Hovedinnhold

Flyttet Gatlins gull-utdeling etter Bolt-sjokket – buet ut på pallen

<p>FIKK MEDALJENE: Christian Coleman (t.v.), Justin Gatlin og Usain Bolt.</p>

FIKK MEDALJENE: Christian Coleman (t.v.), Justin Gatlin og Usain Bolt.

Foto: Phil Noble, Reuters
LONDON (VG) Friidretts-sjef Sebastian Coe (60) mener Justin Gatlin (35) burde vært utestengt på livstid. Dagens medaljeseremoni ble flyttet bort fra «beste sendetid», og gullvinneren på 100 meter måtte  tåle å bli buet ut igjen.

Denne saken handler om:

Det var lagt opp til en storstilt hyllest av Usain Bolt, men da han måtte nøye seg med bronsemedalje ble medaljeseremonien like godt flyttet – uten at arrangøren vil bekrefte årsaken.

Men det er liten tvil om at upopulære Gatlins seier er hovedårsaken.

– Jeg er ikke begeistret over at tanken på at noen som har sonet to utestengelser i vår sport skal stikke av med en av de største triumfene idretten vår har å tilby, sa Coe til BBC søndag morgen.

Lederen av det internasjonale friidrettsforbundet var til stede blant 60.000 tilskuere på Queen Elizabeth Olympic Park, og så at amerikanske Gatlin stakk av med seieren i 100 meterfinalen foran landsmannen Christian Coleman. Legenden Usain Bolt endte altså på tredjeplass.

Bolt: Gatlin har sonet straffen

Gatlin hadde blitt pepet ut i kvalifiseringsløpene, og det ble han også etter at gullet var sikret.

– I løpet av årene som er gått, har jeg alltid sagt at han har sonet sin straff. Så lenge han er her, er det okay, sa Bolt om gullvinneren i natt.

Les også: Jakob Ingebrigtsen falt ut av VM

– Folkene som elsker meg, de heier på meg. De som er hjemme og heier på meg og treneren min, støtter meg. Det er det jeg har fokusert på, sa Gatlin.

Norsk sprintprofil om Gatlin: – Har ingenting på banen å gjøre

I ettermiddag ble det kjent at medaljeseremonien, som egentlig skulle starte kl. 21.00 (norsk tid), startet en time og ti minutter tidligere. Trolig for å unngå for mye buing og reaksjoner midt i beste sendetid. Og fordi det trolig var lagt opp til en gigantisk hyllest av Bolt.

<p>NOE ANSPENT: Sebastian Coe delte ut gullmedaljen til Justin Gatling – samme dag som han uttalte at Gatlin burde vært utesteng på livstid.</p>

NOE ANSPENT: Sebastian Coe delte ut gullmedaljen til Justin Gatling – samme dag som han uttalte at Gatlin burde vært utesteng på livstid.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Det internasjonale friidrettsforbundet skal ha hevdet at seremonien hele tiden har vært planlagt kl. 19.50. Men offisielt har det altså vært annonsert 21.00 i lang tid.

Det ble da også jublet voldsomt da Bolt entret arenaen, og pallen for å motta sin bronsemedalje. Coleman fikk moderat jubel, mens Gatlin måtte tåle en salig blanding av buing og høflig applaus.

Amerikaneren satte tydelig pris på at buingen ikke var like kraftig som tidligere i mesterskapet. Han takket med et lettet ansiktsuttryk og ydmyke bevegelser.

Så kom Coe med gullmedaljen og han den rundt halsen på 35-åringen før det ble et noe stivt håndttrykk. Deretter inviterte Gatlin de to andre sprinterne opp på øverste trinn for de obligatoriske bildene.

<p>SJOKKERTE: Justin Gatlin stakk av med seieren på 100 meter i går kveld. Det sjokkerte både publikum og ham selv.</p>

SJOKKERTE: Justin Gatlin stakk av med seieren på 100 meter i går kveld. Det sjokkerte både publikum og ham selv.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Tatt i 2001 og 2006

Coe mener Gatlin skulle vært utestengt på livstid. I 2001 ble han utestengt i to år, men dommen ble halvert da Gatlin forklarte at han hadde tatt medisiner for ADD – en diagnose han fikk som niåring.

I 2006 testet han positivt på testosteron, og ble utestengt i åtte år. Også den dommen ble halvert, som følge av usikkerheten rundt den første dommen.

Det irriterer tydeligvis Coe, som skjønner publikums reaksjon.

– Det har vært to utestengelser. En ble vannet ut, og det gjorde det vanskelig i forhold til den andre dommen. Den andre utestengelsen skulle ha vært livstid, men vi tapte den.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Friidrett

Se neste 5 fra Friidrett