Hovedinnhold

Stabæks erstatningskrav etter overgangssaken: 14,1 millioner

FRA RETTSSAKEN: Politiadvokat Morten Stene (til venstre) og Stabæks forsvarer John Christian Elden under rettssaken i Asker og Bærum tingrett i august fjor. Stabæk ble frifunnet. Foto: Bjørn S. Delebekk
FRA RETTSSAKEN: Politiadvokat Morten Stene (til venstre) og Stabæks forsvarer John Christian Elden under rettssaken i Asker og Bærum tingrett i august fjor. Stabæk ble frifunnet. Foto: Bjørn S. Delebekk
Stabæk ble frifunnet i retten for å ha gjort noe ulovlig under salget av Veigar Páll Gunnarsson til Vålerenga. Nå kommer erstatningskravet.

Denne saken handler om:

Overgangssaken

  • Veigar Páll Gunnarsson avsluttet sitt opphold i Nancy i 2009 og returnerte til Stabæk, som solgte han til den franske klubben etter 2008-sesongen.
  • Franskmennene sikret seg 50 prosent av et eventuelt videresalg da Gunnarsson gikk tilbake.
  • Sommeren 2011 ønsket Stabæk å selge Gunnarsson. RBK og VIF kjempet om spissen, som endte i Oslo.
  • I oktober 2011 avslørte TV 2 at Gunnarsson bare hadde kostet én million, men at VIF også hadde betalt fire millioner for en opsjon på Herman Stengel.
  • I oktober 2012 ble Inge André Olsen, Lars Holter Sørensen og Tor Q. Aaserød i Stabæk Fotball AS, pluss Truls Haakonsen i Vålerenga, tiltalt for grovt bedrageri.
  • I september 2013 ble samtlige frifunnet i Asker og Bærum Tingrett.

Summen de krever den norske stat for, er totalt 14.150.000 kroner. I september var den tre uker lange rettssaken over, der stridspunktet var islendingen Veigar Páll Gunnarssons overgang fra Stabæk til Vålerenga sommeren 2011.

Rettssaken endte med full frifinnelse av de tiltalte.

- Det har ikke vært lett å dokumentere sannsynlige tap i denne saken, men vi har tatt utgangspunkt i referansene vi har. Blant annet har vi sett på hvilken utvikling tilsvarende klubber har hatt, særlig i sponsorinntekter, sier styreleder Espen Moe i Stabæk til VG.

Dette kravet kommer fra klubben Stabæk Fotball/Stabæk Fotball AS. Enkeltpersonene som var tiltalt, og senere frikjent i saken, stiller separate krav.

Stabæk har regnet seg frem til at 13,4 millioner kroner vil kompensere for tapte inntekter, mens Tippeliga-klubben i tillegg krever 750.000 kroner i oppreisning.

- Vi har overlevert fire fulle permer til Asker og Bærum politidistrikt i dag. Blant annet har vi vist til alle avissakene, som viser hvilken belastning dette har vært for klubben, sier Espen Moe.

- Har dere tatt hardt i?

- Nei. Vi har forholdt oss til referansematerialet, som viser hva som har vært en normalutvikling i inntekter for andre toppklubber. Så skyldes selvfølgelig noe at vi flyttet fra Telenor Arena til Nadderud, men det har vi tatt høyde for i kravet, svarer Moe - og sikter til at klubben forlot innendørsarenaen etter sesongslutt i 2011, kort tid etter at overgangssaken ble kjent.

Moe regner med at saken neppe avgjøres før etter sommeren.

I januar skrev VG at Stabæks ledertrio Tor Q. Aaserød, Inge André Olsen og Lars Holter Sørensen, pluss tidligere Vålerenga-direktør Truls Haakonsen, også ville rette erstatningskrav.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball