Hovedinnhold

Yngve Hallén: - Jeg er ikke korrupt

* Eks-agent hevder Hallén og Sogndal ba om svarte penger
* Fotballpresidenten varsler juridisk etterspill etter bok-bombe

<p>Fotballpresident Yngve Hallén. Her ved Ekebergrestauranten.<br/></p>

Fotballpresident Yngve Hallén. Her ved Ekebergrestauranten.

Foto: Jan Petter Lynau, VG
Fotballpresident Yngve Hallén varsler juridisk etterspill etter at han i en ny bok beskyldes for korrupsjon som daglig leder i Sogndal.

Denne saken handler om:

Den tidligere fotballagenten Knut Høibraaten beskylder i sin bok «Fotballagenten» - som i dag inntar norske bokhandlere med et førsteopplag på 3000 - Hallén og den daværende ledelsen i Sogndal for å ha mottatt svarte penger under bordet i forbindelse med Piotr Leciejewskis overgang fra polsk fotball til Sogndal før 2008-sesongen.

Reagerer sterkt på korrupsjon-anklager

Yngve Hallén var daglig leder i Sogndal frem til han ble president i Norges Fotballforbund i 2010. Han var ikke klar over de grove anklagene før VG informerte om det torsdag ettermiddag. Norsk fotballs øverste leder reagerer sterkt og hevder sin uskyld.

- Jeg er ikke korrupt. Hvis denne boken kommer ut, så vil jeg forfølge det juridisk. Det er uholdbart for meg å ha disse tingene hengende over meg i de posisjonene jeg sitter i. Dette er direkte anklager om korrupsjon og har overhode ikke rot i virkeligheten. Jeg skal finne meg i mye rart, men dette finner jeg meg ikke i, sier Hallén til VG.

Vet du noe om dette?Tips VGs reporter her

Han forteller at han søkte umiddelbar juridisk bistand etter at VG gjorde ham kjent med bokens innhold.

- Hvis det som VG forteller står i boken, så kommer jeg til å forfølge det juridisk. Og kreve at de dementerer det og trekker det tilbake, understreker fotballpresidenten.

I boken «Fotballagenten – røverhistorier fra Fotball-Norge» forteller Høibraaten om sine mange elleville opplevelser som fotballagent fra tiden da pengene fløt som mest i slutten av forrige tiår.

Hevder Sogndal ba om penger under bordet

Kapittelet som omhandler den nåværende Brann-keeper Piotr Leciejewskis overgang til Sogndal, slår ned som en bombe i Fotball-Norge. Knut Høibraaten forteller at den polske FIFA-agenten Marcin Hakman tok kontakt og informerte om at daværende Sogndal-direktør Yngve Hallén og en sportsdirektør ville ha penger under bordet før de signerte keeperen. Hakman blir sitert på at de ønsket 5000 euro (cirka 40 000 kroner) hver.

I en email datert 12. november 2013, som trykkes i boken, svarer Hakman følgende på Høibraatens spørsmål om hvor mye de to Sogndal-lederne ville ha «under bordet»:

«Angående Sogndal og penger under bordet… Jeg håper at du ikke forteller det til Sogndal. Det er lenge siden og jeg vil ikke lage noen problemer. Men i din fortrolighet var det rundt 5000 euro.»

<p>BOK-BOMBE: I boken «Fotballagenten» kommer den tidligere agenten Knut Høibraaten om oppsiktsvekkende nyheter fra sitt liv i fotballbransjen. <br/></p>

BOK-BOMBE: I boken «Fotballagenten» kommer den tidligere agenten Knut Høibraaten om oppsiktsvekkende nyheter fra sitt liv i fotballbransjen. 

Foto: Jan Petter Lynau, VG

- Det er jo en solid bombe. Det jeg sitter med av info er en telefonsamtale med en polsk agentkollega som sto bak overgangen. Han spurte meg om hvilket beløp som var normalt å betale under bordet i Norge for å få en overgang i havn. I Norge er det ikke normalt, men i Øst-Europa er det det. Det var bare et faglig internt spørsmål. Han nevnte at de hadde bedt om penger, og lurte på om det var en fornuftig pris, sier Høibraaten.

- Pratet du med Hallén selv eller andre i Sogndal om dette?

- Nei. Det som er et viktig poeng: Jeg vet jo ikke om de har fått disse pengene. Jeg har aldri sett pengene bli overlevert. Men i mitt hode har den polske agenten ingen grunn til å lyve for meg om dette. Det ville vært meningsløst. Han har ingen motiv for å fortelle meg dette som en løgn. Det var et faglig spørsmål, svarer bergenseren.

<p>E-POSTENE: Dette er epostene som er omtalt i boken.</p><p/>

E-POSTENE: Dette er epostene som er omtalt i boken.


Agenten benekter e-post-innrømmelser

- Noen år senere tenkte jeg at dette var noe jeg ville ha med i boken. Men da holder det ikke bare med mitt ord. Så jeg spurte skriftlig om det stemte at direktør og sportsdirektør i Sogndal ba om penger under bordet i forbindelse med overgangen. Og han bekreftet i mailen at det stemte, at beløpet var 5000 euro, og at jeg ikke skulle si det til noen, sier Høibraaten.

