Hovedinnhold

England: Ingen fotballspillere vil ut av skapet

<p>STO FRAM: Det var i et intervju med Die Zeit i 2014 at den tidligere tyske landslagsspilleren Thomas Hitzlsperger kom ut av skapet. Han er den mest kjente mannlige fotballspiller i verden som har stått fram som homofil.</p>

STO FRAM: Det var i et intervju med Die Zeit i 2014 at den tidligere tyske landslagsspilleren Thomas Hitzlsperger kom ut av skapet. Han er den mest kjente mannlige fotballspiller i verden som har stått fram som homofil.

Foto: Oliver Lang, AFP
Det engelske fotballforbundets forsøk på å komme i kontakt med homofile spillere har mislyktes.

Denne saken handler om:

Ikke en eneste spiller har vært villig til å møte FA-sjefen Greg Clarke, heller ikke i hemmelighet eller anonymt.

VG kunne for to år siden fortelle at ingen av eliteserie-spillerne har stått frem som homofile. Dette har ikke endret seg siden den gang.

Clarke har vært rundt på fotballøya og snakket med folk. Det har vært atskillig enklere å snakke om rasisme enn om annen seksuell legning enn hetero.

Les også: Antall åpent homofile i eliteserien: Null

– Jeg forstår motstanden, sier Greg Clarke til Telegraph.

– Jeg har møtt mange homo-aktivister, homo-redaktører. På halvprofesjonelt nivå og nedover er det ingen som er bekymret. Men jeg har ikke møtt en eneste spiller på profesjonelt nivå som en gang var villig til å møte meg for en prat over en kopp kaffe. Ingen.

England har fire profesjonelle ligaer med til sammen 92 klubber.

Les også: LHBT-organisasjoner raser mot omstridt forskning

– Vi har ennå ikke vunnet de homoseksuelle profesjonelle fotballspillernes tillit. Jeg har sett friidrettsutøvere, svømmer og mange andre som gjerne snakker om det.

– At ingen fotballspillere føler seg trygge til å ha en samtale, sier ikke noe godt om fotball, innrømmer FA-sjef Clarke.

Tidligere i år meldte FA at de ville oppmuntre homofile fotballspillere på toppnivå til å komme ut av skapet, så man kan skape et miljø der man kan være trygg med sin seksualitet.

Nigeria-trener i 2011: - Homofili er en skitten ting

I 2014 kom den tidligere tyske toppspilleren Thomas Hitzlsperger ut som homofil. Han fikk 52 landskamper og har spilt for storlag som Stuttgart, Aston Villa og Lazio.

FA-sjef Clarke forteller at han opplevde en helt annen holdning i kvinnefotball. Han dro på kvinnenes cupfinale og opplevde at «alt var avslappet og fint med både homofile og «streite» og barn», som han uttrykker det. 

– Alle var der fordi de ville se på fotball.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball