Hovedinnhold

- Lundekvam-historien har ikke antirus-effekt

...men eks-proffen roses for å stå frem

SNAKKET UT: Claus Lundekvam snakket om sin tunge periode på TV2 i går kveld. Foto: TV2
SNAKKET UT: Claus Lundekvam snakket om sin tunge periode på TV2 i går kveld. Foto: TV2
(VG Nett) Rusforsker roser Claus Lundekvam (37) for å snakke om problemene, men mener det ikke gjør at færre får rusproblemer.

Denne saken handler om:

- Det er en lang tradisjon innenfor antirusarbeid at man skal tro på advarsler fra kjente folk og tidligere misbrukere. Så vidt jeg kan se har det ikke noen spesiell effekt på ungdom og ikke på andre, sier professor i psykiatri, Helge Waal, til VG Nett.

Mannen som har rusmisbruk som fagfelt roser den tidligere Englands-proffen Claus Lundekvam for å fortelle sin historie. I et intervju sendt på TV 2 i går kveld innrømmet en sterkt preget Lundekvam at han hadde dratt alkohol- og narkotikamisbruket til det ekstreme, og mistet kontrollen. Den tidligere Southampton-kapteinen har nå lagt seg inn for rehabilitering.

LES OGSÅ:Myrvold: - Det er nå det begynner

- Det er alltid positivt at folk tar rev i seilene når livsførselen er ute av kontroll. Og det kan kanskje gi en viss bevisstgjøring i fotballmiljøet på livet etter karrieren. Men generelt har jeg ikke inntrykk av at noen står frem med det ene eller andre påvirker folk. Folk føler det ikke har noe med deres liv å gjøre.

- Så du mener det å sende tidligere rusmisbrukere på skoler for eksempel heller ikke har særlig effekt?

- De advarslene eventuelt ville innvirket på, er de som sannsynligvis ikke ville fått problemer med rus uansett, sier ruseksperten.

- Hva mener du virker?

- Det som ser ut til å virke er å begrense tilgangen, gjøre det dyrere og stramme inn reglene, som vi senest har sett på tobakksrøyking, sier Waal.

Tror det hjelper

Han møter imidlertid motstand hos folk som jobber med rusmisbruk.

- Jeg blir provosert over slike meninger og åpenbar arroganse. Av de som har reist rundt på skoler har det vært en del som ikke har hatt noen heldig effekt, men selv om jeg ikke har forskning på området, mener jeg mange også har hatt utbytte, sier Leiv O. Holstad i Marita-stiftelsen.

Gjennom en video har Holstad snakket til 700.000 norske ungdomskoleelever de siste 20 årene.

- Jeg har bunker med brev, en hel perm full, av folk som mener besøkene våre har hatt noe for seg, sier Holstad.

- Hva tror du utfallet er av at Lundekvam snakker ut?

- Jeg tror det kan føre til at andre som ikke tør å be om hjelp kan finne mot til å ta de nødvendige skrittene, sier Holstad.

Atle Vårvik i organisasjonen Mot, som jobber med holdningsskapende arbeid for og med ungdom, tror Lundekvams historie hjelper de som har problemer.

- Dette er en personlig tragedie for familien. Det er mange i en slik situasjon som ikke ville stått frem. Jeg mener det er et pluss for andre som har en utfordring at en kjent fotballspiller gjør det, sier Vårvik til VG Nett.

Gunnar Breivik, professor i samfunnsvitenskapelige fag ved Norges idrettshøgskole, er enig med Vårvik.

- Jeg tror det hjelper at Lundekvam gjør dette. Det skaper en åpenhet, og gjør at folk lettere tør å stå frem, sier Breivik til VG Nett.

Advarer mot Playstation-faktoren

Breivik mener fotballspillerens historie bør være et varsku til andre.

- Det er flott og klokt av ham å gå åpent ut som han gjør. Mange unge fotballspillere har mye fritid og bruker den på lite meningsfulle ting; det man kan kalle Playstation-faktoren. Det betyr at livet ditt blir hengende på karriere,og så lenge det går bra, er alt fint, men når det er slutt blir overgangen kolossal. Å mestre det er ikke lett, sier Breivik.

Han etterlyser hjelp fra klubbene.

- Hvis du har levd av fotball fra du er 15-17 år, og det har vært ditt eneste fokus, er det ikke lett å takle livet som 36-åring uten idretten. Jeg mener spillerne i langt større grad bør satse på et annet bein å stå på, og her har klubbene også et ansvar, sier Breivik.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball