Hovedinnhold

Eggen: - Problemene begynte under Hareide

BEKYMRET: Nils Arne Eggen innrømmer at han er engelstelig for at Rosenborg kan rykke ned. Foto: Scanpix
BEKYMRET: Nils Arne Eggen innrømmer at han er engelstelig for at Rosenborg kan rykke ned. Foto: Scanpix
RBK-legenden Nils Arne Eggen mener dagens problemer på Lerkendal er et resultat av feil som er gjort flere år tilbake.

Denne saken handler om:

Lokomotivet i norsk fotball står tilbake med dobbelt så mange tap (12) som seirer etter 21 serierunder. 40 baklengsmål er det blitt, og med bare 21 poeng er laget inne på kvalifiseringsplass med et nødskrik.

- Hva er så årsaken til uføret?

- Det hele er sammensatt. Når jeg ser det utenfra, ser jeg at vi har mistet grepet på det å styre fotballkamper. Årsaken ligger i at vi ikke har samhandlingsmønster eller struktur sterk nok til å kunne spille kampene på våre premisser. Jeg tror disse problemene begynte under Åge (Hareide), hevder Eggen og tar visse forbehold om at nedturen kan ha opphav tilbake til hans tid.

- Nettopp det var vi så gode til i våre beste årganger. Uansett om vi spilte godt eller dårlig, høyt eller lavt, så fikk vi kampene inn på våre
premisser.

Nils Arne Eggen er svært bekymret for sitt «livsverk». Men 1.
divisjonsspill neste sesong blir det definitivt ikke, tror eks-treneren.

Engstelig

Hva om noen hadde sagt før årets sesong at Rosenborg, serievinner de 13 siste årene, skulle stå ribbet tilbake fem serierunder før slutt? Ville Eggen senior trodd på en slik fantasi?

- Nei!

Tror han sesongen ender med nedrykk?

- Nei! Men jeg innrømmer at noen engstelige tanker går i den retningen, sier Eggen til NTB.

- Er han bekymret for situasjonen i Rosenborg?

- Ja, og det skulle vel bare mangle. Jeg tror alle rosenborgere er veldig, veldig bekymret om dagen, sa Eggen under pressekonferansen i forbindelse med en boklansering mandag.

Sammen med sønnen Knut Torbjørn har senior samhandlet og gitt ut oppfølgeren til salgssuksessen «Godfoten» (1999). Boka «Godfotarven» handler blant annet om juniors videreutvikling av godfot-teoriene til faren.

Tidenes beste

3-1-seier borte mot Olympiakos i Champions League forrige uke er en av tidenes beste prestasjoner for Rosenborg i europacupen, mener Eggen. Fire dager senere gikk laget på en ny storsmell i eliteserien mot Molde (1-4).

- Jeg tror ikke at Rosenborg-spillerne er så mye dårligere fysisk enn spillere i andre lag, men tommelfingerregelen er som følger: Hvis man bruker opp mer krefter på å få tak i ballen enn det man har til rådighet når en får ballen selv, blir man nødt til å tape til slutt. Da er man utslitt, mener Nils Arne Eggen.

Eggen er kritisk til - og tar selvkritikk for - alle trenerbyttene i trondheimsklubben de siste sesongene. Fra Eggen via Åge Hareide til Ola By Rise og Per Joar Hansen, for så å ende med Per-Mathias Høgmo. Gamletreneren hadde en finger med i spillet i de fleste løsningene som ble valgt.

- Vi endte på et tidspunkt opp med assistenten til assistenten til assistenten. Og Rosenborg er ikke et lag man som trener kan øve seg på. Når personer og kapasiteter i og rundt et lag forsvinner, så må de nødvendigvis bli erstattet. Dessuten viste det seg at rådgivningstjenesten fra «den 7. far i huset» ikke gikk noe særlig bra. Enten må jeg være med 110 prosent, eller så får jeg holde meg på sidelinjen mens RBK lærer seg å stå på egne go'føtter, mener
Nils Arne Eggen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball