Hovedinnhold

Se - Solbakken, Rösler og Håland spiller for Norge

Markus Solbakken, Colin Rösler og Erling Braut Håland følger i fedrenes fotspor

<p>LOVENDE UNGGUTTER: Markus Solbakken (foran til venstre) fikk sin landslagsdebut i gårsdagens G16-kamp mot Tyrkia. Bak fra venstre: Erik Botheim (Lyn), Marius Larsen (Odd), Mohammed Mohammedi (Leknes), Kevin Krygård (Haugesund), Hermann Ræstad (Molde) og Erik Tobias Sandberg (Lillestrøm). Foran fra venstre: Solbakken (HamKam), Kristian Bjåmer (Stabæk), Johan Hove (Sogndal), Fabian Rimestad (Fana) og Mikael Ugland (Start).</p>

LOVENDE UNGGUTTER: Markus Solbakken (foran til venstre) fikk sin landslagsdebut i gårsdagens G16-kamp mot Tyrkia. Bak fra venstre: Erik Botheim (Lyn), Marius Larsen (Odd), Mohammed Mohammedi (Leknes), Kevin Krygård (Haugesund), Hermann Ræstad (Molde) og Erik Tobias Sandberg (Lillestrøm). Foran fra venstre: Solbakken (HamKam), Kristian Bjåmer (Stabæk), Johan Hove (Sogndal), Fabian Rimestad (Fana) og Mikael Ugland (Start).

Foto: MARIUS BØE, Norges Fotballforbund
(Tyrkia G16 - Norge G16 2-1) Gamle helter gjør sitt for å styrke rekrutteringen: Sønnene til Ståle Solbakken, Uwe Rösler og Alf-Inge Håland spilte for Norges G16-landslag i går.

15 år gamle Markus Solbakken fikk til og med sin debut med flagget på brystet, og han slo pappa Ståle med ni år. Dagens FC København-trener fikk ingen landskamper før han var 24 år.

– Det er mange veier til Rom, sier Ståle Solbakken til VG og humrer.

Youtube-hit som 13-åring

Les også: Solbakken ber RBK glemme ny storhetstid

Mens han blomstret sent som fotballspiller på øverste nivå, ble Markus Solbakken en Youtube-hit allerede som 13-åring på grunn av sine trikseferdigheter. Se videoen her:

Etter å ha sittet på benken i mandagens åpningskamp i Aegean Cup (1-1 mot Tsjekkia) fikk Hamar-gutten tillit fra start av landslagstrener Erland Johnsen mot vertsnasjonen Tyrkia. Ifølge Johnsen leverte Norges G16-lag en meget god kamp og var uheldig som tapte.

– Jeg tror det var større for moren enn for faren, men det er jo morsomt. Hele familien sto linet opp i gangen da han skulle dra på landslagssamlingen på lørdag. Selv tar Markus det ganske stille og rolig. Han har alltid vært glad i å spille fotball, men har ikke brukt mye tid og krefter på å tenke på at dette er landslaget, sier Ståle Solbakken til VG.

Les også: Fru Solbakken inn i HamKam-styret

– Miljøskadet og arvelig belastet

Både midtbanespilleren Colin Rösler (Manchester City) og spissen Erling Braut Håland (Bryne) startet mot Tsjekkia, og kom inn i løpet av gårsdagens kamp – der Tyrkia snudde den norske ledelsen etter pause. De tre 15-åringene har slektstreet i orden: Ståle Solbakken fikk 58 A-landskamper for Norge, Alf-Inge Håland spilte 34, mens Uwe Rösler fikk 5 kamper for Øst-Tyskland, i tillegg til en lang proffkarriere i Tyskland og England før han avsluttet i Lillestrøm.

Artikkelen fortsetter under bildet.

<p>RÖSLER OG HÅLAND: Colin Rösler (foran til venstre) og Erling Braut Håland (nummer to fra venstre bakerst) var blant spillerne som startet mandagens 1-1-kamp mot Tsjekkia. Bak fra venstre: Erik Botheim (Lyn), Håland (Bryne), Jesper Daland (Vigør), Henrik Åsali Hanssen (Tromsø), Kristoffer Klaesson (Vålerenga) og Halldor Stenevik (Brann). Foran fra venstre: Rösler (Manchester City), Andreas Uran (Molde), Anders Waagan (Aalesund), Fabian Rimestad (Fana) og Kreshnik Krasniqi (Hønefoss).</p>

RÖSLER OG HÅLAND: Colin Rösler (foran til venstre) og Erling Braut Håland (nummer to fra venstre bakerst) var blant spillerne som startet mandagens 1-1-kamp mot Tsjekkia. Bak fra venstre: Erik Botheim (Lyn), Håland (Bryne), Jesper Daland (Vigør), Henrik Åsali Hanssen (Tromsø), Kristoffer Klaesson (Vålerenga) og Halldor Stenevik (Brann). Foran fra venstre: Rösler (Manchester City), Andreas Uran (Molde), Anders Waagan (Aalesund), Fabian Rimestad (Fana) og Kreshnik Krasniqi (Hønefoss).

Foto: MARIUS BØE, NORGES FOTBALLFORBUND
– De er vel en blanding av miljøskadet og arvelig belastet. Men jeg ser at sønnen til Håland lukter mål. Det gjorde i hvert fall ikke faren, melder Solbakken.

