Hovedinnhold

Arsenal og Chelsea kan teste «ABBA»-straffer

• Her er søndagens oddstips

MØTES IGJEN: Arsenal og Chelsea møtes i Community Shield søndag. Her er N'Golo Kanté (t.v.) og Alexis Sánchez under FA-cupfinalen i mai.
MØTES IGJEN: Arsenal og Chelsea møtes i Community Shield søndag. Her er N'Golo Kanté (t.v.) og Alexis Sánchez under FA-cupfinalen i mai. Foto: Kirsty Wigglesworth, AP
Skulle Community Shield-kampen mellom Chelsea og Arsenal være uavgjort etter ordinær tid, får vi oppleve en ny form for straffesparkkonkurranse.

Denne saken handler om:

Et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping

Det bekrefter det engelske fotballforbundet (FA) ifølge Daily Mail.

– En ny rekkefølge for straffespark vil bli utprøvd. Det er første gang det nye formatet blir brukt i landet, sier forbundet i en pressemelding gjengitt av avisen.

Få med deg de ferskeste oddstipsene på Tipster!

Det nye formatet kalles for «ABBA», og blir prøvd ut fordi man mener at det tradisjonelle straffeformatet medfører en ulempe for laget som skyter sist.

Vanligvis skyter lagene annenhver gang når det er straffesparkkonkurranse. «Lag A» skyter først, så «lag B», så «lag A», og så videre.

Bekymret for Liverpools overganger: Carragher ber gamleklubben få opp farten

Med det nye «ABBA»-systemet forandres rekkefølgen. Lagene bytter på å skyte først i hver runde: «Lag A» skyter første straffe, så skyter «lag B» to straffer, så skyter «lag A» to straffer, og så videre. Dermed blir rekkefølgen slik: AB BA AB BA …

Les også: Derfor vil Arsenal slippe Alexis Sánchez gratis

Større press på siste skytter

Forslaget, som er inspirert av «tie break» i tennis, har blitt utprøvd i U17-EM for kvinner og U20-VM for herrer denne sommeren.

– Hypotesen er at spilleren som skyter sist i en tradisjonell straffekonkurranse, er under større psykisk press. For dersom motstanderens straffe har gått inn, kan en mislykket straffe føre til at laget taper kamper, spesielt dersom det dreier seg om et av de siste straffesparkene, heter det i en uttalelse fra UEFA.

Vil du ha oddstips i videoform? Da bør du følge Tipster på Facebook.

Nå skal de nye straffene prøves ut i samtlige engelske cupturneringer: Community Shield, FA-cupen, ligacupen og play off-kamper.

VGs tips: Uavgjort

Søndag møtes Arsenal og Chelsea til Community Shield-kamp på Wembley for å markere starten på den engelske fotballsesongen.

Lagene har møtt hverandre to ganger siden mai: Arsenal vant 2-1 i FA-cupfinalen, før Chelsea slo tilbake med 3-0 i en treningskamp i Kina for to uker siden.

Chelsea-kjøp roses: – En fantastisk spiss

Alexis Sánchez er et usikkerhetsmoment for Arsenal; chileneren begynte sesongoppkjøringen sent og har slitt med sykdom, så han starter trolig ikke mot Chelsea. Contes menn mangler Tiemoué Bakayoko og Eden Hazard. 

Arsenal har faktisk vunnet hele åtte strake kamper på Wembley, men vi synes det er vanskelig å skille de to lagene. Dermed anbefaler vi et uavgjortspill til 3,25 i odds – og krysser fingrene for at vi får oppleve det nye straffesystemet. Kampen vises på Viasat 4. Spillestopp er klokken 14.55.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball