FULL KONTROLL: Filip Ingebrigtsen (23) hadde ingen problemer med å vinne sitt kvalifiseringsheat på 1500 meter i EM. Nå tror pappa Gjert og storebror Henrik at han kan ta gull lørdag. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Pappa Ingebrigtsen: – Filip kan ta hele driten!

AMSTERDAM (VG) Pappa og trener Gjert Ingebrigtsen (50) er ikke i tvil om at sønnen Filip (23) kan vinne EM-gullet på 1500 meter lørdag kveld. Hans andre sønn, Henrik (25), er helt enig.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Filip kan ta hele driten, utbryter Gjert Ingebrigtsen til VG utenfor intervjubua bak Olympiastadion i Amsterdam.

Det sier han etter at han har sagt at Filip er medaljekandidat. På spørsmål om han med «hele driten» mener gull, svarer han bekreftende.

Bakgrunn: Vil vinne tredje EM-medalje på rad

NESTEN-UHELL: 250 meter før mål var Henrik Ingebrigsten nær ved å gå over ende. Dermed måtte han slite litt mer enn Filip. Til slutt fikk han imidlertid bedre tid enn «lillebror», selv om han ble nummer to i heatet. Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Filip: Flere gir igjen

– Det er ikke mange som er sterkere. Han er sterk. Han har slått Henrik ned i støvlene på alt som er av trening. Filip har mye å gå på. Han er medaljekandidat i hva som helst, han kan løpe på 3.33 i år, sier en ivrig Gjert Ingebrigtsen.

– Jeg følte at jeg hadde et par gir å gå på, sier Filip Ingebrigtsen til friidrett.no.

Fra trenertribunen kunne Gjert Ingebrigtsen først se Filip Ingebrigtsen vinne det første av tre kvalifiseringsheat på 3.40,25, fulgt av en seiersgest a la «var det så lett». Deretter så Gjert Ingebrigtsen at Henrik - EM-gull og sølvvinneren fra 2012 og 2014 - måtte slite litt mer med å følge Filips taktikk.

Les: Olympiatoppen måtte undersøke Tonje jubelhopp

Den gikk ut på å legge seg lengst bak fra start, avansere sånn etter hvert - og så ta alle i finishen. Det gjorde ikke Henrik. Han ble nummer to i sitt heat, men fikk bedre tid enn Filip: 3.39,66 - 34/100 bak britiske Jake Wightman.

Leste du denne? Her er de norske høydepunktene i EM

Helt klart gull

Henrik Ingebrigsten endte som nummer to totalt, Filip som nummer seks.

– Filip så sprekere ut, men jeg løp raskere, sier Henrik Ingebrigsten i pressesonen.

– Kan Filip ta gull?

– Ja, helt klart. Han ser veldig sterk ut. Han er «sharp» han, altså, svarer han.

Henrik Ingebrigtsen er imidlertid ikke sen med å tilføye at han vil slå lillebror Filip i finalen. Han mener at han er to dager unna toppformen, etter å ha kommet til EM-byen et par timer før start - fra et langt høydeopphold i St. Moritz.

Du fikk med deg denne? EM-kveldens store høydepunkt (norske øyne): Steike bra!

På den annen side forteller han tåa som er skadet og hamstringen (bakre lårmuskel) som ikke er så bra. Den først nevnte må han operere etter sesongen. En benbit er løs, hamstringen har han slitt med «i snart fem måneder».

– Faren din sier at du løp på ett ben?

– Ja, jeg gjorde det. Jeg har vondt i tåen og har bedøvet den de siste fire månedene, svarer han.

Bakgrunn: Henriks VM-nedtur i fjor

– Åpenbare finalekandidater i OL

Det har gått utover skotøy og løpesettet hans. Men det er ikke mer alvorlig enn at han, slik det ser ut nå, kommer til å løpe 5000-meteren i EM søndag - noen timer etter 1500-finalen.

– Du skal ikke avskrive Henrik. Han kan ikke løpe seinere enn han har gjort i år. Jeg tror begge kommer topp seks i finalen, og at OL-billetten er sikret. Det kan du sitere meg på, sier Gjert Ingebrigtsen.

For ordens skyld: Hverken Henrik eller Filip har klart det særnorske OL-kvalifiseringskravet 3.35,50.

Bakgrunn: Innstilt - men ikke tatt ut til OL

– Han er en åpenbar finalekandidat i OL, svarer Gjert Ingebrigtsen på spørsmål om en begrunnelse for at Henrik Ingebrigtsen uansett bør få OL-billett, slik han gjorde det etter EM-gullet i 2012.

Han ble nummer fem i OL-finalen i London.

– Glad Jakob ikke er med

– Filip?

– Ja, herre gud. Du ser jo den selvtilliten Filip løper med. Han skal bli en jævlig tøff nøtt i finalen, svarer Gjert Ingebrigtsen på spørsmål om Filip er en finalekandidat i OL - og EM-finalen om to dager.

Det er liten tvil om at selvtilliten har antatt gode høyder i Team Ingebrigtsen. I pressesonen får Henrik Ingebrigtsen spørsmål om det blir en brødreduell i EM-finalen.

Leste du denne? Kveldends Ingebrigtsen var Jakob (15)

– Ja, selvsagt. Vi får være glad Jakob ikke er med, sier han og tenker på lillebroren på 15 som regnes som et større talent enn storebrødrene som skal kjempe om EM-gullmedaljen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder