Hovedinnhold

Superdrama da Bolt ble skadet i sitt siste løp – britisk gull

LONDON/OSLO (VG) Usain Bolt (30) var ankermann for Jamaica  på 4x100 meter stafett i sitt siste løp, men han kom aldri til mål.

Denne saken handler om:

Bolt i natt: – Ikke slik jeg ville avslutte

Før løpet var Bolt i sitt vanlige gode humør, han fleipet med maskotten på vei inn på stadion og stoppet ved flere andledninger opp og tok imot hyllesten fra publikum. Det var duket for en emosjonell og verdig avskjed, men endte tragisk.

Les også: Mo Farah snytt for sin femte dobbel i avskjedsløpet

– Arrangørene holdt oss for lenge der inne. Det var kaldt der. Det var tragisk å se en legende gå ned på den måten, sa en irritert Yohan Blake til NRK etter løpet.

Han var meget kritisk til at stafettlagene måtte vente lenge på grunn av en medaljeseremoni i forkant av løpet.

Les også: Haukenes klar for «VM i smerte»: – Du er helt ødelagt etterpå

– Han unnskyldte gang på gang, men vi fortalte at det var ingen grunn til å be om unnskyldning - skader er en del av idretten, sa Julian Forte til IAAF Radio.

Blake sier til Sky Sports at Usain Bolt klaget over at det var kaldt og at de måtte varme opp ti minutter til på grunn av forsinkelsen.

Jamaicas lege Kevin Jones opplyste natt til søndag at skaden enten var akutt krampe i venstre hamstring eller belastningsskade, men at det foreløpig ikke er helt klart hva det var, skriver New York Times. 

«Hjemmeseier»

Storbritannia tok gullet foran USA og Japan på bronseplass. Nethaneel Mitchell-Blake stormet inn til gull som ankermann for britene med tiden 37,47. USA hadde tiden 37,52, og Japan 38,04.

– I sine glansdager hadde Bolt hatt muligheten til å ta igjen britenes ledelse. I dag tror jeg det hadde vært vanskelig også om han hadde vært frisk til mål, sa NRKs ekspertkommentator Vebjørn Rodal.

<p>AVGJØRELSEN: Nethaneel Mitchell-Blake (t.v.) avgjør duellen mot Christian Coleman mens Usain Bolt må gi seg.</p>

AVGJØRELSEN: Nethaneel Mitchell-Blake (t.v.) avgjør duellen mot Christian Coleman mens Usain Bolt må gi seg.

Foto: John Sibley, Reuters

Det er første gang Storbritannia vinner gull på 4x100 meter, og første gang vertsnasjonen tar VM-gullet på øvelsen.

– En utrolig og «outstanding» forestilling av det britiske laget. De leverte på en kveld hvor alle var her, men ikke for å se dem nødvendigivs. Adam Gemili skaffet en luke som hele veien gjorde det vanskelig for de andre å lukke, sier Michael Johnson, OL-vinner fire ganger, til BBC.

Chijindu Ujah og Daniel Talbot løp også for det britiske laget.

Bolt kunne avslutte en av tidenes friidrettskarrierer med sin 20. gullmedalje i VM og OL. Amerikanerne stilte med gull- og sølvvinnerne fra 100 meter, Justin Gatlin og Christian Coleman. Sistnevnte var ankermann, skulle bryne seg mot Bolt. 

Kommentar: Bolt tar farvel – hvem skal fylle tomrommet?

Men Bolt fikk en lårstrekk midt i løpet, stupte kråke fremover og ble liggende på banen mens konkurrentene løp i mål. En trist avslutning på karrieren for en av de aller største utøverne i friidrettshistorien.

<p>STOPPET PÅ 19 GULL: Usain Bolt, med gullsko på bena, kunne tatt sin 15. VM-medalje og sitt 20. mesterskapsgull i karrieren. Men stafetten endte med skade.</p>

STOPPET PÅ 19 GULL: Usain Bolt, med gullsko på bena, kunne tatt sin 15. VM-medalje og sitt 20. mesterskapsgull i karrieren. Men stafetten endte med skade.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Det hadde nok uansett ikke blitt noe gull på Jamaica, for de lå for langt bak før siste veksling.

VG+: Bolt til VG: – Å dra til VM nå, handler om å si takk til fansen

Sammen med Bolt på laget løp Omar McLeod, Julian Forte og Yohan Blake.

– Dette er en trist syn. Et veldig trist syn. Ingen vil se en idrettsmann av hans kaliber sånn, Sa BBC-ekspert Steve Cram rett etter løpet mens Bolt fikk behandling ute på banen.

<p>RUSLET UT: Omar McLeod, Julian Forte and Yohan Blake forlot banen sammen med en skadet Usain Bolt som gikk ut etter at han hadde kommet seg på bena.</p>

RUSLET UT: Omar McLeod, Julian Forte and Yohan Blake forlot banen sammen med en skadet Usain Bolt som gikk ut etter at han hadde kommet seg på bena.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

USA med kvinnegull

På kvinnenes 4 x 100 meter var det USA som stakk av med gullet med raskeste tid i år på 41,82. Tori Bowie løp siste etappe for amerikanerne, og knuste Daryll Neita, Ezinne Okparaebos treningsvenninne, på oppløpet.

Storbritannia tok dermed sølv, mens Jamaica endte på bronseplass.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Friidrett

Se neste 5 fra Friidrett