Hovedinnhold

Seriekomiteens forslag klart: 14 lag i Tippeligaen og «sluttspill»

• Denne uken avgjør NFF-styret om man går inn for endringene

<p>MØTES FLERE GANGER? Hvis Seriekomiteens anbefaling går gjennom vil Vålerengas Kjetil Wæhler og Rosenborgs Pål André Helland få sjansen til å møtes flere ganger i løpet av året. Her fra høstens kamp på Lerkendal.<br/></p>

MØTES FLERE GANGER? Hvis Seriekomiteens anbefaling går gjennom vil Vålerengas Kjetil Wæhler og Rosenborgs Pål André Helland få sjansen til å møtes flere ganger i løpet av året. Her fra høstens kamp på Lerkendal.

Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
Fra og med 2017 kan Tippeligaen bestå av 14 lag - der de beste og dårligste møtes i et slags sluttspill etter 26 serierunder.

Seriekomiteen har nå levert sin anbefaling til styret i Norges Fotballforbund der de har sett på mulige forandringer i den norske seriestrukturen. På styremøtene onsdag og torsdag vil forbundsstyret drøfte innstillingen fra gruppen som blant annet har bestått av Bjarne Berntsen og Nils Johan Semb.

Les også: Klubbene vraker Toppfotball-rapporten

Vil redusere fra 16 til 14 lag

Berntsen, komiteens leder, vil ikke si hvilken anbefaling som er blitt gitt, men etter det VG erfarer lyder den på at Tippeligaen reduseres til 14 lag. Etter 26 runder, der alle møtes to ganger, deles serien i to. Så avsluttes sesongen med at de syv beste møter hverandre i kampen om medaljer og europacupspill, mens de syv dårligste kjemper om å unngå nedrykk.

<p>ØNSKER FORANDRINGER: Bjarne Berntsen (t.v) og Nils Johan Semb er blant medlemmene i seriekomiteen som ønsker å kutte Tippeligaen fra 16 til 14 lag.<br/></p>

ØNSKER FORANDRINGER: Bjarne Berntsen (t.v) og Nils Johan Semb er blant medlemmene i seriekomiteen som ønsker å kutte Tippeligaen fra 16 til 14 lag.

Foto: Bjørn S. Delebekk

Men det skal ikke være snakk om et tradisjonelt sluttspill slik vi kjenner det fra ishockeyen. Resultatene fra de første 26 seriekampene blir også dratt med inn i siste del av sesongen.

Bjarne Berntsen understreker overfor VG at det er såpass stor uenighet blant toppklubbene om forslaget at NFF-styret er bedt om å ta en ny grundig høringsrunde før man eventuelt ønsker å gå for endringene på forbundstinget i slutten av februar 2016.

– Vår anbefaling foreslår en veldig grundig høring på helheten i forslaget. Vi synes ikke vi har kommet frem til en så stor enighet at det vil være riktig å anbefale forslaget uten en større forankring i norsk fotball. Nå blir det opp til forbundsstyret om de vil gå videre med dette eller legge det dødt, sier Berntsen.

– Hvor stor føler du splittelsen er blant klubbene?

– Fotball-Norge er splittet i forhold til deler av forslaget. Det er det ingen tvil om. Klubbene er mest splittet på antall lag i de to øverste divisjonene. Det er mer enighet om pyramidestrukturen der vi ønsker to avdelinger på dagens nivå tre. Det er også enighet om at vi må starte sesongen tidligere for å stå bedre rustet til viktige landskamper i mars. Men vi trenger flere tilbakemeldinger fra klubbene før man kan konkludere, svarer Berntsen.

Ønsker et bedre «premium»-produkt

Han forteller også at de mulige planene om å innføre høst/vår-sesong er skrinlagt. Det er heller ikke lenger noe tema å flytte cupfinalen til våren, som var et mulig scenario i rapporten til nederlandske Hypercube i fjor høst.

Den gang filleristet Nils Arne Eggen de nye forslagene overfor VG.

– Det fungerer utmerket godt slik det er nå. Norge er et langstrakt land. I Nederland kan du jo sykle til kampene. Hvis vi går ned på antall lag i Tippeligaen legger du samtidig ned norsk fotball nord for Trondheim. Norsk fotball må være spredd over hele Norge. Alle som har holdt på med fotball skjønner det, sa Rosenborg-høvdingen.

Berntsen forteller at han for noen uker siden hadde et møte med Eggen der han drøftet de nye forslagene.

– Nils Arne er en klok mann. Jeg har hatt et langt møte med ham i denne fasen. Som alle andre synes han noen av tingene var veldig fornuftig. Andre ting var han uenig i. Det skal vi ha stor respekt for. Samtidig så må vi legge kvalitetskravene såpass høyt at vi mener det vil gjøre oss mer konkurransedyktige og bedre rustet for fremtiden. Vi er nødt for å ha et «premium»-produkt i toppen som står seg i konkurransen mot Premier League og andre internasjonale ligaer. Et spisset produkt der de beste lagene møtes oftere enn to ganger kan stimulere konkurransedyktigheten. Danmark har nå valgt å gå opp fra 12 til 14 lag der serien deles etter 26 serierunder.

Vil ikke røpe anbefalingen

– Hva mener seriekomiteen er den beste strukturen?

– En enstemmig komité har levert innstillingen, men jeg ønsker ikke å gå i detaljer på den nå. Hvis forbundsstyret ønsker å sende dette ut på en høring, så vil vår innstilling bli presentert. Hvis forbundsstyret legger vår anbefaling til side, så er det ikke mer å diskutere. Det blir feil å kommentere vår detaljerte innstilling så lenge vi ikke vet om saken går videre, svarer mannen som også er visepresident i Norges Fotballforbund.

Men han understreker at et sluttspill der alle starter på nytt etter første del av sesongen er uaktuelt.

– Vi ønsker et system der alle kampene betyr like mye.

– Hvordan har tilbakemeldingene fra klubbene vært?

– Noen er tydelige på at de ønsker en endring. Noen er på vippen og litt usikre. Og et klart flertall i Tippeligaen ønsker ikke endring i antall lag. I Obos-ligaen er det færre klubber som har møtt opp og gitt sitt endelige svar. Man trenger en større forankring for å gå videre med dette til forbundstinget. En eventuell høring vil avgjøre om man ønsker den nye seriestrukturen gjeldende fra 2017 eller 2018, svarer Berntsen.

– Trodde prosessen var lagt død

Sportslig leder i Sarpsborg 09, Thomas Berntsen, er blant klubblederne som vender tommelen ned for forslaget om en ny Tippeliga.

– Dette var en prosess som vi trodde var lagt død. Det var ganske klare signaler på at dette var noe norsk fotball ikke ønsket i fjor høst, så vi ble litt overrasket over at dette kom opp igjen. Vi ønsker ikke færre lag i Tippeligaen, og vi ønsker ikke sluttspill. Det er vi krystallklare på. Vi ser ikke helt at det er så mange kamper i Tippeligaen som er så uinteressante. Samtidig ønsker vi å spisse 2. divisjon med to avdelinger, og at færre lag rykker ned fra Obos-ligaen, sier Berntsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball