Hovedinnhold

Svensk kommentator: – Det ser ut som hun holder igjen

<p>FAVORITT: Søndag kveld løper Caster Semenya for VM-gull på 800 meter.</p>

FAVORITT: Søndag kveld løper Caster Semenya for VM-gull på 800 meter.

Foto: Glyn Kirk, AFP
Caster Semenya (26) er storfavoritt til å vinne VM-gull på 800 meter, men Ludvig Holmberg i Expressen mener hun med vilje ikke løper så fort hun kan.

Denne saken handler om:

– Det sykeste med hele situasjonen? Det ser ut som hun holder igjen for ikke å skape unødvendig mye oppmerksomhet, skriver Expressen-kommentator Ludvig Holmberg.

Han snakker om den sørafrikanske løperen Caster Semenya, storfavoritten før VM-finalen på 800 meter klokken 21.10 søndag kveld.

<p/> <p>EXPRESSEN-KOMMENTATOR: Ludvig Holmberg.</p>

EXPRESSEN-KOMMENTATOR: Ludvig Holmberg.

Foto: Geir Olsen, VG

26-åringen har lenge vært svært omdiskutert grunnet sine fysiske kvaliteter, og tidligere i sommer kom det Internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) med et forslag som kan stoppe Semenyas fremtidige mesterskapsplaner.

IAAF mener hun har for høye verdier av det mannlige kjønnshormonet testosteron, såkalt hyperandogenisme, og vil gjeninnføre regler som kan tvinge henne til å undergå medisinsk behandling.

Fikk du med deg? Semenya: – Jeg vet at jeg er en kvinne

– Må underkaste seg behandling

De får støtte fra Bo Berglund, sjefslegen for Sveriges olympiske komité, som mener sørafrikaneren må senke hormonnivået medisinsk før hun kan konkurrere.

– Vil man konkurrere i kvinnelig idrett, så må man underkaste seg behandling, sier han til Expressen.

– Vi er alle enige om at Semenya er en jente, i vanlig sammenheng. Nå er spørsmålet om hun er det også innen idretten, sier han videre.

Bakgrunn: Caster Semenya – OLs mest kontroversielle gullfavoritt

Semenyas nederlanske motstander Sanne Verstegen, som røk ut i semifinalen i VM, mener testosteronnivået gir noen løpere urettferdige fordeler.

– For oss andre, som aldri kommer opp på det testosteronnivået som hun har ... og det gjelder ikke bare henne. Vi kommer aldri til å kunne vinne over dem, sier hun til den svenske avisen.

– Det er et veldig følsomt emne, og jeg synes Caster Semenya har blitt dårlig behandlet, sier hun videre.

Norske Hedda Hynne, som også røk ut i semifinalen, er ikke like direkte som Verstegen.

– Vi må løse denne situasjonen så raskt som mulig, sier hun til Expressen.

Leste du? Norges medaljehåp disket: – Føles urettferdig og strengt

Mener hun kunne løpt fortere

I søndagens finale er det, uansett hva som skjer de neste ukene, liten tvil om at Semenya er den store favoritten. Hun er klar på at målet er VM-gull, men hvor mye hun kommer til å gi for å nå det målet, er Expressens Ludvig Holmberg i tvil om.

– Mange har påpekt det den siste tiden, og under Diamond League-løpet i Monaco 21. juni var det ganske tydelig: Semenya sprang et kontrollert, taktisk løp og vant etter et lite rykk på oppløpet, skriver han.

Så du? Skadet Pedersen ett hundredel unna finale: – Hjerteskjærende

Han mener hun hadde mer inne, og kanskje kunne slått verdensrekorden på 1.53,8.

– Men hvilke konsekvenser hadde det fått? Hvordan hadde omverdenen reagert om hun slo verdensrekorden, spør kommentatoren seg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Friidrett

Se neste 5 fra Friidrett