Hovedinnhold

Her er alle Norges fotballeksporter

Norge har levert alt fra Brede Hangeland i Premier League til Stig-Roar Søbstad på Færøyene

(VG Nett) De er alt fra 15 til 35 år. Noen tjener fett på å spille fotball i utlandet, mens andre langt på vei taper penger. Her er Norges fotballeksporter.

Norge har i dag over 20 spillere i engelsk fotball, men er ikke i nærheten av å matche rekordåret 1999 da hele 32 nordmenn mottok lønn fra en Premier League-klubb.

Kun Brede Hangeland, John Carew og Morten Gamst Pedersen spiller mer eller mindre fast i toppdivisjonen på balløya. 12 av de norske guttene i England er unge spillere som forsøker å nå profflivet via akademiene.

Les også: Disse 17 ungguttene lever proffdrømmen 

Toppfotballsjef Nils Johan Semb forteller at han har ganske god oversikt over hvilke nordmenn som til enhver tid spiller fotball utenfor Norges grenser.

Han er godt kjent med både profilene og de mer ukjente ungguttene som reiser ut tidlig i håp om at veien til suksess går via et akademi i en storklubb.

- Vi har altfor få spillere i Premier League, La Liga, Serie A, tysk Bundesliga og fransk toppserie. Den nederlandske ligaen kan også nevnes i den sammenehengen, sier Nils Johan Semb til VG Nett når vi presenterer fotballeksport-oversikten.

VG Nett-leser:
Lenge siden vi har hatt så mange proffer som nå.
Diskuter her! 

Han er ikke overrasket over at det i det siste har vært mellom 70 og 90 fotballspillende nordmenn i utlandet, men er mer opptatt av at Norge er lite representert i de største ligaene. Semb registrerer også en trend med at flere unge reiser ut i tidlig.

- Dette har også å gjøre med regelen om krav til egenproduserte spillere. Det finnes ingen fasit om det lønner seg å reise ut tidlig eller vente, men vi skal huske på at eliteserien er veldig bra for unge spillere, sier Semb.

HAR GOD OVERSIKT: Nils Johan Semb. Foto: Scanpix
HAR GOD OVERSIKT: Nils Johan Semb. Foto: Scanpix

Vet du om nordmenn i utlandet som burde vært med på listen? Tips oss her!

I tillegg til spillerne som blir presentert i grafikken over, spiller følgende nordmenn på lavere nivå i utlandet:

Kim Roger Strand (28), Skoftebyns IF. Tidligere KIL-, Eidsvold Turn- og Nybergsund-spiss. Spilte flere sesonger for samarbeidsklubben FC Trollhättan, men etter nedrykket fra Superettan flyttet Strand til Skoftebyns IF på nivå fire.

Ram Marwa (31), Ebbsfleet United. Offensiv midtbanespiller som er født i Norge, var innom Australia før han etablerte seg i lavere divisjoner i England. Er nå fast inventar på nivå seks.

Lloyd Lislevand (40), Athropolis. Sørlendingen forlot trygge omgivelser i Vigeland tilbake i 1989 for å prøve lykken i greske OFI Kreta. Er nå spillende trener for 4. divisjonslaget Athropolis på Kreta.

Niklas Bergseth (21), Aalborg Freja. Den tidligere Odd Grenland- og Pors Grenland-spilleren flyttet til Danmark for å studere, men endte opp i FC Hjørring. Spiller nå for Aalborg Freja på nivå fire.

Øyvind Giil (39), FC Prední Kopanina. Spilte for blant annet Brann før han flyttet til Tsjekkia. Har vært innom flere tsjekkiske klubber, og tilhører nå b-laget til Prední Kopanina.

Kim Myrmehl Teigland (17), Taff's Well. Spiller for walisike Taff's Well i walisisk 1. divisjon, men keeperen står fortsatt uten kamper for A-laget. Utvekslingsstudenten flytter tilbake til Norge i sommer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball