Hovedinnhold

TV 2 betaler 1,6 milliarder for tre nye Premier League-sesonger

<p>POPULÆRT: Den harde konkurransen har ført til at Premier League-rettighetene for første gang ligger an til å bli solgt for over en milliard kroner for den neste treårsperioden.<br/></p>

POPULÆRT: Den harde konkurransen har ført til at Premier League-rettighetene for første gang ligger an til å bli solgt for over en milliard kroner for den neste treårsperioden.

Foto: Ian Kington, Afp
TV 2 bekrefter at de har sikret seg rettighetene til Premier League i tre nye sesonger. Etter det VG erfarer koster det kanalen over dobbelt så mye som den inneværende avtalen har gjort.

Denne saken handler om:

TV-rettigheter:

Disse er i spill:


Tippeligaen fra 2017-sesongen. Sendes i dag på C More og TV 2.


Spansk «La Liga» fra 2015/16-sesongen. C More hadde rettighetene i fjorårssesongen. Sendes i dag ikke på norsk TV.


Italiensk Serie A fra 2015/16-sesongen. Ble sendt på C More forrige sesong. Sendes i dag ikke på norsk TV.


Kvalifisering og sluttspill til fotball-EM i 2020. Discovery har rettighetene til den pågående EM-kvalifiseringen. EM 2016 sendes på TV 2 og NRK, men det kan endre seg til neste mesterskap.

TV 2 har også i dag rettighetene til å vise den engelske toppdivisjonen på alle plattformer. Det bekrefter TV 2 selv like før klokken 17 fredag ettermiddag.

Og for første gang koster tre sesonger med engelske balldelikatesser over 1 milliard norske kroner.

TV 2 har vært desperate etter å ha beholde rettighetene, og betaler etter det VG erfarer 1,650 milliarder kroner - 550 millioner per sesong - for Premier League de tre kommende sesongene.

Les også: TV 2 og Discovery i heftig budkrig

Dobbelt så dyrt

Det er over dobbelt så mye som den nåværende avtalen har kostet TV 2. I de tøffe forhandlingene har TVNorge- og Eurosport-eier Discovery gitt TV 2 tøff kamp med sine økonomiske muskler. MTG Viasat måtte gi seg før «finalen».

– Det er litt tidlig å si noe om veien videre da vi fortsatt er inne i forrige rettighetsperiode, men nå skal vi se på hvordan dette produktet skal bli i årene som kommer. Alle sportsrettigheter er viktige, og Premier League er en veldig viktig sportsrettighet. Det har vært veldig ønskelig for TV 2 å sikre seg Premier League, sier TV 2s kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl til VG.

Han har ingen kommentar til hvordan forhandlingene, som skal ha foregått i London de siste dagene, har vært og svarer også «ingen kommentar» på spørsmål om pris.

– Har dere nå råd til å sikre dere andre rettigheter som for eksempel La Liga, Serie A eller Tippeligaen?

– Vi vil være interesserte i alle attraktive sportsrettigheter. Det er det eneste jeg kan si om det.

Les også: TV 2-Alsaker: – Dette er veldig stas

Gratulerer konkurrenten

Sjefredaktør i Discovery Networks Norway, Harald Strømme, vil hverken bekrefte eller avkrefte om de har tatt del i prosessen, men sier:

– Jeg vil gratulere TV 2 med fornyelsen av Premier League-rettighetene. De har vist at de er i stand til å tilby fans av engelsk fotball et meget godt produkt over flere år, og har gjort en formidabel jobb.

– Er du skuffet?

– Hvis det prisnivået deres kilder opererer med skulle stemme, vil jeg si at et tap ville gi større grunn til lettelse enn skuffelse, sier Strømme til VG.

TV 2 har hatt rettighetene til kampene fra England siden 2010, da de tok over rettightene fra Canal Plus. Premier League har vært en økonomisk gullgruve for kanalen, som har vært villige til å gå ekstremt langt for å holde på rettighetene.

Uten engelsk fotball-rettighetene ville TV 2 blitt nødt til å kutte kraftig i staben, etter det VG kjenner til.

Andre rettigheter

Hverken La Liga- eller Serie A-rettighetene er solgt i påvente at hva som skjer med Premier League. Det er også naturlig å tenke at aktørene som ikke sikret seg engelsk fotball vil være desperat på å vise Tippeliga-fotball de kommende årene.

Det som da igjen blir strategisk viktig for Fotball Media, er hvordan anbudsdokumentet for norsk fotball skal se ut.

Ønsker man å teste publikums betalingsvilje for Tippeligaen med at alt går eksklusivt på pay-TV – som i Sverige og Danmark? Ønsker man å selge alt til én eller flere aktører? Og ønsker man færre ulike kamptidspunkter og dager enn i denne rettighetsperioden?

PS: I Sverige har Viasat, i likhet med norske TV 2, sikret seg Premier League-rettighetene for ytterligere tre år.

Les også: TVNorge-eier snøt TV 2 for OL

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball