Hovedinnhold

Hun har ikke kjent til noe, sier Patrik Sjöberg

Sjöberg varslet moren på e-post

NY BOK: Den tidligere høydehopperen Patrik Sjöberg kom ut med bok i dag hvor han avslører at han ble seksuelt misbrukt av sin egen trener i ungdomsårene. Foto: JAN JOHANNESSEN / VG
NY BOK: Den tidligere høydehopperen Patrik Sjöberg kom ut med bok i dag hvor han avslører at han ble seksuelt misbrukt av sin egen trener i ungdomsårene. Foto: JAN JOHANNESSEN / VG
STOCKHOLM (VG Nett) Rett før hans bombe av en selvbiografi ble lansert varslet høydehopperen Patrik Sjöberg sin egen mor Birgitta om det tøffe innholdet. På e-post.

Dette er Patrik Sjöberg

Dette er den tidligere svenske høydehopperen Patrik Sjöberg:

  • Navn: Jan Niklas Patrik Sjöberg.
  • Født: 5 januar i 1965 i Göteborg. Meritter:
  • VM: Gull 1987.
  • OL: Sølv 1984 og 1992, bronse 1988.
  • Personlig rekord 2,42 meter fra Stockholm stadion 1987. Høyden, den gang verdensrekord, er fortsatt svensk og europeisk rekord. Bare cubaneren Javier Sotomayor har hoppet høyere med sin verdensrekord på 2,45 meter.
  • Kilde: NTB

Det forteller Patrik Sjöberg selv når VG intervjuer ham i Stockholm i anledning av boken der han blant annet forteller om de seksuelle overgrepene han skal ha blitt utsatt for av sin trener som ung. Et lengre intervju kommer i morgendagens papiravis.

- Min mor er på reise i USA nå, så jeg har sendt henne en e-post der jeg fortalte henne at boken kommer ut og hva den i store trekk handler om. Hun vet ingen detaljer. Jeg og min mor skrev en bok sammen i 1994, der fikk hun plass til å forklare hvordan hennes oppvekst hadde vært. Nå ville jeg skrive en bok som handlet om meg, alt sett fra min synsvinkel, og da ville jeg ikke blande inn noen andre.

- Men du har et bra forhold til henne?

- Ja, vi har et forhold. Vi prater sammen. Og det er klart at hun nå kommer til å bli jaget og få tøffe og vanskelige spørsmål, men dette er mitt liv. Det er det jeg har opplevd.

- For å fortelle min historie er det vanskelig å ta hensyn til slike ting.

Les også: Patrik Sjöberg: Utsatt for sex-overgrep

Visste ikke

Ifølge Patrik Sjöberg skal hans mor ikke ha kjent til hvordan hennes samboer i flere år, Viljo Nousiainen, skal ha forgrepet seg på sønnen, som han samtidig var trener for.

Patrik Sjöberg (t.h.) fotografert sammen med treneren og stefaren i 1993. Foto: VG
Patrik Sjöberg (t.h.) fotografert sammen med treneren og stefaren i 1993. Foto: VG

Det var omtrent samtidig som Nousiainen begynte sine overgrep, som besto av massasje, onani, fotografering, søvnmidler og beføling at han og moren ble et par. Det var et forhold Patrik Sjöberg ikke gir mye for i dag. Han mener at Nousiainen var opptatt av helt andre ting enn voksne kvinner:

- Jeg helt overbevist over at han kun gjorde det for å få tilgang til meg. Det fantes ikke noe annet motiv. Han mente at alle jenter i prinsipp var horer. De var skitne og ekle. Ingen av de guttene som han trente fikk ha jentekjærester. Og se på hvor mange jenter han har trent i årenes løp. Det handler om en håndfull, og flere hundre gutter. Og jentene trente han bare av økonomiske årsaker, hevder Sjöberg.

FRIIDRETTSTJERNE: Patrik Sjöberg er en av Sveriges største idrettsstjerner gjennom tidene. Her fra Bislett i 1996. Foto: Arkivfoto: Scanpix
FRIIDRETTSTJERNE: Patrik Sjöberg er en av Sveriges største idrettsstjerner gjennom tidene. Her fra Bislett i 1996. Foto: Arkivfoto: Scanpix

Etter at moren og Nousiainen skilte lag etter noen års forhold valgte Patrik Sjöberg å flytte med sin trener og overgriper. Der moren var opptatt av skolegang og studier var Patrik Sjöberg fast og fullt bestemt på at det var verdensmester han skulle bli.

Og den eneste måten å bli det på var å følge Nousiainen. Dersom han valgte å bli hos moren trodde han at han ville ødelegge alle sine muligheter.

- Hadde jeg flyttet med min mamma hadde alt vært slutt, sier han.

- Årsaken til at jeg ble værende etter at han sluttet (å tukle) med meg, det var jo at jeg skulle bli verdensmester, verdensrekordholder. Og vi jobbet på en annen måte etter dette.

- Fra jeg var 18 var han ansatt av meg. Vi reiste som regel med forskjellige fly og bodde på ulike hoteller, vi hadde ingen sosial kontakt.

- Skithopp

Men Viljo Nousiainen var alltid der. Som den kvelden i 1987 da Patrik Sjöberg satte verdensrekord på Stockholm stadion, med fantastiske 2,42 meter.

- Et skithopp, sa treneren da.

Selv var Patrik Sjöberg oppe i skyene - bokstavlig talt. Og for en stund glemte han de angivelige overgrepene og hatet han følte for treneren.

- Da var man høydehopperen Patrik Sjöberg. Og jeg kan ikke lukke øynene for at Viljo hjalp meg til den idrettslige toppen. Akkurat i den stunden følte jeg vel en form for takknemlighet. Det var jo mitt store mål i livet å sette verdensrekord.

- Idretten var på liv og død for meg, noe den ikke er i dag som jeg kan se tilbake.

- Du klarte å slå av og på da?

- Spør hvilken som helst friidrettsutøver hva han syns om å sette verdensrekord. Det er jo den høyeste drømmen og jeg klarte det. Da hadde det sett rart ut om jeg ikke takket treneren min.

- Alle journalister man snakker med som fulgte deg under karrieren sier de er helt sjokkerte over det som nå kommer fram. Forstår du det?

- Jaaa, jeg brøt jo ganske tidlig (overgrepene). Da jeg slo gjennom fra 16-årsalderen ble jeg kjent for å være halvslem mot Viljo. Det følger med fra den tiden. Men jeg har fått høre nå, av enkelte journalister at det fantes rykter, men at det hadde mer å gjøre med Yannick Tregaro (kjent friidrettstrener i Sverige, også utnyttet av Nousiainen), det ligger nærmere i tid. Mot meg fantes det vel aldri noen mistanker, i og med at jeg oppførte meg som jeg gjorde mot ham. Og dessuten hadde jeg fått en slutt på det.

Derfor publiserer VG Nett Sjöbergs påstander om overgrep

Konfronterte

Sjöberg forteller at han lenge hadde gått og tenkt på at han hadde mye han gjerne ville fortelle om mellom to permer.

Men han hadde ikke kommet med noen bok allerede nå, dersom det ikke var for at norske Christian Skaar Thomassen konfronterte ham - og fortalte om sine overgrep for et par år siden.

Den samtalen ledet frem til boken - som i følge Sjöberg har et budskap og en hensikt hevet over alle andre:

- Jeg håper at boken kan hjelpe noen til å våge å si fra. For pedofile fins over alt.

STÅR OGSÅ FREM: Christian Skaar Thomassen skal også ha blitt utsatt for overgrep av den profilerte friidrettstreneren Viljo Ouisainen. Foto: Privat
STÅR OGSÅ FREM: Christian Skaar Thomassen skal også ha blitt utsatt for overgrep av den profilerte friidrettstreneren Viljo Ouisainen. Foto: Privat

Siste saker fra Friidrett

Se neste 5 fra Friidrett