Hovedinnhold

Vukicevic trolig ferdig som landslagstrener

Omdømmet feller trolig friidrettstreneren uansett

KONTROVERSIELL: Petar Vukicevic, her med datteren Christina, er i hardt vær etter nye anklager torsdag. Foto: Scanpix
KONTROVERSIELL: Petar Vukicevic, her med datteren Christina, er i hardt vær etter nye anklager torsdag. Foto: Scanpix
(VG Nett) Mye tyder på at dopinganklagede Petar Vukicevic (56) er ferdig som trener i Norges friidrettsforbund.

Denne saken handler om:

Vet du noe om saken?

 • Tips journalist Anders K. Christiansen
  Twitter:@VGNettAnders


  Dette er saken:
 • 12. november avslørte Dagbladet at friidrettstrener Petar Vukicevic for ti år siden kontaktet en utenlandsk kollega, Srdjan Djordjevic, med spørsmål om forbudte stoffer.
 • I perioden 2001-2003 fikk Djordjevic spørsmål via e-post fra Vukicevic, en av Norges mest profilerte friidrettstrenere, om testosteron, veksthormoner og dopingtester.
 • Vukicevic erkjente overfor Dagbladet å ha stilt spørsmål på e-post om enten veksthormon eller testosteron, men hevdet at det er stor forskjell på å skaffe seg kunnskap om og å bruke forbudte stoffer.
 • 19. november ble Friidrettsforbundet og Vukicevic enige om at han permitteres inntil videre.
 • 27. november snakket Christina og Vladimir Vukicevic med pressen. - Det er utrolig vondt, og ufattelig at vår trener og far blir beskyldt for doping, sa Christina Vukicevic.
 • Vukicevic hevder ekskona Turid Syftestad har forfalsket deler av epostene, der konkret doping diskuteres. Syftestad nekter for dette.
 • 29. november sto tidligere utøver Einar Inge Aasen frem og fortalte om en samtale i 2001 der Vukicevic angivelig topp opp temaet doping, og hvordan dette kunne gjøres.

Friidrettspresident Svein Arne Hansen våknet opp til nye anklager mot hekketreneren i dag. Han vil likevel ikke forhåndsdømme Vukicevic, og understreker at det er Antidoping Norge som må få konkludere i saken.

VG Nett har imidlertid vært i kontakt med kilder som sier at Vukicevic trolig er ferdig som trener i Norges friidrettsforbund uansett utfall.

Norskserberens omdømme skal være så tynnslitt at det har blitt en belastning for forbundet, uavhengig av hvordan saken ender.

Hansen bekrefter at man ser svært alvorlig på anklagene fra tidligere friidrettsutøver Einar Inge Aasen i Dagbladet i dag.

- Dersom disse opplysningene stemmer kan vi ikke reengasjere Vukicevic som trener i Norges Friidrettsforbund, erkjenner han.

Avventer endelig konklusjon

Kontrakten mellom Vukicevic og Norges friidrettsforbund går ut ved nyttår. Dermed slipper man å sparke faren til Christina og Vladimir Vukicevic, men kan istedet velge å ikke fornye avtalen.

- Dette har ikke jeg snakket med ham om. Det er dette med røyk uten ild-temaet som har vært en fare hele tiden. Derfor har vi forsøkt å avvente endelig konklusjon og ikke enkeltutspill underveis, sier Vukicevic-advokat Vidar Strømme til VG Nett.

Les også: Christina støtter fortsatt faren

I øyeblikket er 56-åringen permittert.

I dagens utgave av Dagbladet går tidligere landslagsløper Einar Inge Aasen ut og forteller om hvordan Vukicevic skal ha tatt opp doping under fire øyne i 2001.

Det får friidrettsforbundet til å reagere.

- Vi er opptatt av en ryddig prosess i saken, og ikke være en part som forhåndsdømmer. Derfor avventer vi konklusjon fra Antidoping Norge. Vi har tett dialog med Antidoping Norge, og har fått bekreftet at de også vurderer disse alvorlige påstandene i sin etterforskning. Dersom disse opplysningene stemmer kan vi ikke reengasjere Vukicevic som trener i Norges Friidrettsforbund. Vi ønsker ikke trenere som har et uklart forhold til doping, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen i en pressemelding.

Han hadde ikke snakket med Petar Vukicevic i 11-tiden.

Advokat Vidar Strømme kommenterer ordlyden i pressemeldingen slik:

- Petar ser alvorlig på beskyldningene og sier at de ikke er riktige, sier forsvareren.

Ber folk melde seg

Svein Arne Hansen erkjenner på sin side at friidrettsforbundet står midt oppe i en vrien sak.

- Hva tenker du om omdømmet deres i dag?

FRIIDRETTSTOPP: Svein Arne Hansen vil ikke forlenge avtalen med Petar Vukicevic dersom anklagene fra Einar Inge Aasen stemmer. Foto: Jan Petter Lynau
FRIIDRETTSTOPP: Svein Arne Hansen vil ikke forlenge avtalen med Petar Vukicevic dersom anklagene fra Einar Inge Aasen stemmer. Foto: Jan Petter Lynau

- Dette er en veldig vanskelig sak. Vi vil ikke være kjent som en idrett som tillater doping, eller jobbe med folk som har vært engasjert i doping. Samtidig ligger disse forholdene langt tilbake i tid. Det er urettferdig overfor dagens utøvere at det fremstår som om sakene er ferske, sier Hansen til VG Nett.

- Hva tenker du om at Aasen snakker i dag?

- Vi vil til bunns i dette. Det er en veldig alvorlig sak. Det gjelder andre også: Kom gjerne til oss eller Antidoping Norge, det står om troverdigheten vår, sier friidrettspresidenten.

Syftestad trist

Turid Syftestad, mor til barna Christina og Vladimir Vukicevic, reagerer slik på dagens uttalelser fra Aasen:

- Jeg synes Aasen har gjort et modig og riktig valg, sier Petar Vukicevic' ekskone til VG Nett torsdag.

- Føler du lettelse over at han har kommet på banen med sin historie?

- Jeg føler bare en enorm tristhet. Jeg synes synd på barna mine, sier hun.

Det var Syftestad som i sin tid tipset Antidoping Norge om e-postene Vukicevic sendte til en venn på Balkan, med konkrete spørsmål om forbudte stoffer. Friidrettstreneren har innrømmet dette, men hevder de delene av brevene der han snakker om konkret dopingbruk, er forfalsket.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Friidrett

Se neste 5 fra Friidrett