– Jeg var spiss frem til jeg var 13-14 år da Jan Madsen gjorde midtstopper av meg. Så jeg hadde litt av det, jeg også. Men Erling har nok ikke så mye av de midtstoppergenene, kontrer Alf-Inge Håland.

<p>FAR OG SØNN: Alf-Inge Håland hadde en strålende karriere som proff i Nottingham, Leeds og Manchester City. Her med sønnen Erling. 15-åringen fører familietradisjonen videre på fotballbanen.<br/></p>

FAR OG SØNN: Alf-Inge Håland hadde en strålende karriere som proff i Nottingham, Leeds og Manchester City. Her med sønnen Erling. 15-åringen fører familietradisjonen videre på fotballbanen.

Foto: PRIVAT

– Hvor mye lar du deg rive med av din sønns fotballkarriere?

– Det er kjekt å følge ham opp, selv om jeg prøver ikke å involvere meg for mye. Sikkert mindre enn en del andre foreldre. Det er Erlings egen fortjeneste. Han trener også fast med A-laget til Bryne og har en fin utviklingsarena i hverdagen. Det er utrolig kjekt at han får betalt for innsatsen han har lagt ned, svarer den tidligere Nottingham-, Leeds- og Manchester City-proffen.

– Disse gutta fikk vel omtrent en ball i dåpsgave, sier G16-trener Erland Johnsen til VG.

Fått med deg denne? City hyllet Rösler

Ifølge den tidligere Bayern München- og Chelsea-proffen er Markus Solbakken den av de tre som ligner mest på sin egen far som spillertype.

– Han kan spille i alle posisjoner på midtbanen, er god med ballen og har et godt blikk. Håland har arvet farten til faren, men er spydspiss. Colin Rösler er en dyp midtbanespiller med mye klokskap, og like tøff som faren. Han har fått gult kort i begge kampene og må stå over torsdagens siste gruppespillkamp mot Ukraina, sier Erland Johnsen.

<p>FAR OG SØNN: Helt fra barneårene har det vært mye fotballek for Markus Solbakken. Her har han nettopp fylt seks år og spiller fotball med pappa Ståle hjemme på Hamar i 2006.</p>

FAR OG SØNN: Helt fra barneårene har det vært mye fotballek for Markus Solbakken. Her har han nettopp fylt seks år og spiller fotball med pappa Ståle hjemme på Hamar i 2006.

Foto: Helge Mikalsen, VG

– Det kan nok hende at han ligner mest, men han har nok litt mer avansert teknikk enn det jeg hadde. Jeg spilte bare ballen til siden og dyttet hånden opp i brystet på motspilleren. Det er snakk om mer Youtube-finter her, sier Solbakken.

Les også: – Keane ville skade meg

Stor bredde i 00-årgangen

Med tanke på at sønnen bare er 15 år, er FCK-sjefen opptatt av at det ikke blir for mye fotballalvor som kan ødelegge gleden og utviklingen.

Fått med deg denne? Lars Bohinens sønn opp i Stabæks A-stall

– Du er fortsatt en gutt når du er 15 og et halvt år. Det må ikke bli for alvorlig for tidlig. Det er mange som nesten har spilt en hel karriere før de er 18-19, med mange oppturer og nedturer, før de skriver den første kontrakten. I FC København er vi opptatt av at det skal være lek i læringen for de unge spillerne. For mange nederlag og for mye press i ung alder vil være hemmende for utviklingen, tror Ståle Solbakken.

– Vurderer du å hente din egen sønn til FC København?

– Ikke på grunn av fotballen, i så fall. Det måtte eventuelt vært på grunn av at familien skulle flytte. Han har et godt tilbud i HamKam der han har hatt sine to første treninger med A-laget. Og interkretsserien for juniorer er et bra tilbud. Husk at han fortsatt er guttespiller, svarer hedmarkingen.

<p>FAR OG SØNN: Uwe Rösler sammen med sønnen Colin i 2005, den gang tyskeren trente Lillestrøm. Nå bor de sammen i Manchester.</p>

FAR OG SØNN: Uwe Rösler sammen med sønnen Colin i 2005, den gang tyskeren trente Lillestrøm. Nå bor de sammen i Manchester.

Foto: Karin Beate Nøsterud, VG

– Jeg regner med at de ringer meg snart, men foreløpig har de ikke begynt å blande seg inn i laguttaket, fleiper Erland Johnsen, og snakker om fedrene Solbakken, Rösler og Håland.

Selv om 1998-årgangen har noen sterke enere i Martin Ødegaard, Kristoffer Ajer og Sander Berge, føler Johnsen at bredden er vel så stor blant den to år yngre gjengen som er med til Tyrkia.

Fått med deg denne? VG møtte Ødegaard på tennisbanen

– Jeg føler at det totalt sett er flere som melder seg på i denne årgangen. Det er større bredde. Spesielt fremover på banen er det mange spillere å velge blant, sier Johnsen, selv i sin tid en knallhard midtstopper med 24 A-landskamper for Norge.

Hva så med Erland Johnsens egen sønn?

– Han er 19 år og har spilt på juniorlaget til Sarpsborg. Nå har han skrevet kontrakt med Moss. En «late bloomer», sier G16-landslagstreneren.

Les også: Kommentar: Hvor ble alle stopperkjempene av?

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball