Hovedinnhold

Marta ble nektet å spille med guttene - lagde egen ball

** Kåret til verdens beste fotballspiller fem år på rad
** Jon Michelet: - Hun er en slags brasiliansk, kvinnelig Maradona

VERDENS BESTE: Marta (t.h.) og Lionel Messi får beviset på at de er kåret til verdens beste fotballspillere i 2010. Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
VERDENS BESTE: Marta (t.h.) og Lionel Messi får beviset på at de er kåret til verdens beste fotballspillere i 2010. Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
(VG Nett) Som 6-åring ble Marta nektet å spille fotball med guttene i den brasilianske slummen. Det stoppet henne ikke fra å begynne på veien til verdenstoppen - alene.

Denne saken handler om:

London-OLs 25 største stjerner

  • Stjernestatus
  • Nivå på prestasjon
  • Størrelse på idrett
  • Antall tilhengere
  • X-faktor
  • VG Netts nedtelling:

1. Usain Bolt
2. Michael Phelps
3. Roger Federer
4. Serena Williams
5. LeBron James
6. Kobe Bryant
7. Maria Sjarapova
8. Jelena Isinbajeva
9. Ryan Giggs
10. Liu Xiang
11. Mark Cavendish
12. Kenenisa Bekele
13. Oscar Pistorius
14. Novak Djokovic
15. Caster Semenya
16. Christophe Lemaitre
17. Valentina Vezalli
18. Ivano Balic
19. Neymar
20. Sally Pearson
21. Marta
22. Saori Yoshida
23. Abhinav Bindra
24. Venus Williams
25. Yohan Blake
  • David Beckham var tiltenkt en plass på vår liste, men han ble utelatt i Storbritannias OL-tropp. Rafael Nadal har allerede blitt presentert på vår liste, men måtte trekke seg fra OL på grunn av skade. Derfor har Venus Williams kommet inn på 24. plass, og Yohan Blake på 25. plass slik at de tidligere presenterte rykket to plasser opp.

Den nå 26 år gamle fotballstjernen vokste opp i den fattige byen Dois Riachos. Der, som i resten av Brasil, var fotball et spill for menn, så Marta ble avvist av gutteflokken på løkka.

I stedet endte hun opp med å trene for seg selv med en punktert fotball. Når den var smuldret bort, lagde hun sin egen ball av sammenrullet papir eller plastikk.

Med under 100 dager igjen til OL, har VG Nett startet en nedtellingskåring hvor vi ukentlig presenterer de 25 største stjernene i London. Marta er på vår 21. plass.

Egentreningen i ung alder ga resultater: Allerede som 14-åring ble hun plukket opp av storklubben Vasco da Gama i Rio de Janeiro. Senere fortsatt ferden til svenske Umeå - der hun ble seriemester i sin andre sesong for klubben.

Mestscorende i VM

Fem år på rad, fra 2006 til 2010, ble Marta kåret til verdens beste fotballspiller på kvinnesiden.

- Hun er en slags brasiliansk, kvinnelig Maradona, sier forfatter og Brasil-elsker Jon Michelet til VG Nett.

- Hvor stor er hun i hjemlandet?

- Ganske stor. Kvinnefotball er selvfølgelig ikke kjempestort i Brasil, men i takt med at landslaget har blitt bedre, er hun blitt kjendis på nasjonalt nivå. Alle vet hvem hun er, sier Michelet.

I fjorårets VM scoret hun fire mål, noe som førte henne opp på delt førsteplass på listen over de mestscorende fotballspillerne i VM gjennom tidene. I likhet med tyske Birgit Prinz har hun scoret 14 mål totalt.

Glad i å danse

I sommer-OL for fire år siden ble det sølv på Marta og Brasil. Michelet tror det skal mye til at en kvinnelig fotballspiller skal klare å oppnå like mye som Marta i fremtiden.

LYNRASK: Marta er kjent for sin hurtighet. Her er hun i løpeduell med Norges Nora Holstad under VM i fjor, en kamp Brasil vant 3-0. Foto: AFP / JOHANNES EISELE
LYNRASK: Marta er kjent for sin hurtighet. Her er hun i løpeduell med Norges Nora Holstad under VM i fjor, en kamp Brasil vant 3-0. Foto: AFP / JOHANNES EISELE

- Nivået blir bare høyere og høyere. Marta kom inn relativt tidlig i kvinnefotballens historie, men umulig er det ikke, sier han.

Hva er ditt beste OL-minne?Skriv historien i protokollen!

Den tidligere landslagsprofilen Lise Klaveness spilte sammen med Marta i Umeå, og beskriver sin tidligere lagvenninne som en beskjeden kvinne.

- Hun var ikke glad i oppmerksomhet og er ikke noen klassisk stjerne. Hun er ikke spesielt glad i å snakke med media, og synes det er mye styr. Men ellers er hun som de fleste brasser: Livlig og glad i å danse i garderoben, sier Klaveness, som vant to seriemesterskap og ett cupgull sammen med Marta i Umeå.

- Spesielt

Den brasilianske angrepsspilleren har, ifølge Wikipedia, scoret fantastiske 80 mål på 72 landskamper.

- I mine øyne er hun en komplett fotballspiller, kanskje med unntak av hodespillet. Det man legger mest merke til er at hun er ekstremt hurtig. Både fra A til Å, men hun er også kjapp i den forstand at hun stopper veldig raskt. Det byr på problemer for motstanderen, som har løpt seg opp på siden, at hun stopper fort og snur på en femøring. Hun er som ren rask mann, og når hun konkurrerer med kvinner, blir det drøyt, sier Klaveness.

VG Debatt: Leserne diskuterer Norges medaljesjanser. Bli med!

Hordalendingen sier hun opplevde store øyeblikk på fotballbanen sammen med Marta.

- Utenfor banen var hun som hvem som helst andre, men hver eneste kamp vi spilte sammen, var jeg bevisst på at det var spesielt å få spille sammen med henne, minnes hun.

VG Nett kårer OL-stjerneneYohan Blake, SprintVenus Williams, TennisAbhinav Bindra, SkytingSaori Yoshida, BrytingMarta, FotballSally Pearson, HekkeløpNeymar, FotballIvano Balic, HåndballValentina Vezalli, FektingChristophe Lemaitre, SprintCaster Semenya, MellomdistanseNovak Djokovic, TennisOscar Pistorius, 400 meterKenenisa Bekele, LangdistanseMark Cavendish, SykkelLiu Xiang, HekkeløpRyan Giggs, FotballJelena Isinbajeva, StavsprangMaria Sjarapova, TennisKobe Bryant, BasketballLeBron James, BasketballSerena Williams, TennisRoger Federer, TennisMichael Phelps, SvømmingUsain Bolt, Sprint

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball