Hovedinnhold

Ferdinand: Greit med sjikane, men ikke rasistisk sjikane

** Anton Ferdinand i vitneboksen første dag av rettssaken

TILTALT: Terry på vei inn til rettssakens første dag mandag. Foto: Reuters/ Andrew Winning
TILTALT: Terry på vei inn til rettssakens første dag mandag. Foto: Reuters/ Andrew Winning
(VG Nett)Den første dagen i rettssaken hvor John Terry står tiltalt for rasistiske utsagn mot Anton Ferdinand er over. Der ble det mye diskusjon om hvilken type sjikane som er greit på en fotballbane.

Denne saken handler om:

Rettssaken hvor Chelsea-kaptein Terry står tiltalt for å ha kommet med rasistiske utsagn mot QPR-spiller Anton Ferdinand under en ligakamp i oktober, startet mandag.

Som ventet startet dagen med at Terry erklærte seg uskyldig i saken. Han sa i retten at han bare sarkastisk repeterte ordene Ferdinand skal ha påstått at han sagt til han.

Terry mener nemlig at Ferdinand anklagde han for å kalle han «a fucking black cunt», hvorpå Terry hevder å ha svart «No, I did not call you a fucking black cunt».

Ville provosere

Det var 23.oktober i fjor på QPRs hjemmebane Loftus Road at Terry skal ha kommet med utfallet mot Ferdinand. Chelsea hadde på det tidspunktet fått to menn utvist og lå under med et mål, så stemningen på banen var heller amper. Terry gikk i bakken innenfor straffemerket og ville ha straffe.

Det mente Ferdinand bare var tull, og han innrømte i rettsalen i dag at han gikk aktivt inn for å provosere Chelsea-kapteinen etter hendelsen.

- Jeg gjorde trolig det. Det var ikke lenge igjen av kampen og jeg ville vinne, sa han, ifølge Telegraph.

- Han kalte meg «a cunt» og jeg kalte han «a cunt». Også gjorde han en gest for å indikere at jeg hadde dårlig ånde, fortalte Ferdinand om situasjonen.

En obskøn gest

For å provosere Terry ytterligere kom Ferdinand med et utspill og en obskøn gest som viste til Terrys påståtte forhold til tidligere lagkamerat Wayne Bridges ekskone. Et utspill Ferdinand mente var innenfor hva som blir akseptert av fotballspillere i kampens hete på banen.

Det utløste en krangel mellom de to Premier League-spillerne på banen hvor ord som «cunt» og «knobhead» skal ha blitt brukt flittig om hverandre. Så er rettssakens kjerne om Terry i kampens hete satte frasen «you fucking black» foran skjellsordene på noe tidspunkt.

Ferdinand mente det hadde vært akseptabelt ordbruk så lenge Terry ikke gjorde det.

- Det er når noen drar raseaspektet inn i det, det blir sårende, sa Ferdinand under rettssaken i dag for å understreke at det å tåle ikke-rasistisk sjikane og hard ordbruk på fotballbanen er noe fotballspillere er vant til.

Fikk det ikke med seg

Ferdinand fikk ikke selv med seg hva Terry skal ha sagt på banen, men ble gjort oppmerksom på det at sin kjæreste etter kampen.

Da hadde alt Terry vært i garderoben for å skvære opp med QPR-spilleren. Han hadde spurt Ferdinand om han mente han hadde kommet med noen rasistiske utsagn, noe Ferdinand mente det ikke hadde. De tok hverandre i hånden på at saken var ute av verden.

Det var altså først da Ferdinand ble vist en Youtube-video på kjærestens mobil av situasjonen han bestemte seg for at han ikke var villig til å tilgi Terry.

Terrys advokat, George Carter-Stephenson, spurte Ferdinand under avhøret om det var agenten hans, Justin Rigby, som hadde fått han til å gå til politiet.

- Nei, det var jeg som bestemte meg. Jeg hadde lyst å gjøre det, svarte Ferdinand på det ifølge Telegraph.

Han skal ha vært skeptisk til å snakke til politiet fordi det var det han mente var en sportssak, ikke en politisak.

Hvis Terry blir funnet skyldig kan han bli idømt en bot på 2 500 britiske pund, rundt 23 700 norske kroner. Det er satt av fem dager til rettssaken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball