Hovedinnhold

Viking tok sin femte strake mot Fredrikstad

** Frisk Thioune debuterte

SCORET: Her jubler Trond Olsen etter å ha satt inn 2-0 for Viking i kampen mot Fredrikstad. Foto: Tommy Ellingsen, NTB Scanpix
SCORET: Her jubler Trond Olsen etter å ha satt inn 2-0 for Viking i kampen mot Fredrikstad. Foto: Tommy Ellingsen, NTB Scanpix
STAVANGER (VG Nett) (Viking-Fredrikstad 3-0) Viking fortsetter sin seiersgang, og er inne i sin beste periode siden 2005. Hjemmepublikummet fikk også se Makhtar Thioune debutere - og han takket med å regissere to mål.

Denne saken handler om:

Viking kontrollerte store deler av kampen uten å skape det helt store, før det løsnet mot slutten.

Yann-Erik de Lanlay sørget for arbeidsro med sin scoring etter 33 minutter, men det var først da innbytter Makhtar Thioune entret gresset laget avgjorde kampen.

VG LIVE: Slik var kampen 

Senegaleseren lykkes med flere fremspill, og var nest sist og tredje sist på Vikings to siste mål. Første sendte han de Lanlay igjennom etter 77 minutter, og han fant igjen Trond Olsen alene foran mål til 2-0.

Etter 83 minutter tok Thioune sats og bykset fremover i banen i velkjent stil før han spilte Vidar Nisja fri. Han gjorde ingen feil og fastsatte sluttresultatet til 3-0.

- Han er akkurat som jeg husker ham, men han mangler litt kamptrening. På 3-0-målet gjør han slik jeg har sett ham mange ganger før, og det er da han er best: Når han tar med seg ballen, tar med seg ballen og tar med seg ballen - før han slipper den i riktig øyeblikk. Det er mange som skusler vekk slike muligheter, men Makhtar vet når han skal spille ballen, forklarer Viking-trener Kjell Jonevret.

- Jeg er bare glad for tre poeng og for å være tilbake, og nå skal jeg jobbe hardt for laget fremover. Vi fokuserer kun på én kamp om gangen, sier Makhtar Thioune.

1-0: Yann Erik de Lanlay gratuleres etter å ha sendt Viking i føringen mot FFK. Foto: Tommy Ellingsen, NTB Scanpix
1-0: Yann Erik de Lanlay gratuleres etter å ha sendt Viking i føringen mot FFK. Foto: Tommy Ellingsen, NTB Scanpix

Opp på fjerdeplass

Seieren betyr at Viking for alvor har meldt seg på i medaljekampen, og befinner seg nå på fjerdeplass. Fredrikstad gjorde seg ikke bort i Stavanger, men er fortsatt under streken.

Fredrikstad-supporterne kom for øvrig med et stikk til Tarik Elyounoussi. Angriperen som gikk til Rosenborg tidligere i uken ble møtt med banneret «Words means nothing for you» - og refererer med det til at Elyounoussi tidligere har uttalt at han bare ville spille for Fredrikstad i eliteserien.

I kjempeform

Viking har kommet på riktig kurs etter ansettelsen av Kjell Jonevret, og har vært eliteseriens formlag i det siste med fire seirer på de fem siste kampene før møtet med laget fra plankebyen. Og i spissen for Vikings gjenoppstandelse: Veton Berisha (18) med fem mål i løpet av de samme kampene.

- Det flyter ganske bra for oss nå, og vi er fortsatt ganske effektive. Mot Fredrikstad ble det en annerledes kamp enn det jeg har vært vant med hittil, for vi hadde mye ball mot etablert forsvar. Tidligere har vi i stor grad kunnet spille på overganger, sier Jonevret.

Vertene kontrollerte kampen fra start. Tempoet var imidlertid labert mot et kompakt Fredrikstad-lag, og kampens første sjanse kom etter et snaut kvarter. Trond Olsen fant Veton Berisha på 13 meter, og unggutten fikk testet Jon Masalin med et kjapt skudd.

Fredrikstad forsøkte seg med et par spede skuddforsøk, men uten å sette Rune Almenning Jarstein på de store prøvene.

Hull på byllen

Og etter halvtimen fikk Viking betalt for ballinnehavet. Laget rullet opp langs sekstenmeterstreken, via Veton Berisha og Martin Ørnskov til Yann-Erik de Lanlay, som satte ballen lavt stang inn fra skrått hold i feltet.

Så våknet gjestene fra Østfold. Etter et langt Fredrikstad-angrep ble plutselig Haitam Aleesami spilt fri på skrått hold i feltet, men Rune Almenning Jarstein og Viking-forsvaret fikk til slutt slått unna.

Fredrikstad valgte å kaste innpå leiesoldat Zlatko Tripic til andre omgang, men det ga ingen umiddelbar effekt. Kampen fortsatte i et lavt tempo uten de store sjansene, selv om begge lag tidvis fant veien til motstanders sekstenmeter.

Nevnte Tripic fikk omgangens første mulighet etter 67 minutter, da han skjøt via en Viking-forsvarer og til corner fra skrått hold. Det fikk hjemmelaget til å ta seg sammen, og laget svarte direkte:

Både Berisha og Olsen fikk muligheten fra kort hold, men dobbelsjansen ble avverget med en god Masalin-redning og en redning på strek i løpet av sekunder.

Thioune tilbake

Og da syntes Jonevret det var på tide å introdusere sin tidligere elev Makhtar Thioune - som viste igjen på direkten.

To ganger fant han medspillere i bakrom, og den andre gangen ble det tellende. Yann-Erik de Lanlay fosset ned høyresiden og la presist inn til Trond Olsen som nærmest løp ballen i åpent mål.

Sju minutter før slutt bykset han over Fredrikstads banehalvdel før han serverte Vidar Nisja til 3-0.

- Dette er fantastisk for selvtilliten for hele laget, og ekstra kjekt å se at stadion begynner å fylles igjen. Det er slikt som gir motivasjon til å ta det ekstra lille løpet. Nå skal vi jobbe steinhardt videre, sier Nisja.

- Jeg synes det er jevnspilt på 1-0, men vi får ikke uttelling på sjansene våre. Men alt i alt vinner Viking fortjent, sa FFK-kaptein Jørgen Horn til Canal Plus etter kampen.

- De har god uttelling i dag, det har ikke vi, saFFK-trener Trond Amundsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball