Hovedinnhold

Bolt med britisk skatte-boikott

SKATTES I HJEL: Usain Bolt vant gull på 100, 200 og 4x100 meter i London-OL. Men Jamaicas sprintfantom har ikke råd til å komme tilbake på grunn av skattetrykket i Storbritannia. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
SKATTES I HJEL: Usain Bolt vant gull på 100, 200 og 4x100 meter i London-OL. Men Jamaicas sprintfantom har ikke råd til å komme tilbake på grunn av skattetrykket i Storbritannia. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
Usain Bolt (26 i dag) ble elsket av London-OLs publikum. Men på grunn av britenes særegne skatteregler nekter han å komme tilbake for å gjengjelde kjærligheten.

- Så fort reglene endres kommer jeg til å være der hver eneste gang. Jeg elsker å være der, sier verdens raskeste mann ifølge britiske medier.

Usain Bolt har imidlertid ikke råd til å oppholde seg i Storbritannia de dagene han må for å vise seg fram på friidrettsbanen.

Om to dager løper han 200 meter i Lausannes Diamond League-stevne. Tidligere i sommer var det helt uaktuelt for ham å gjøre det i stevneseriens London-utgave. Det er det også for ham kommende søndag i Birmingham.

Skatteamnesti

Slik det har vært det helt siden 2010.

Årsaken er Storbritannias spesielle skatteregler, som skremmer noen av verdens best betalte idrettsutøvere fra å konkurrere der. I forbindelse med London-OL ble de innvilget skatteamnesti, men nå vil en retur svi på pungen for en superstjerne som Usain Bolt.

PÅ PLASS I SVEITS: Usain Bolt ankom Lausann i går. Torsdag skal han delta i Diamond League-stevnet i byen. Foto: AP
PÅ PLASS I SVEITS: Usain Bolt ankom Lausann i går. Torsdag skal han delta i Diamond League-stevnet i byen. Foto: AP

Ikke bare må han betale 50 prosent skatt av startpengene - rundt to millioner kroner - og premiebonusen. Han blir også avkrevd skatt av alle sine sponsorinntekter for dagene han oppholder seg i landet. Med en årlig antatt inntekt på 120 millioner, hvor av det meste fra sponsorer, vil «toppskatten» overgå betalingen hans for å stille til start.

Usain Bolt er ikke alene om sin skatteboikott av Storbritannia.

- Taper penger

Tidligere i sommer takket Rafael Nadal nei til en Queens Clubs tradisjonsrike turnering. Spanias tennisstjerne valgte Halle i Tyskland, der han fikk syv millioner for å svinge racketen.

- Det dreier seg ikke om pengene jeg får for å spille. De (britenes skattevesen) tar penger fra sponsorene, fra Nike, fra klokkene mine ... Det er vanskelig. Jeg spiller i Storbritannia og taper penger, uttalte Nadal i fjor.

Uavhengige britiske skatteeksperter mener reglene er ris til egen bak.

- Faren er at Storbritannia vil bli sett på som «stengt for sport» og at arrangører ikke vil legge konkurranser hit. Samt at utøverne ikke legger inn «Storbritannia» i kalenderen, sier en av dem - Stephen Dunham - til Evening Standard.

Usain Bolt har tidligere sagt at han vil avslutte karrieren med friidretts-VM 2017 i London. Det er grunn til å tro at det internasjonale friidrettsforbundet i likhet med IOC og London-OL vi legge seg i selen for å frita deltagerne - det vil si Bolt - fra skattereglene et par høstuker det året.

PS! Arrangøren av Diamond League i Stockholm sist fredag hadde angivelig ikke råd til å invitere Usain Bolt, og merket det på svak publikumsinteresse. DL-finalen i Brussel 7. september - med Bolt - er for lengst utsolgt (47000 tilskuere).

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Friidrett

Se neste 5 fra Friidrett