- Jeg har ikke hørt noe om dette. Jeg tror ikke dette kan stemme. Jeg kjenner Yngve og jeg kjenner Marcin, sier Piotr Leciejewski.

<p>OMSTRIDT OVERGANG: Piotr Leciejewski sier at han er ukjent med at penger under bordet skal ha vært involvert da han gikk til Sogndal før 2008-sesongen.<br/></p>

OMSTRIDT OVERGANG: Piotr Leciejewski sier at han er ukjent med at penger under bordet skal ha vært involvert da han gikk til Sogndal før 2008-sesongen.

Foto: Marit Hommedal, NTB scanpix

Overfor VG nekter den polske agenten for å ha gitt noen i Sogndal-ledelsen penger under bordet.

- This is bullshit (dette er helt sprøtt), sier Marcin Hakman til VG.

- Jeg gir aldri penger under bordet. Jeg har aldri møtt Mr. Yngve. Jeg har aldri vært i Sogndal. Noen prøver å lage et show om noe som ikke er sant, sier Hakman, tydelig misfornøyd.

- Hvorfor skriver du da i en email at de mottok 5000 euro?

- Det er en misforståelse. Hvis han går til rettssak kan jeg bevise det. Jeg har alle dokumenter i forbindelse med overgangen, svarer den polske agenten.

Ville være ærlig

Knut Høibraaten svarer slik på uttalelsene fra Marcin Hakman:

- Det får stå for hans regning. Jeg har gjengitt mailen i sin helhet i boken. Jeg ser ingen grunn til å misforstå det han skriver i mailen til meg.

- Hva er ditt motiv for å skrive om dette?

- Jeg har bestemt meg for å være dødsærlig. Og det er ingen som får mer tyn i denne boken enn meg selv. I mine øyne gir det mer troverdighet å legge alt på bordet. Dessuten er Yngve Hallén fotballpresident. I hans posisjon må han tåle dette. Er han uskyldig, så får han redegjøre for det.

Yngve Hallén avviser på det sterkeste at han eller noen andre i Sogndal-ledelsen mottok penger under bordet i forbindelse med Leciejewskis overgang.

- Det stemmer overhode ikke. Jeg kjenner ikke til navnet Marcin Hakman. Jeg deltok ikke på noen måter i de forhandlingene.

- Kan noen andre i Sogndal ha bedt om penger under bordet?

- Nei.

- Hvordan kan du være så sikker?

- Vi har så nære forhold mellom oss at det ville ha blitt oppdaget. Det er langt utenfor de verdiene vi har.

- Hvordan reagerer du på disse beskyldningene?

- Jeg reagerer veldig sterkt. Som fotballpresident kan man overhode ikke leve med sånne beskyldninger rettet mot seg. Heller ikke med tanke på internasjonale verv der jeg sitter i etisk komite. Jeg er også forundret over at forlaget ikke har forelagt dette til meg, men at det kommer via media. Jeg blir veldig satt ut av at man kan komme med sånne påstander uten at jeg blir kontaktet. Å beskylde noen for korrupsjon skal ikke stå uimotsagt, sier Yngve Hallén.

– Viktig å belyse mulig korrupsjon

Forlagssjef Erling Kagge i Kagge Forlag er ikke redd for å gå på en smell i retten etter korrupsjonspåstandene mot Yngve Hallén.

Han svarer slik på Yngve Halléns reaksjon om juridisk etterspill for beskyldningene i boken «Fotballagenten»:

– Norge er et fritt land, og det er opp til enhver hvem han vil saksøke. Forlaget har selvfølgelig vurdert bokens juridiske sider, og vurderingen er også foretatt sammen med advokat John Christian Elden. Vi mener bestemt at Yngve Hallén ikke vil vinne frem gjennom vårt rettssystem. Boken er Knut Høibraatens mangeartede historie om sitt profesjonelle liv som fotballagent i seks år. Forfatteren gjengir i boken en e-post fra sin kollega som blant annet refererer til svarte penger i Sogndal, men Høibraaten understreker også at han ikke vet hvem som har mottatt pengene.

- Vi i forlaget har lest denne e-posten nøye, samt annen korrespondanse mellom Høibraaten og avsenderen. Vi mener den gjengitte e-posten hverken beviser mer eller mindre enn det som står i den. I tilfelle Hallén ikke er en av de mulig tilgodesette mottagerne av noen tusen euro, oppfordrer vi ham til å undersøke denne saken nærmere, i stedet for å forsøke løse den i rettsapparatet. Det er svært viktig å belyse mulig korrupsjon også i norsk fotball, og Fotballforbundet har selvfølgelig et viktig ansvar her. Vi håper forbundet vil ta denne saken på alvor, sier Erling Kagge, og tillegger:

– Agenten Marcin Hakman har på direkte spørsmål bekreftet skriftlig at det ble gitt 5000 euro under bordet. At han nå velger å gå tilbake på det han har skrevet, etter at det er blitt kjent gjennom boken, står for hans regning.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball