Hovedinnhold

Slik har Hertha blitt et topplag

* Jarstein og Skjelbreds lag er på 3.plass i Bundesliga
* Her er lørdagens oddstips

<p>TOPPLAG: Hertha Berlin og Per Ciljan Skjelbred var en av høstens overraskelser i Bundesliga. Her i duell med Borussia Dortmunds Nuri Sahin.</p>

TOPPLAG: Hertha Berlin og Per Ciljan Skjelbred var en av høstens overraskelser i Bundesliga. Her i duell med Borussia Dortmunds Nuri Sahin.

Foto: Patrik Stollarz, Afp
I fjor unngikk Hertha Berlin med Rune Almenning Jarstein og Per Ciljan Skjelbred nedrykk med et nødskrik. Nå lurer «alle» på om overraskelseslaget holder koken i vårsesongen.

Denne saken handler om:

Et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping

For med åtte seirer på de tolv siste ligakampene før vinterpausen inntok Hertha Berlin en sensasjonell tredjeplass - som hvis den holder vil bety Champions League-spill neste sesong. Spørsmålet er om Berliner-klubben makter å holde unna for utfordrere som Borussia Mönchengladbach, Bayer Leverkusen, Schalke og Wolfsburg.

Forvandling

I fjor var det bare seks toppserielag som var svakere defensivt enn Hertha. Men så langt i inneværende sesong har hovedstadsklubben kun sluppet inn 18 mål – bare mektige Bayern München har et bedre forsvar.

– Hertha Berlin har først og fremst fått orden på det defensive, og spilt på seg selvtillit. Og så bygd videre på det, sier Eurosport-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

Han følger tysk fotball tett, og forklarer at Hertha er et lag uten de store stjernene. Det er det kollektive som holder laget i gang.

– Trener Pál Dárdai (39) skal ha mye av æren. Han overtok trenerjobben i slutten av fjorårssesongen og maktet å holde laget unna nedrykk. I sommer ga han opp landslagssjefsjobben for hjemlandet Ungarn  - for å fullt konsentrere seg om Hertha-jobben, påpeker Bisgaard Sundet.

– Laget har vært forholdsvis heldig med skader. Ok, de mistet førstekeeper Thomas Kraft tidlig i sesongen. Men så fikk Rune Almenning Jarstein sjansen –  som han grep med begge hender. Videre har Mitchell Weiser (21) blomstret hos Hertha, etter å ha vært stallfyll hos Bayern München. Nå blir han regnet som en av landets mest lovende høyrebacker, sier Bisgaard Sundet.

Ifølge nettstedet bundesliga.com er Herthas angripere best i Bundesliga på sjanseuttelling. 26 ligamål  på 17 matcher er fjerde best i serien.

– Vladimir Darida (mb) har trykket på de riktige knappene fra sin offensive midtbanerolle. Så har Salomon Kalou (a) våknet etter en kraftig underprestasjon i fjor. Også Vedad Ibisevic (a) har vært en forsterkning, mener Eurosport-kommentatoren, som likevel medgir at han fortsatt er overrasket over Berlin-klubbens prestasjoner:

– Spiller for spiller burde ikke laget ligge så høyt som det gjør, avslutter han.

• Her kan du lese våre vurderinger av dagens øvrige oddsobjekter

Norsk spillerstatus

Vi har laget en kort oppdatering på status for de norske spillerne i en av Europas mest attraktive ligaer.

Rune Almenning Jarstein (31):

Kom inn da førstekeeper Thomas Kraft pådro seg en skade i september. Siden har Skiensmannen holdt buret rent i halvparten av de tolv ligakampene han har spilt. Har fått kallenavnet «den norske blekkspruten», og signerte ny 3,5-årskontrakt rett før jul.

Per Ciljan Skjelbred (28):

Har spilt samtlige ligakamper i høst. Spiller i en ankerrolle på midtbanen som ser ut til å passe ham. I motsetning til en høyrekant-rolle, som han har på landslaget. Forhandler i disse dager om en forlengelse av den nåværende Hertha-kontrakten, som først går ut i 2017.

Håvard Nordtveit (25):

Har fått spille mye under trener André Schubert, som fikk fart på Borussia Mönchengladbach etter en elendig sesonginnledning. 14 kamper og tre mål har det blitt på anvendelige Nordtveit - som kan brukes som back, midtstopper og defensiv midtbanemann. Gladbach-kontrakten går ut til sommeren, og ryktene går på at Borussia Dortmund skal være interessert.

Ørjan Håskjold Nyland (25):

 Ingolstadt har levert til godkjent, hvilket vil si 11. plass.  Men landslagskeeperen fikk en blytung debut med 0-4-hjemmetap for Borussia Dortmund. Siden ble det en benkevarmertilværelse helt til den siste ligakampen før jul, som endte med 0-1-hjemmetap for Bayer Leverkusen. Må trolig regne med benkesliting utover i sesongen for førstekeeper Ramazan Özcan har så langt vært ligaens nest beste keeper etter Bayern Münchens Manuel Neuer.

Tarik Elyounoussi (27):

Ble skadet tidlig i sesongen, men spilte de fire siste kampene før jul - to av dem som innbytter. Kan spille både midtbane og angriper, og er husvarm i tysk fotball nå. Men Hoffenheim ligger sist på tabellen. Og spørsmålet er om i hvilken grad den nye treneren Huub Stevens vil benytte seg av Elyounoussi.

Iver Fossum (19):

Har bare vært hos bunnlaget Hannover i noen uker, etter å ha blitt Strømsgodset-toppscorer i fjor med elleve mål. Erfarne Thomas Schaaf er ny Hannover-trener. Han er ikke redd for å gi unge spillere sjansen, så det teller positivt for løpssterke Fossum. Det er spennende om Fossum får tillit allerede i vinter.  For lagets fremste offensive midtbanestjerne, Hiroshi Kiyotake, er skadet.

Vårsesongen åpnet i går med Hamburg – Bayern München, og blant dagens kamper er duellen Hertha Berlin – Augsburg. Begge lag avsluttet høstsesongen med solide formtopper - henholdsvis 5-0-1 og 4-1-1 på de seks seneste kampene. Hertha har vunnet seks av sine syv siste hjemmekamper, mens Augsburg har seiret i sine tre siste bortematcher.

Rune Almenning Jarstein (k) har vært plaget med feber i de siste dagene, og annenkeeper Kraft (k) er fortsatt ikke helt klar. Trolig vokter telemarkingen Berlin-buret. Ellers er to mann ute.

Augsburg mangler fire mann, blant annet gjelder det den offensive midtbanespilleren Ja-Cheol Koo.

Dette er i utgangspunktet en åpen kamp, men med tanke på Herthas sterke førjulsperiode kjører vi et hjemmespill. Oddsen blir da 2,10 og spillestopp er kl. 15.25.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball