Hovedinnhold

De tidligere gullvinnerne hyller Warholm: – Årets idrettsutøver i Norge

Verdensmester Karsten Warholm (21) skrev seg inn i norsk idrettshistorie og er nå en del av et svært celebert selskap.

Denne saken handler om:

Ingrid Kristiansen, Hanne Haugland, Trine Hattestad, Grete Waitz, Trond Nymark, Andreas Thorkildsen og Karsten Warholm. Det er de eneste syv som har vunnet VM-gull for Norge i friidrett.

Nå tar de gamle heltene av seg hatten for Warholms maktdemonstrasjon i London. Thorkildsen var rørt til tårer etter triumfen.

– Jeg har dårlig stemme nå, det er så stort, det er gøy, altså! Det er gøy. Han gjorde en så jævlig god jobb. han gikk ut hardt og parkerte alle. Og så holdt han hele veien inn. Jeg lurer på om han er for ung til å skjønne hvor bra han har gjort det, sa Andreas Thorkildsen i et intervju med NRK.

– Dette er årets idrettsutøver i Norge. Uansett, slår Thorkildsen fast.

Kommentar: For en mann!

– Sånne utøvere vil vi ha

Warholm er tidenes yngste VM-vinner på 400 meter hekk og den neste yngste medaljisten i årets VM foreløpig.

– Han var uredd, det er sånne utøvere vil vi ha. Han ga gass fra første sekund og det stresset konkurrentene. Han bare gjorde jobben selv og tok rotta på de andre. Helt rått, sier Ingrid Kristiansen til VG.

Så du denne? Dette er mannen bak Warholm-suksessen

– Det er kjempemorsomt. Det var hyggelig for norsk friidrett og utrolig gøy for Karsten. Vi satt og heiet hjemme i stua. Karsten er jo helt rå og nå kan han jo bare fortsette, sier Trine Hattestad til VG.

Hun er den eneste som har to VM-gull etter å ha blitt verdensmester i spydkast i 1993 i Stuttgart, og i Athen fire år senere (på dagen 20 år siden).

– 21 år er en fin alder å slå gjennom på. Hekk er en vanskelig øvelse, men han holdt ut. Det var så imponerende. Det er så mye som kan virke inn på fremtiden, at han må ta vare på denne kvelden, fortsetter 51 år gamle Hattestad.

<p>VIKING: Karsten Warholm ble historisk i London.</p>

VIKING: Karsten Warholm ble historisk i London.

Foto: Kirill Kudryavtsev, AFP

– Tenk at lille Norge gjør det så bra i en idrett som er så unorsk. Dette trengte norsk friidrett, sier Kristiansen.

Les også: Clement benekter psykologisk spill før Warholm-duell

– Utrolig gledelig

Da Warholm var ett år gammel tok Hanne Haugland VM-gull i Athen i 1997 på høyde. 20 år senere var hun på tribunen i London og fikk se Warholm storme først over målstreken.

– En helt rå prestasjon. Utrolig gledelig for Karsten, trener Lars Olav, hele norsk friidrett og norsk idrett. Jeg hadde en god følelse på at dette kunne gå helt til topps. Han imponerer med kombinasjonen av ydmykhet til oppgaven og offensivitet til utfordringen, sier Haugland til VG.

– Jeg satt med frysninger, sier Trond Nymark, kappgangverdensmesteren som fulgte Warholms løp fra et hotellrom, med to sovende unger ved sin side. Derfor kunne han ikke brøle for høyt.

– Hva imponerer deg mest med prestasjonen?

– Det at han har taklet å være favoritt. Han har vist jevn fremgang hele sesongen, og så klarer han å bli aller best når det gjelder som mest, i mesterskapet.

Nymark la også merke til noe i seiersintervjuet på NRK:

– Det første han nevner er hjemstedet Ulsteinvik, som har vært med på å gjøre Warholm til den han er. Det sier mye om ham.

Les også: Sykdom herjer i VM-leiren

Norge har totalt tatt åtte VM-gull i friidrett siden 1983:

* 2017: Karsten Warholm (400 m hekk)

* 2009: Andreas Thorkildsen (spyd) og Trond Nymark (50 km kappgang*)

* 1997: Trine Hattestad (spyd) og Hanne Haugland (høyde)

* 1993: Hattestad (spyd)

* 1987: Ingrid Kristiansen (10.000 m)

* 1983: Grete Waitz (maraton).

* Nymark tok opprinnelig sølv, men den russiske gullvinneren ble senere tatt i doping.

Les også: Hekkelegenden frykter Warholm har brent kruttet

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Friidrett

Se neste 5 fra Friidrett