Hovedinnhold

Ti millioner grunner til at Exeter kan juble for omkamp

* VGs oddstips: Dette er de beste FA-cup-spillene

<p>TIL ANFIELD: Lee Holmes og lagkameratene i Exeter sikret omkamp i FA-cupens tredje runde mot Liverpool.</p>

TIL ANFIELD: Lee Holmes og lagkameratene i Exeter sikret omkamp i FA-cupens tredje runde mot Liverpool.

Foto: Henry Browne, Reuters
Exeter-spillerne jublet til tross for en sen Liverpool-utligning i FA-cupens tredje runde. Nå venter omkamp på Anfield - det betyr rundt ti millioner inn i klubbkassa.

Denne saken handler om:

Et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping

Prispenger i FA-cupen

1. runde: Ca 230.000 kr.

2. runde: Ca. 350.000 kr.

3. runde: Ca 880.000 kr.

4. runde: Ca. 1,2 mill. kr.

5. runde: Ca. 2,3 mill. kr.

6. runde: Ca. 4,7 mill. kr.

Tapende semifinalist: Ca 5,8 mill. kr.

Vinner semifinale: Ca. 11,7 mill. kr.

Tapende finalist: Ca 11,7 mill. kr.

Vinner: Ca. 23,4 mill. kr.

Det høres kanskje rart ut, men uavgjort var kanskje best mulig utfall for Exeter i fredagens oppgjør.

For til tross for at laget ledet to ganger mot et ungt og reservepreget Liverpool-lag, betyr omkamp solide penger inn i klubbkassa.

FA-cupen har så langt sørget for rundt 1,4 millioner kroner i inntekter for klubben. I tillegg fikk Exeter fra nivå fire i England 1,8 millioner kroner fra TV-rettighetene i fredagen kamp. Men de store pengene kommer først når laget reiser til Anfield.

Der venter 40 prosent av billettinntektene, i tillegg til en ny TV-kamp. TV-kronene fra en omkamp er halvparten av det første oppgjøret – altså rundt 900.000 kroner. 40 prosent av Liverpools billettinntekter utgjør snaut ni millioner kroner.

Med andre ord betydde uavgjort rundt ti millioner kroner inn i klubbkassa til League Two-klubben.

Les også: De største cupbombene i 4. runde

<p>OMKAMP: Så glad ble tidligere Exeter-kaptein Sean Devine etter å ha sikret omkamp mot Manchester United i FA-cupen.<br/></p>

OMKAMP: Så glad ble tidligere Exeter-kaptein Sean Devine etter å ha sikret omkamp mot Manchester United i FA-cupen.

Foto: Paul Barker, AFP

Reddet av FA-cupen

Men historien kunne vært en helt annen for Exeter. For elleve år siden slet klubben tungt økonomisk, og hadde en gjeld på nærmere 65 millioner kroner. Så trakk de Manchester United på bortebane i FA-cupen. Inntektene fra den kampen reddet klubben fra konkurs.

På toppen av det hele kom de seg fra Old Trafford med 0-0, noe som dermed sikret omkamp på St. James' Park i Exeter. Det endte riktignok med 0-2-tap.

Siden den gang har ikke FA-cup-eventyrene vært mye å skryte av for Exeter – før denne sesongen hvor de altså sikret omkamp mot en ny stormakt i engelsk fotball.

Les også: De brøt Liverpools cup-barriere

Trakk vinnerloddene

Men det er ikke bare Exeter som har trukket et av vinnerloddene i FA-cupen. Lørdag skal Sheffield United-, Dag & Red- og Scunthorpe-spillerne entre Old Trafford, Goodison Park og Stamford Bridge.

Selv om avansement til fjerde runde trolig ikke er noe mer enn en drøm, kan de som styrer økonomien til de tre klubbene juble for knalltøffe bortekamper mot henholdsvis Manchester United, Everton og Chelsea i turneringens tredje runde.

Sheffield United og Scunthorpe holder til daglig til i League One, mens Dag & Red befinner seg i League Two – nivå fire i England.

Les også: Tidenes favorittfall i FA-cupen

De tre klubbene, og de andre lagene, som har kommet seg videre fra 1. runde har så langt fått inn rundt 1,4 millioner kroner i premiepenger. Men det er først nå de virkelig store pengene kommer inn.

Rundt 1,8 millioner kroner er sikret for både Sheffield United og Scunthorpe, som har TV-kamper mot henholdsvis Manchester United og Chelsea. I tillegg til at de får med seg 45 prosent av billettinntektene fra kampene på Old Trafford og Stamford Bridge.

Manchester United har i snitt drøyt 30 millioner i billettinntekter per kamp, noe som betyr at Sheffield United får med seg rundt 13,5 millioner kroner i tillegg til TV-inntektene og prispengene for å komme seg til tredje runde. Totalt utgjør dette cirka 16 millioner kroner.

For Scunthorpe som skal til Stamford Bridge er inntektene noe lavere, men de kan også forvente å få inn et sted mellom 12–14 millioner kroner – i tillegg til opplevelsen av å spille borte mot de regjerende Premier League-mesterne.

Dag & Red kan forvente rundt ti millioner kroner i inntekter etter sin bortekamp mot Everton.

To lag har vunnet FA-cupen tre år på rad - les dobbeltmesternes FA-cupskjebner

<p>ELLEVILL JUBEL: Bradford-spillerne sjokkerte en hel fotballverden da de slo Chelsea ut av FA-cupen forrige sesong.<br/></p>

ELLEVILL JUBEL: Bradford-spillerne sjokkerte en hel fotballverden da de slo Chelsea ut av FA-cupen forrige sesong.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

«Dobbel jackpot»

Men FA-cupen er ikke et bare et økonomisk eventyr for noen av klubbene i lavere divisjoner i England. Forrige sesong gjorde Bradford fra League One – nivå tre – det helt store da de trakk «vinnerloddet», og fikk bortekamp mot Chelsea i fjerde runde.

I tillegg til de økonomisk gunstige forutsetningene, sjokkerte de en hel fotballverden med å vinne 4–2 mot laget som noen måneder senere vant Premier League.

Laget fulgte opp med å slå Sunderland i femte runde, før eventyret stoppet i etter omkamp mot Reading i kvartfinalen.

At det vil smelle noen cupbomber denne sesongen også er ikke usannsynlig. Spørsmålet er bare hvor de kommer.

Vi har kanskje ikke noe solid tips på hvor cupbombene smeller, men ettersom enkelte lag nedprioriterer turneringen kan det være lurt å se på lagoppstillingene – som kommer rundt en time før kampstart – før man setter oddsspillene sine. Da kan cupoverraskelsene være noe enklere å forutse.

Ellers har vi plukket ut noen kamper som er spennende oddsmessig.

West Bromwich får besøk av Bristol. Vertene står med to streke seiere i Premier League, mens gjestene sliter med skader og formen i Championship. Oddsen for hjemmeseier er 1,65. I Championship-oppgjøret Hull – Brighton tror vi Diomande og co. tar seg videre til 1,75 i odds.

Ellers tror vi Arsenal slår Sunderland uten store problemer – handikapspillet gir 1,57 i odds. I et annet Premier League-oppgjør i FA-cupen får Watford besøk av Newcastle. Vertene strutter av selvtillit, mens Newcastle står uten borteseier i turneringen på elleve kamper, og fire av de fem siste årene har det blitt exit i tredje runde. 1,75 er hjemmeoddsen.

Her kan du lese våre vurderinger av dagens øvrige oddsobjekter

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball