Hovedinnhold

Spania vil ta storeslem med fotballgull i OL

** Stjernetungt Brasil-lag møter Egypt i åpningskampen
** Tom Cleverley vil spille seg fra OL-laget til landslaget

KAN FÅ «PERFEKT» SOMMER: Spania forbereder seg til OL-start mot Japan torsdag. Foto: Reuters/ David Moir
KAN FÅ «PERFEKT» SOMMER: Spania forbereder seg til OL-start mot Japan torsdag. Foto: Reuters/ David Moir
(VG Nett) Noen av verdens mest lovende mannlige fotballstjerner spiller for hjemlandenes ære når OL-kampene sparkes i gang torsdag. Spanias tropp kan ende med å være regjerende verdens-, europa- og olympisk mester.

Denne saken handler om:

Torsdag starter Spania veien mot ytterligere en fotballtittel med åpningskamp i OL mot Japan. I tillegg skal de møte Honduras og Marokko i gruppespillet.

Juan Mata (24), som er en av de tre spillerne over 23 år i den spanske troppen, prøver å roe forventningene i forkant av konkurransen.

- Det virker som vi må vinne gull før vi i det hele tatt har spilt en kamp, men det er ikke tilfelle. Det er andre sterke lag, som har tropper som kan konkurrere om tittelen. Vi må

MULIG DOBBELTVINNER: Juan Mata kan avslutte sommerferien med både EM- og OL-gull om alt går som han vil. Foto: Ap/ Alvaro Barrientos
MULIG DOBBELTVINNER: Juan Mata kan avslutte sommerferien med både EM- og OL-gull om alt går som han vil. Foto: Ap/ Alvaro Barrientos

isolere oss fra forventningen om å vinne, sier han i et intervju med The Guardian.

VG LIVE: Få resultatet fra Spania-Japan her. 

Mata fikk bare syv minutters spilletid i årets fotball-EM, helt på tampen av finalen mot Italia, men han fikk lurt inn et mål i løpet av den korte opptredenen.

Sammen med Jordi Alba og Javi Martínez har Mata vært tatt ut både til EM og OL. Før sommerens turneringer vant han FA-cupen og Champions League med Chelsea.

- Personlig har jeg hatt en fantastisk sesong, og hvis vi skulle vinne ville det være en perfekt sommer og førstesesong i England for meg hvor jeg ikke kunne bedt om mer, sier Mata.

QUIZ: Hvor mye kan du om OL? 

Sist Spania tok fotballgull i OL var på hjemmebane i Barcelona i 1992. Mens den spanske EM-troppen var tungt preget av Barcelona- og Real Madrid-spillere har OL-troppen litt større variasjon med blant annet Iker Munian fra Athletic Bilbao, David de Gea fra Manchester United og Oriol Romeu fra Chelsea.

Brasil med kommende stjerner

Spania er ikke det eneste OL-laget med store stjerner og et lag som kan hevde seg. Brasil har et lag med mange av de som regnes som landets kommende stjerner når de spiller åpningskamp mot Egypt torsdag.

VG LIVE: Få resultatet fra Brasil-Egypt her. 

I troppen er spillere som Lucas Moura, Neymar, Hulk, Oscar, Sandro og Rafael. De to siste spiller alt for Tottenham og Manchester United i Premier League, Oscar signerte for Chelsea onsdag og Lucas Moura skal United være svært interessert i å sikre seg.

Les også: «Alle» mener Neymar blir fotballens neste superstjerne 

STJERNE: Neymar scorte da Brasil møtte Storbritannia i en oppvarmingskamp før OL. Her i duell med Tom Cleverley. Foto: Afp/ Andrew Yates
STJERNE: Neymar scorte da Brasil møtte Storbritannia i en oppvarmingskamp før OL. Her i duell med Tom Cleverley. Foto: Afp/ Andrew Yates


Da brasilianerne spilte en oppvarmingskamp mot Storbritannias OL-lag i uken før OL-start, viste de med 2-0-seieren at de har noe å komme med i sommerlekene. Og at Storbritannia må spisse formen om de skal hevde seg.

- Storbritannia ikke i form

Stuart Pearce, trener for Storbritannias lag, sa til BBC etter kampen at lagets form ikke var helt der den burde være, men at den skulle spisses innen lekene setter i gang.

- Vi må ta med oss det positive. Vi spilte bra frem til den siste tredjedelen av kampen, men vi ga vekk noen litt for lette mål.

Storbritannia spiller åpningskamp mot Senegal torsdag. At David Beckham (36) ikke er i troppen som stiller til start har vekt mye debatt på de britiske øyer, og til og med Paul McCartney har vært ute og sagt at LA Galaxy-spilleren burde fått en av de tre plassene på laget for spillere over 23 år.

VG LIVE: Få resultatet fra Storbritannia-Senegal her. 

En som fikk både plass på laget og kapteinsbindet, er Manchester Uniteds Ryan Giggs (38).

På en pressekonferanse i forkant av åpningskampen sa han at laget står fremfor en stor utfordring.

- Det kommer til å bli vanskelig fordi det er mye kvalitet i turneringen, men det er også mye kvalitet i vår garderobe. Om vi skulle vinne gull ville det være like viktig som det jeg har vunnet med United. Jeg liker ikke å sette en medalje eller et trofe fremfor et annet fordi det alltid er tilfredsstillende å vinne, sa han til The Guardian.

OL-DEBUTANT: 38 år gamle Ryan Giggs debuterer som OL-utøver når Storbritannia møter Senegal torsdag kveld. Her spiller han oppvarmingskamp mot Brasils OL-lag. Foto: Reuters/ NIGEL RODDIS
OL-DEBUTANT: 38 år gamle Ryan Giggs debuterer som OL-utøver når Storbritannia møter Senegal torsdag kveld. Her spiller han oppvarmingskamp mot Brasils OL-lag. Foto: Reuters/ NIGEL RODDIS

Likevel innrømmer han at det å vinne OL ikke er noe han har drømt om siden barndommen.

- Når man er fotballspiller starter man ikke karrieren med å drømme om å vinne OL. Du har lyst å vinne ligaen, FA-cupen og europeiske cup-er.

Cleverley vil inn på landslaget

I tillegg til Giggs er det mange lovende briter på OL-laget. Manchester Uniteds Tom Cleverley håper at han kan spille seg til en plass på det ordinære herrelandslaget i fotball om Storbritannia greier OL-gull på hjemmebane.

LES OGSÅ: Storbritannias fotballdamer med perfekt OL-start. 

- Jeg ble veldig skuffet da jeg ikke fikk være med til EM. Jeg fikk ikke spilt så mye på slutten av sesongen, men jeg føler likevel jeg kunne bidratt. Nå satser jeg på at jeg får sjansen til å imponere i OL og at Sir Alex Ferguson og Roy Hodgson ser på, sa Cleverley til Sky Sports.

I tillegg til han skal spillere som Ryan Bertrand, Daniel Sturridge, Craig Bellamy, Scott Sinclair og Micah Richards spille for Storbritannias ære.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball