Hovedinnhold

- Platinis forslag skapt for smutthull

Norsk fotballøkonom kritisk til lønns- og kjøpstak

SLITER: Michel Platini, UEFA og arrangørene må jobbe hardt fram mot neste EM i Polen og Ukraina. Foto: Scanpix
SLITER: Michel Platini, UEFA og arrangørene må jobbe hardt fram mot neste EM i Polen og Ukraina. Foto: Scanpix
(VG Nett) Michel Platini vil regulere både lønn og overgangssummer i fotballen, men får ingen støtte fra økonomiprofessor Arild Hervik ved Høgskolen i Molde.

Platini har allerede møtt EU-parlamentet for å snakke om behovet for å innføre tak på overgangssummer og lønninger i europeisk fotball.

Han mener systemet er i ferd med å bryte sammen og vil innføre et regelverk om at kun 50-60 prosent av klubbenes inntekter (eksklusive rike onkler) kan brukes på lønn og spillerkjøp.

- Det er her det vil vokse frem måter å snike seg unna reglene på. Vi vil få uønskede tilpasninger og svarte penger, tror Arild Hervik, som har fotballøkonomi som sitt spesialfelt.

Han mener lojalitet overfor budsjettene er nøkkelen, ikke taket som Platini foreslår.

VG Nett-leser:
Jeg gleder meg eller håper at Platini får igjenom regler angående overganger og lønninger og andre ting.
Diskutér her!

- Slik jeg tolker forslaget vil det heller ikke inkludere eksterne investorer og konstellasjoner på siden av klubbene, nok et smutthull som vil bli benyttet, tror han.

Påvirker ikke Norge

Det er mulig Platini kan få større støtte nå for forslaget nå som det er motgangstider ettersom endringene da ikke blir så store.

Likevel er timingen noe merkelig da det er reduksjon på lønn- og kjøpssummer over hele linjen, kanskje da bortsett fra Manchester City.

KRITISK: Arild Hervik har ikke troen på at lønns- og kjøpstak er løsningen. Foto: Scanpix
KRITISK: Arild Hervik har ikke troen på at lønns- og kjøpstak er løsningen. Foto: Scanpix

- Ønsket er å ramme klubber som kjøper seg opp på kort tid og betaler vanvittige beløp for spillere og lønner dem deretter, sier Hervik.

Det er lett å tenke seg at det er situasjonen i klubber som Chelsea for noen år tilbake og Manchester City senest som har gjort at Michel Platini har tatt affære.

Platini kalte blant annet Citys bud på Kaká som latterlig.

- Kan norske klubber bli påvirket om forslaget blir vedtatt?

- Nei, det vil ikke få direkte konsekvenser med et så høyt tak som 50-60 prosent av inntektene som lovlig å bruke på lønn og spillerkjøp. Jeg vil tro norske klubber ligger rundt 40 prosent i dag, og man vil da måtte kjøpe dyrt uten å selge spillere for å bli rammet, tror Hervik.

Vil kreve mye

Platinis frykt er at fotballmarkedet - som verdensøkonomien - ikke vil være i stand til å regulere seg selv og vil måtte trenge et strengere regelverk.

Hervik tror innføringen av et tak vil kreve mye.

- Det vil måtte innføres i hele Europa samtidig og dermed står man foran en betydelig byråkratisk utfodring. Det vil også kreve mye av kontrollorganer, revisorvirksomhet og sanksjonsinstanser i etterkant, mener Arild Hervik.

Platini håper å komme til enighet med klubbene, men mange storkanoner som Manchester United og Real Madrid skal være mot forslaget.

- Økonomer er generelt skeptisk til slike reguleringer, men med en økonomisk krise som stadig forsterker seg tror jeg dette ikke vil være noe problem med det første.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball