Hovedinnhold

Liverpool-fan på Twitter ønsket dommeren død

** Ekspert på sosiale medier: - Objektivt sett kan det straffeforfølges

OMDISKUTERT: Mark Halsey, her med det røde kortet mot Jonjo Shelvey, var mannen alle snakket om etter oppgjøret på Anfield. Foto: Peter Byrne, PA Photos
OMDISKUTERT: Mark Halsey, her med det røde kortet mot Jonjo Shelvey, var mannen alle snakket om etter oppgjøret på Anfield. Foto: Peter Byrne, PA Photos
(VG Nett) Dommer Mark Halsey ble hetset grovt i etterkant av sine kontroversielle avgjørelser i oppgjøret mellom Liverpool og Manchester United. Nå tilbys han både psykolog og kampfri.

Denne saken handler om:

Kamplederen viste ut Jonjo Shelvey, vinket spillet videre da Luis Suarez ropte på straffe og delte det ut da Antonio Valencia falt meget lett i den andre enden.

Etter en rekke omdiskuterte situasjoner måtte Halsey tåle hard medfart fra Liverpool-fansen. Ifølge flere britiske medier, som Daily Mail, haglet det med mishagsytringer på Twitter, der de verste var av det svært grove slaget.

«Jeg håper Mark Halsey får kreft igjen og dør», skrev en privatperson, med adresse til 51-åringens tidligere kamp mot kreften.

«Mark Halsey burde dødd av kreft», skrev en annen.

- Enkelte supportere er temmelig dobbeltmoralske. Kampen startet med en minnemarkering, der det også var fokus på at man skulle avstå fra det å trekke inn død og ulykke i supportersanger. Så viser det seg at det ikke skal mer til enn et par dommeravgjørelser før man har glemt alt, sier Thomas Wold, stipendiat, Psykologisk institutt ved NTNU, som har blant annet sosiale medier og digital mobbing som fagfelt.

- Man har jo for eksempel den svenske dommeren Anders Frisk, som sluttet etter å ha mottatt trusler og ubehagelige meldinger. Det handler litt om hvordan det påvirker familien og sånn også. Men det er jo grenseløst ufint, tilføyer han.

Sønnen reagerer

- Hva med konsekvensene for de som skriver slikt?

- Stort sett ser det ikke ut til at man risikerer noe i det hele tatt. Jeg kjenner ikke til om folk er blitt nektet adgang, men trusler om vold og død er jo ulovlig. Objektivt sett kan det straffeforfølges, men det det ser ikke ut til å være prioritert område, sier Wold til VG Nett.

Hetsen har også fått Halseys sønn, Jason, til å reagere.

- Jeg synes min far klarte seg veldig bra i en vanskelig kamp. Hetsen er forferdelig og upassende. Jeg mistet to besteforeldre og nesten min far til kreft. Jeg ville ikke ønsket det for min verste fiende, skriver han på Twitter.

Dommeren vurderer nå å kontakte politiet. Han er også tilbudt å konsultere en psykolog og å slippe kampen mellom Southampton og Sheffield Wednesday, som han er satt opp i.

Artikkelen fortsetter under bildet!

STRAFFE: Her får Antonio Valencia, uten at det er særlig kontakt med Glen Johnson. Foto: Phil Noble, Reuters
STRAFFE: Her får Antonio Valencia, uten at det er særlig kontakt med Glen Johnson. Foto: Phil Noble, Reuters

Stygge sanger etter kampen

Den årelange rivaliseringen mellom klubbene har også ført til andre tilfeller at hatsytringer. For ikke lenge siden fikk Liverpool endelig oppleve rettferdighet for de 96 omkomne i Hillsborough-tragedien, hvilket ble vakkert markert før kampen.

Etter oppfordringer fra flere, blant annet i et åpent brev fra Manchester United-manager Alex Ferguson, holdt også fansen seg på et anstendig nivå under store deler av kampen, samtidig som Suarez og Patrice Evra lot uenigheter være nettopp det, og tok hverandre i hånden.

Etter oppgjøret skal det imidlertid ha brutt ut scener med uakseptabel oppførsel. Ifølge flere medier gjorde to angivelige hjemmesupportere flytegn til United-fansen som var igjen på stadion - med henvisning til flyulykken i Munchen.

Intens rivalisering

United-fansen svarte med å synge sanger som «Alltid offer, aldri deres feil» og «Mordere, mordere» med adresse til katastrofene Liverpool har vært gjennom.

- Hva som skjedde på slutten, kan jeg ikke kommentere, ettersom jeg ikke hørte eller så noe. Det er en intens rivalisering her, og man vil ikke at det skal ta slutt ettersom det er med på å bidra til at dette er det største oppgjøret i britisk fotball.

- Men når det gjelder slike sanger fra Liverpool- eller Manchester United-fansen, ingen av oss med normalt folkevett liker å høre sånt, sier Liverpool-manager Brendan Rodgers ifølge Daily Mail.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball