Hovedinnhold

Bjerkeli Grøvdal tok EM-bronse – skoen revnet etter én runde

– Jeg så litt ned på dem underveis. Men glemte det etter hvert

<p>RÅSTERKT LØP: Karoline Bjerkeli Grøvdal leverte nok et kanonløp og tok bronse.</p>

RÅSTERKT LØP: Karoline Bjerkeli Grøvdal leverte nok et kanonløp og tok bronse.

Foto:, NTB Scanpix
AMSTERDAM (VG) Karoline Bjerkeli Grøvdal (26) gjorde et rykk fire runder før mål og sikret EM-bronse på 10.000-meter – etter 24 runder med ødelagt sko.

Denne saken handler om:

Etterpå kunne hun kle seg i det norske flagget og slippe medaljejubelen løs, men ikke uten en liten porsjon dramatikk i forkant.

– Skoen revnet etter én runde, og ikke bare litt heller. Den hadde begynt å gå opp før start. Men det er favorittskoene mine. Jeg så litt ned på dem underveis. Men glemte det etter hvert, sier Grøvdal til VG og tillegger at det var «et tøft løp» og «hardt fra start til mål»

26-åringen var blant de store medaljekandidatene foran finalen på 10.000 meter i friidretts-EM. Etter å ha satt fire personlige rekorder og norsk rekord på en engelsk mile 9. juni, var ikke det mer enn rett og rimelig.

Så du denne? Norges EM-håp: – Skal være «mean bitch»

Spørsmålet var om hun ville klare å kopiere Susanne Wigenes (38) EM-sølvmedalje på distansen for 10 år siden, i Göteborg 7. august 2006. Tyrkias 19 år gamle Jasmin Can var den største gullfavoritten blant ekspertene, men Karoline Bjerkeli Grøvdal var ikke langt bak - tidsmessig.

Hun satte ny personlig rekord 31.23,45 og bronsen ble hennes første medalje på bane som senior.

– Det smakte som gull i dag, når det ble et slikt løp som det ble, hvor alle gikk fort. Fantastisk deilig å ta medalje, sier Grøvdal til NRK.

Hyllet av Kristiansen

<p>VERDENSMESTER: Ingrid Kristiansen under innspillingen av NRK-programmet Mesterenes mester.</p>

VERDENSMESTER: Ingrid Kristiansen under innspillingen av NRK-programmet Mesterenes mester.

Foto: Nils Bjåland, VG

Ingrid Kristiansen er også en av få nordmenn med internasjonale medaljer i friidrett på langdistanseløp. Hun tok VM-gull på 10.000-meter i 1987 og EM-gull året før.

– Det var veldig hyggelig. Det viser at hardt arbeid over tid gir resultater. Det var veldig morsomt, og jeg håper at dette inspirerer andre jenter – og gutter også, for så vidt – til å tenke at «det er mulig», sier Kristiansen til VG.

Les også: Her er de norske høydepunktene i friidretts-EM

Da EM-medaljen var sikret, grep Kristiansen telefonen for å sende en melding til Grøvdal på Facebook.

– Jeg ønsket henne lykke til videre og sa at dette var veldig, veldig godt gjort

Hun mener at Grøvdal har «vokst enormt» de siste årene.

–Jeg kjenner ikke Karoline veldig godt, det må sies, men for meg har hun gått fra å være usikker og umoden til å bli veldig trygg på seg selv. Hun er på vei til å bli toppløper nå!

Våkent løp

<p>ØDELAGT SKO: Karoline Bjerkelig Grøvdal løp nesten hele 10.000 meteren med en ødelagt sko.</p>

ØDELAGT SKO: Karoline Bjerkelig Grøvdal løp nesten hele 10.000 meteren med en ødelagt sko.

Foto:, MAJA SUSLIN / TT / NTB SCANPIX

Can, som inntil for ett år siden var kenyansk statsborger, hadde årsbeste i Europa med 31.30,58 mens Norges håp hadde 31.37,91 fra Stanford i USA 1. mai.

– Jeg er med på både høyt og lavt tempo. Det spiller ingen stor rolle, men jeg håper det kan bli litt fart underveis med billigst mulig reise for meg, for da kan jeg også satse på 5000 meter senere i uken, sa Grøvdal i et intervju med NTB tirsdag kveld.

Og Grøvdal fikk det omtrent som hun ville. Farten i feltet var høy allerede fra første runde, og seks løpere ble raskt hektet av. 26-åringen la seg i en god, kontrollerende posisjon fra start; inntil liste rundt 6. til 8. plass. Storbritannias Jo Pavey (42) og favoritt Jasmin Can tok seg stort sett av tempoet i tet.

– Jeg gleder meg til å se henne i OL. Hun har en stor fremtid, hun løp fantastisk, og jeg synes hun var veldig sterk, sier Pavey til VG etter løpet.

Les også: Jakob (15) stoppet av reglene - får ikke løpe ungdoms-EM

Grøvdal & co passerte 2000 meter på 6.15 - så stakk Jasmin Can og fikk en luke da det gjensto nesten 8000 meter.

Karoline Bjerkeli Grøvdal lå som nummer tre-fire i «tetgruppen» bak eks-kenyaneren, men måtte slippe seg litt ned. Drøyt halvveis gjorde hun imidlertid et rykk og la seg i rygg på to - av tre - portugisere.

– Jeg ønsket å løpe billigst mulig, og da portugiserne gikk måtte jeg være med på kjøret. Det var perfekt for min del å henge på dem. De vekslet på å dra opp farten, forteller Grøvdal. Da ledet Can med nærmere 60 meter.

Sikret bronsen

Portugisiske Dulce Felix fikk lagt inn et lite rykk, og dro fra Grøvdal og venninnen fra samme nasjon, Sara Moreira. Da var ikke den norske jenta helt med på notene.

– Jeg var ikke helt våken, samt at jeg var litt sliten. Så merket jeg at farten ble veldig lav, og da måtte jeg bare gå alene. Det ble fem runder hvor jeg jobbet veldig hardt, sier hun.

Moreira ble raskt parkert. Med seks runder igjen lå Karoline Bjerkeli Grøvdal an til å ta bronsemedaljen, og da la hun inn en liten spurt for å få snus på sølvmedaljen. Felix holdt imidlertid unna, og Grøvdal greide aldri hente henne inn igjen - men ingen truet bronsen hennes. 

Etter å ha krysset målstreken kunne Grøvdal ikle seg det norske flagget som den første norske medaljevinneren på 10.000 meter på ti år. Den forrige var Susanne Wigene fra Haugesund, som tok sølv.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Friidrett

Se neste 5 fra Friidrett