NORGE VS. SVERIGE: Jakob Ingebrigtsen og Armand Duplantis har begge imponert under EM i Berlin, Foto: Bjørn S. Delebekk (VG), Reuters.

Svensk kommentator: Jakob Ingebrigtsens prestasjon ikke det mest imponerende i EM

Kommentator i Aftonbladet, Mats Wennerholm, vil ikke ta fra Jakob Ingebrigtsen (17) tittelen som EM-konge. Men han mener at en svenskes prestasjoner overskygger «alt».

Det skriver han i sin kommentar i Aftonbladet i kjølvannet av Armand Duplantis’ EM-gull i stavsprang.

18-åringen knuste konkurrentene og sikret EM-gull søndag kveld, noe som av Wennerholm beskrives som «blant de mektigste oppvisningene jeg noensinne har sett».

les også

Sebastian Coe: Jakob gjorde at ingen savnet Bolt

Jakob Ingebrigtsen løp på sin side inn til to suverene gullmedaljer i friidretts-EM i Berlin: Først på fredagens 1500-meter, deretter på lørdagens 5000-meter, der også storebror Henrik Ingebrigtsen (27) noterte seg for medalje.

– Ingebrigtsen er utvilsomt EM-kongen med sine to EM-gull. Få har hyllet ham mer enn jeg har. Det er bare å si grattis, Norge. Vi svensker har blitt fraløpt, sier han, men står fast ved at han mener Duplantis’ prestasjon er størst.

– Som enslig prestasjon er Duplantis’ EM-gull større. Tre juniorverdensrekorder, personlig rekord med tolv centimeter og nummer én i verden. I skrivende stund kan ikke engang Jakob slå det.

Han har imidlertid store forhåpninger for Ingebrigtsen til neste års VM. Men enda større forhåpninger til Duplantis.

– Duplantis er storfavoritt til VM-gullet i Doha neste år. Per nå er ikke Jakob det. Jeg håper at han er det om et drøyt år, men han er det ikke nå, sier han til VG.

– Overskygger alt

– Skal vi se begge prestasjonene fra et globalt perspektiv, er Armand Duplantis best i verden, mens Ingebrigtsen enn så lenge bare kan kalle seg best i Europa. Men han tok fortsatt to EM-gull, og fortjener tittelen i et EM som kjennes ut som rene babyboomen, skriver han i kommentaren sin.

les også

Slik skal EM-kongen Jakob (17) bli verdens beste

Deretter trekker han frem den ene unge stjernen etter den andre som har løpt, kastet eller hoppet inn til EM-gull i den tyske hovedstaden. Blant de han nevner er Karsten Warholm, som løp inn til gull på 400 meter hekk.

Heller ikke det når opp, ifølge Aftonbladet-kommentatoren.

– Dette gullet (til Duplantis) overskygger alt, skriver Wennerholm.

– Men, jeg er den første til å gratulere Norge med fremgangen i EM. Det er stort. Men som svenske, minnes jeg heller EMs aller siste gren, sier Wennerholm til VG.

Hyllestene fortsetter imidlertid å renne inn til Norges 17 år gamle sensasjon. En rekke IOC-medlemmer rister, ifølge NRK, på hodet som følge av Ingebrigtsens prestasjoner i mesterskapet.

Gerhard Heiberg sier til kanalen at kollegene sliter med å tro det de ser, og Heiberg selv sammenligner Ingebrigtsen med Vebjørn Rodal.

les også

Stavdrama da Guttormsen slo 22 år gammel norsk rekord i EM

Også internasjonalt vekker Ingebrigtsens prestasjoner oppsikt.

«Tidlig utviklet monster»

«Jakob – ferdig produkt», skriver den franske storavisen L’Équipe på en helside om Ingebrigtsen.

«FERDIG PRODUKT: Slik så L’Équipes avisside ut søndag. Foto: FAKSIMILE, L’EQUIPE.

«Brødrene hans, Henrik og Filip, var prototyper laget av pappa Gjert. Den siste Ingebrigtsen, som 17 år gammel vant både 1500 m og 5000 m, er et tidlig utviklet monster», skriver avisen.

«For en familie!», skriver de også og retter blikket mot fremtiden:

«Det er ikke over. Enten det er snakk om de tre brødrene eller noen andre av de syv barna i familien.»

Den profilerte TF1-programlederen Grégoire Margotton nevner Ingebrigtsen og Duplantis i samme åndedrag som den franske fotballsensasjonen Kylian Mbappé, og skriver at «genier bryr seg ikke om antall år».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder