Hovedinnhold

Russland må ofre Isinbajeva for å komme tilbake i det gode selskap

<p>FJERNES: Jelena Isinbajeva, dobbelt OL-mester i stav.</p>

FJERNES: Jelena Isinbajeva, dobbelt OL-mester i stav.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters
Stavdronningen Jelena Isinbajeva (34) står i veien for at Russland skal komme inn i det gode selskap igjen etter dopingskandalen.

Denne saken handler om:

Nå skal russerne ha godtatt at de må ofre Isinbajeva for at det russiske antidopingbyrået Rusada skal komme opp og gå og igjen kunne drive dopingtesting.

Ifølge nyhetsbyrået R-sport må Isinbajeva gå av som styreleder innen 31. mai for at Rusada skal oppfylle WADAs krav.

Les også: Johaug til VG: – Jeg er forberedt på at OL kan ryke

Den dobbelte OL-mesteren i stav ble gjenvalgt som styreleder i Rusada i mars. WADA mener at dette ikke er i tråd med veikartet som er tegnet opp for hvordan Russland skal komme tilbake i det gode selskap etter den drepende McLaren-rapporten, som gjorde at en rekke russiske utøvere var utestengt fra Rio-OL og også fra vinterens ski-VM.

WADA har krevd at Rusada må få inn en uavhengig styreleder - som ett av fire punkter i planen for at Russlands antidopingbyrå skal få tilbake sine fullmakter.

Les også– Mer enn 1000 russiske utøvere med i systematisk doping

Ifølge nettsiden insidethegames.biz er russerne også i ferd med å innfri kravet om at dopingkontrollører må få tilgang til landets stengte byer. Tidligere har dette gjort at dopingjegerne ikke har fått tatt tester av utøvere de ønsket.

Et annet punkt som Russland må innfri, er tilgangen til de såkalte biologiske passene. Dette skal de allerede ha ryddet opp i.

Les også: Russiske langrennsløpere i CAS: – De lyttet til oss

Ifølge McLaren-rapporten har det vært en systematisk, statsdrevet doping i Russland. Enkelte, som skiløperen Sergej Ustjugov, har uttalt seg kritisk til at utøvere blir utestengt uten at de har avgitt positive dopingprøver, som for eksempel de seks russiske langrennsløperne som ble avstengt rett før Tour de Ski og heller ikke fikk lov til å delta i VM i Lahti.

– Det er gjort en stor jobb både i Russland og i WADA med å få alt på stell igjen, sier WADA-sjefen Craig Reedie ifølge insidethegames.biz.

Husker du denne? Sundby om møtet med CAS: – Du sitter der og føler at du har begått et drap.

– Vi håper at Rusada er fullt ute og går igjen i november, sier den russiske sportsministeren Pavel Kolobkov ifølge sports.ru.

Visestatsminister Vitalij Mutko, som tidligere var sportsminister og som fortsatt har sport i sin portefølje, sier til R-sport at han håper det russiske friidrettsforbundet vil være tilbake i IAAF (det internasjonale friidrettsforbundet) innen utgangen av året.

– Våre utøvere trenger konkurransetrening, sier Mutko. Til OL i Rio de Janeiro var nesten alle de russiske utøverne i friidrett utestengt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Friidrett

Se neste 5 fra Friidrett