Hovedinnhold

Bolt hjelper erkerivalen

** Gir fra seg friplass

FRIPASS TIL BLAKE: Usain Bolt med en hjelpende hånd til Yohan Blake. Foto: Johannes Eisele, Afp
FRIPASS TIL BLAKE: Usain Bolt med en hjelpende hånd til Yohan Blake. Foto: Johannes Eisele, Afp
(VG) Usain Bolt (26) vant 100 meter sammenlagt i Diamond League etter sitt suverene OL-gull, men gir bort friplassen i VM neste år til erkerivalen Yohan Blake.


- Jeg synes (Yohan) Blake fortjener retten til å få starte på 100 meteren etter at han vant tittelen i forrige VM, sa Usain Bolt etter hjemkomsten til Jamaica for to dager siden.

Begge to er kvalifisert for et såkalt wild card til friidrettens formel 1-øvelse i verdensmesterskapet i Moskva neste sesong.

Les også:  Bolt rundet av med ny seier  

Yohan Blake (22) fordi han - etter at Bolt ble diskvalifisert for tyvstart - vant 100 meterfinalen i VM for et år siden. Usain Bolt er i henhold til reglene en like god friplasskandidat fordi han vant Diamond League sammenlagt på 100 meter denne sesongen.

Det internasjonale friidrettsforbundet IAAF kan imidlertid bare dele ut ett wild card per nasjon og øvelse.

Kvalifisert

Usain Bolt. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
Usain Bolt. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Usain Bolt ønsker på sin side ikke å sette Jamaicas friidrettsforbund, som til slutt måtte ha foretatt et valg mellom de to, i en klemme.

- Jeg vil uansett løpe 100 meteren i Jamaicas VM-uttagningsstevne neste sommer, sier Bolt, som kan få drømmen om å få spille for Manchester United oppfylt neste år.

Dermed slipper Yohan Blake å løpe den korteste distansen i Jamaica-mesterskapet 2013 - for å bli blant de tre beste i «verdens hardeste kvalifisering» - for kunne starte på den i Moskva-VM en måned senere.

Les også:  Bolt åpen for United-test  

Usain Bolt er ikke like gavmild når det gjelder 200 meteren. Han er kvalifisert for wild card på den som VM-gullvinner i fjor. Noe landsmann Nickel Ashmeade også er etter å ha samlet flest poeng på Bolts favorittdistanse i løpet av årets Diamond League-stevner.

- Det er opp til Jamaicas friidrettsforbund å bestemme om jeg må løpe 200 meteren i det nasjonale mesterskapet (og VM-kvalifiseringen) eller ikke. Det er de som velger friplassen, sier Bolt til Reuters.

Han måtte se seg slått av Yohan Blake på 100 og 200 meter under Jamaica-mesterskapet og OL-uttaket i sommer. Da han kom tilbake til Jamaica etter rundt tre måneder fravær sist lørdag var det ingen horder som rev og slet i ham, ingen Bolt-positurer av varemerkeslaget «Lightning Bolt».

- Jeg er best

- Det var mange skeptikere (etter en svak OL-oppkjøring). Men det er bare en ting å si til det. Tvil aldri på en mester. Jeg er best, og vil alltid være det, sa Bolt under en pressekonferanse i sin egen nattklubb og restaurant i Kingston tirsdag.

Jamaicas sportsminister Natalie Neita-Headley sammenlignet verdens raskeste mann med musikerlegende Bob Marley. På spørsmål om det følger ulemper ved statusen levende legende, svarte Usain Bolt:

- Jeg er nettopp blitt det, så du skal få vite det om noen dager.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Friidrett

Se neste 5 fra Friidrett