Hovedinnhold

To Stabæk-ledere siktet i Gunnarsson-saken

* Politiadvokat Morten Stene: - Vi er ikke ferdige med Vålerenga
* Loes advokat: - Det hadde ikke vært nødvendig å ta ut en siktelse

BETENKT: Tidligere styreleder i Stabæk, Erik Loe, ble i dag siktet i overgangssaken rundt Veigar Páll Gunnarsson. Foto: Simen Næss Hagen
BETENKT: Tidligere styreleder i Stabæk, Erik Loe, ble i dag siktet i overgangssaken rundt Veigar Páll Gunnarsson. Foto: Simen Næss Hagen
OSLO/SANDVIKA (VG Nett) Tidligere styreleder i Stabæk Fotball, Erik Loe, og nåværende styreleder i Stabæk AS, Lars Holter-Sørensen, ble i dag siktet i overgangssaken rundt Veigar Páll Gunnarsson.

Denne saken handler om:

Dette er saken

 • 19. desember 2008: Veigar Páll Gunnarsson skrev under en treårsavtale med franske Nancy, men fikk knapt spilletid.
 • 30. november 2009: Islendingen gjorde vendereis og ble enig med Stabæk om en treårsavtale.
 • 26. juli 2011: Gunnarssons agent opplyste at Stabæk-spissen var enig med Rosenborg om kontrakt, men at klubbene foreløpig ikke var enige om prisen.
 • 28. juli: Gunnarsson takket nei til Vålerenga-kontrakt.
 • 30. juli: Det ble kjent at Gunnarsson likevel valgte overgang til Vålerenga fra Stabæk.
 • 12. oktober: TV 2 avslørte at Stabæk solgte Gunnarsson «altfor billig» (1 million kroner) til Vålerenga. Nancy fikk betydelig færre penger for videresalget og ble den store økonomiske taperen på overgangsavtalen. Kanalen hevdet at Rosenborg hadde budt 5 millioner kroner for spissen, men at Vålerenga fikk tilslaget på en femdel av den summen.
 • 13. oktober: Norges Fotballforbund krevde all dokumentasjon på bordet for å granske saken rundt Gunnarsson-overgangen mellom Stabæk og Vålerenga.
 • 27. oktober: Påtalenemnda i Norges Fotballforbund anmeldte Stabæk, Vålerenga og tre av klubbenes ledere for bevisste forsøk på å lure den franske fotballklubben Nancy for penger. Samme kveld trakk Erik Loe seg midlertidig fra styreledervervet i Stabæk.
 • 31. oktober: Sportsdirektør Truls Haakonsen i Vålerenga fikk innvilget permisjon ut sesongen.
 • 8. november: TV 2 avslørte at også Rosenborg skal ha hatt til hensikt å snyte Nancy for penger. Klubben ville gi 1 million kroner for Gunnarsson og 4,25 millioner for Johan Andersson på en avtale som skulle gå ut ved sesongslutt.
 • 17. november: Asker og Bærum politidistrikt besluttet å etterforske overgangssaken.
 • 22. november: Norges Fotballforbund trakk anmeldelsen av Haakonsen fordi han ikke har medlemskap i et organisasjonsledd. Han kan derfor ikke forfølges for eventuelle brudd på forbundets regler.
 • 30. november: Asker og Bærum politidistrikt gjennomførte ransaking i klubblokalene til Stabæk og Vålerenga. Stabæks sportslig leder Inge André Olsen og Vålerengas permitterte sportsdirektør Truls Haakonsen ble pågrepet og tatt inn til avhør.
 • 16. desember ble tidligere styreleder i Stabæk Fotball, Erik Loe, og nåværende styreleder i Stabæk AS, Lars Holter Sørensen, siktet i overgangssaken.

Det skriver politiet i en pressemelding fredag. I pressemeldingen står det at Asker og Bærum politidistrikt i dag har gjennomført ransaking hos to nye personer i straffesaken som er opprettet etter Veigar Páll Gunnarsons overgang fra Stabæk til Vålerenga i sommer.

De siktede er tidligere styreleder i Stabæk Fotball, Erik Loe og nåværende styreleder i Stabæk AS,Lars Holter-Sørensen.

- Grunnlaget for siktelsen er, med ransaking og at de nå er hos oss, er at vi ser at de kan ha hatt en strafferettslig rolle for grov økonomisk utroskap - en siktelse som er lik de to første som ble pågrepet. Utfallet av etterforskningen så langt har pekt seg ut at disse to personene har hatt en strafferettslig rolle, at vi da har hatt grunnlag for å bruke tvangsmidler ved ransaking og pågripelse, sier politiadvokat Morten Stene i Asker og Bærum politidistrikt til VG Nett.

- Hva er beslaglagt?

- Det er generelt dokumentasjon, datamaskiner og annet elektronisk lagret materiale.

- Hvordan ble de pågrepet?

- Vi rykket ut i morges. Nåværende styreleder i Stabæk var ikke tilgjengelig der vi rykket ut, men han ble oppringt og kom ned til oss. Tidligere styreleder ble brakt inn til avhør av oss.

Les også: Stabæk-leder: - Ikke feil å kalle det en heksejakt 

Loe og Holter-Sørensen er siktet for overtredelse av straffeloven § 275 jf. § 276, grovt utroskap, medvirkning til samme forhold som tidligere sportsdirektør i Vålerenga og sportslig leder i Stabæk fotball, som ble pågrepet 30. november.

- Medieskapt

Loe selv hadde ingen kommentar til siktelsen, men Loes advokat, John Christian Elden, synes det var noe voldsomt.

- Vi er villige til å samarbeide med politiet. Det hadde ikke vært nødvendig å ta ut en siktelse. De hadde fått nøyaktig de samme svarene fra min klient. De banket på, spurte om en PC og fikk PCen. Vi ønsket et avhør med politiet som vitne, og vi er også positive til at politiet er på saken, sier Elden til den frammøtte pressen.

Han mener de ikke har noe å skjule.

- Denne saken er medieskapt. Ting som står i avisene blir sannhet fordi det nettopp står i avisene, og ikke fordi det er noe underliggende.

Det har ikke lyktes VG Nett å få en kommentar fra politiadvokat Morten Stene eller Lars Holter-Sørensens advokat Pål M. Andreassen.

Kan bli flere siktelser

Bakgrunnen for de to nye siktelsene er informasjon som har kommet frem under etterforskingen i saken. Tidligere i høst ble VIF-direktør Truls Haakonsen og sportslig leder i Stabæk, Inge André Olsen, pågrepet og siktet.

Detaljene i dette kommenteres ikke, men består generelt av avhør, beslaglagt dokumentasjon og elektronisk lagret informasjon.

- Vi kan ikke utelukke at det kan fortsette. Det er tre idrettsklubber med ulike styrer, og i forstand mange personer. Siktelsen er tatt ut på samme grunnlag som de to første og er på veldig mange måter lik siktelsen i to andre personene i saken. De har hatt en rolle i forhandlingene og jobbet fram en avtale med påfølgende innhold, sier Stene.

- Dette er to personer i Stabæk. Hva med Vålerenga?

- Vi er ikke ferdige med Vålerenga. Vi vurderer dette fortløpende og kan ikke utelukke at det kommer nye siktelser i klubbene eller andre involverte i strafferettslig forstand. Målet vårt er å få gjort flest mulig avhør før jul, men vi fortsetter også med avhør videre i 2012. De to vi pågrep først vil være naturlig å avhøre på nytt etter vitneomgang og annet beslag vi går igjennom.

- Det er personer som er blitt pågrepet i store tidsrom etter at saken ble kjent. Det er vel et grunnlag for bevisforspillelsesfare her?

- Den ligger der hele tiden. De har sånn sett månedsvis på å ødelegge bevisene. Men nå er ikke bevisforspillelsesfaren så intens i denne saken. Mistanken som har utkrystallisert seg på disse to, er informasjon fra etterforskningen som peker ut et bilde.

- Kan de bli framstilt for varetektsfengsling i dag?

- I likhet med de to første, er det et naturlig utgangspunkt at disse løsløates, men vi kan ikke ta en endelig avgjørelse før avhørene er gjennomført.

- Er mistanken på de to andre nå styrket?

- Det ønsker jeg ikke kommentere.

Overraskende

Etter at saken ble kjent i høst uttalte Loe at dette kom meget overraskende på Stabæk-ledelsen. Han gjorde det samtidig klart at han trakk seg som styreleder og at han heller ikke ønsket å stille som presidentkandidat i NFF - slik deler av Fotball-Norge ønsket.

- Jeg kjenner ikke til dette. Det er Jarl Øverby som tar seg av alle mediehenveldelser angående Gunnarsson-saken, sier medieansvarlig Lars Jarle Mæhlum i Stabæk til VG Nett.

Øverby har ikke besvart VG Netts henvendelser i dag.

Samtidig melder politiet om at Sør-Trøndelag politidistrikt har gjennomført de etterforskingsskritt som de var anmodet om, opp mot den delen av saken som relaterer seg til Trondheim og Rosenborg.

Les også: Haakonsen etter avhør: - Ubehagelig å stå her nå 

Mediesjef i Rosenborg, Nils Heldal, sier til VG Nett at Nils Skutle, Terje Svendsen og Erik Hoftun forrige uke ble kalt inn til vitneavhør.

- De fikk mange detaljerte spørsmål, som de alle besvarte. Vi har ikke hørt noe mer fra politiet etter at de tre, som har status som vitner i saken, var inne til avhør, sier Heldal.

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball