FHIs nettsider.

Årsaken til den planlagte maratontaxituren var at flytrafikken fra Eldoret er stoppet på grunn av corona-krisen. Det er den nærmeste flyplassen fra der Sondre Nordstad Moen har oppholdt seg siden før jul, nemlig i Iten rundt 2400 meter over havet. Dermed er den internasjonale flyplassen i Nairobi nærmeste avgangmulighet.

Ifølge Google er det det drøyt 35 mil fra Iden til Nairobi. En strekning som er beregnet å ta seks timer og 30 minutter med bil sørover i landet. Den skulle han etter planen tilbakelagt i drosje torsdag.

SISTE! Onsdag kveld fikk toppidrettssjef Erlend Slokvik beskjed om at Sondre Nordstad Moens charterfly fra Nairobi fredag var overbooket. Torsdag fikk VG beskjed fra Nordstad Moens manager Chiara Davini om at han nå vil bli værende i Kenya til juni. Planen var at han skulle ha tatt drosje torsdag, og charterfly via Addis Abeba i Etiopia til Oslo fredag.

Toppidrettssjef Erlend Slokvik har ikke vært i kontakt med Moen siden den opprinnelige hjemreiseplanen fortsatt gjaldt.

– Målet må være å få ham hjem til Bislett, sier Slokvik til VG torsdag - med tanke på «Impossible Games» i Oslo 11. juni.

les også

Maraton-Moen alene på hotell i Kenya: – Har regnet med at jeg kan bli dårlig

– Han har brukt den drosjen og sjåføren før, svarer Erlend Slokvik på spørsmål om den åpenbart strabasiøse turen Sondre Nordstad Moen hadde i vente.

Ifølge Sondre Nordstad Moens søster Kristine Nordstad Moen, som nylig var i kontakt med ham, skulle han opprinnelig ha satt seg på et fly torsdag. «Take off» ble utsatt til fredag. Erlend Slokvik, som også snakker jevnlig med maratonløperen, opplyser (før kontrabeskjeden) at ruteflyet han egentlig hadde billett til fra Nairobi fredag, er blitt kansellert – men at han hadde lyktes med å få plass på et charterfly.

VG publiserte for en måned siden dette intervjuet med Sondre Nordstad Moen, som da hadde vært tre måneder i «leiren» i Iden i Kenya - den siste tiden uten løperkolleger:

VG har onsdag ikke fått kontakt med Sondre Nordstad Moen.

På spørsmål om «siste nytt», svarte hans manager Chiara Davini onsdag at de «venter på et svar fra reisebyrået». Erlend Slokvik mente imidlertid å vite at han ville sitte i flyet som fredag skal ta av fra Nairobi, med destinasjon Addis Abeba i Etiopia. Derfra går det et direkte fly til Oslo.

les også

Grøvdals uvanlige avtale: Fikk rom til tredemølle – ble styremedlem

Etter planen skulle Sondre Nordstad Moen ha vært på bakken i Norge lørdag.

Når han eventuelt kommer hjem venter 14 dager karantene, og etter det antakelig et høydeopphold i regi av Norges friidrettsforbund på Juvasshytta i Jotunheimen en gang etter 17. mai. En snau måned senere skulle han være aktuell for Bisletts corona-alternativ «Impossible Games» – som brødrene Ingebrigtsen meldte seg klar for i går, ifølge Stavanger Aftenblad.

– Han er hyperaktuell, bekrefter Steinar Hoen med tanke på Sondre Nordstad Moen.

Hvis Sondre Nordstad Moen ikke kommer hjem før i juni, og han må i karantene 14 dager, rekker han ikke Bislett-start. Så sant ikke reglene endres, eller han kan «komme under» en ordning lik den svenske utøvere vil benytte: De skal fraktes i lukkede biler over grensen, konkurrere - for å så å dra hjem i en slags isolert form.

Stevnegeneralen tar imidlertid et sterkt smittevernforbehold. Uvanlig mye teknologi og logistikk må på plass før han kan legge inn flere navn i det foreløpig kjente i tidsskjemaet, med blant andre Karsten Warholm på 300 meter hekk. Myndighetenes varslede justeringer torsdag, vil antakelig gi ham større handlingsrom.

les også

Bislett Games-fremtiden fortsatt usikker: – Troen på at vi klarer det

Men enn så lenge er begrensingen på 50 personer og karantenebestemmelsene for personer som kommer fra utlandet rammen han må forholde seg til.

– Deadline for vårt endelige tidsskjema er 15. mai, før vi 20. mai presenterer endelig deltagerliste, sier Steinar Hoen.

Mer om

 1. Coronaviruset
 2. Sondre Nordstad Moen
 3. Friidrett

Flere artikler

 1. Norges maratonhåp isolert i Kenya: – Føler seg trygg

 2. Rekorden ryker etter løp i feil sko: Vil bli disket etter regelendring

 3. Norsk friidrett planlegger «corona-konkurranser» neste måned

 4. Amalie Iuel om Svindal-forholdet: – Personlig har jeg det veldig fint

 5. Grøvdals uvanlige avtale: Fikk rom til tredemølle – ble styremedlem

Fra andre aviser

 1. Trosser rådet om å reise hjem fra Kenya: – Jeg forventer egentlig å bli smittet

  Aftenposten
 2. Norges maratonstjerne er endelig hjemme igjen – måtte reise i fire dager

  Bergens Tidende
 3. Norges maratonstjerne er endelig hjemme igjen – måtte reise i fire dager

  Fædrelandsvennen
 4. Løperstjernen feirer 17. mai med maraton i Kenya

  Aftenposten
 5. Løperstjernen feirer 17. mai med maraton i Kenya

  Bergens Tidende
 6. Sondre Nordstad Moen fikk skryt av Johaug etter brutalt løp og europarekord: – Jeg er mektig imponert

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no