Hovedinnhold

Slik gikk det med 2009-talentene som dro utenlands

* Flesteparten av ungguttene er hjemme i Norge - men anbefaler andre å reise
* Trenerlegenden Nils Arne Eggen til VG Nett: - Rent tøv

VANSKELIG Slik har det gått med spillerne som var i utlandet i 2009. Ti har returnert, seks prøver fortsatt og én har lyktes. Det er vanskelig å lykkes som ung spiller i utlandet. GRAFIKK: Tom Byermoen
VANSKELIG Slik har det gått med spillerne som var i utlandet i 2009. Ti har returnert, seks prøver fortsatt og én har lyktes. Det er vanskelig å lykkes som ung spiller i utlandet. GRAFIKK: Tom Byermoen
(VG Nett) 10 av 17 talenter som spilte i utlandet i 2009 er tilbake i Norge. De er likevel samstemte i rådet til andre unggutter: - Reis utenlands og grip muligheten.

- Det er en erfaring for livet. Grip muligheten om et tilbud kommer, sier Etzaz Hussain til VG Nett.

Han spiller nå for Fredrikstad i eliteserien, men har tidligere vært tilknyttet Manchester United.

I januar 2009 satt VG Nett fokus på unge talenter i utlandet. Nå, tre år senere, har vi sjekket status - og 10 av de 17 ungdommene som spilte i utlandet i 2009 har kommet hjem til Norge. Én har lagt opp.

- Det er en god mulighet til å utvikle ferdigheter, selv om det er vanskelig å nå helt opp. Det er mange som prøver, men jeg vil anbefale alle å ta sjansen om den byr seg, sier Hussain videre.

Les også: Fra proff i Championsship til norsk 2.divisjon

Han får støtte fra de andre VG Nett har snakket med, de er alle klare i sin tale: det er utrolig mye å lære ved et opphold i utlandet.

- Alt rundt fotballen er veldig profesjonelt, og det er lagt til rette for at vi skal gjøre det bra. Og når man flytter utenlands for å spille fotball, så lærer man veldig mye om seg selv også, forteller Eirik Kjønø til VG Nett. Han spilte i skotske Falkirk og er nå tilknyttet Vindbjart - en 2.divisjonsklubb på Sørlandet.

Fotballnestor Nils Arne Eggen er sterkt uenig i at unge fotballspillere skal reise til utlandet for å spille fotball. Han mener at de kan utvikle seg like godt i Norge.

- De brenner seg ut og får ikke noe bedre opplæring enn i Norge. Disse akademiene er i alle fall ingen vits i å reise til. Både trening- og utdanningstilbud finnes i Norge.

Les også: Her er de seks største norske fotballtalentene i utlandet

Gir gode erfaringer

- Så du tror ikke at de har noe utbytte av å spille i utlandet?

- Jeg tror ingenting, jeg vet. Det er bare tøv å reise til utlandet, de blir like gode her hjemme i Norge.

Jens Marius Kolseth spilte for Twente og er nå i Stabæk. Han sier til VG Nett at han har fått gode erfaringer som han trolig ikke ville fått i Norge.

- Den største forskjellen på å spille i Norge og i utlandet er at der får du drive med fotball på heltid fra du er 16 år. Da får du trent mer, spilt mer og får mer veiledning, det er nok derfor det blir mange gode fotballspillere ut av det, forklarer 17-åringen.

Men selv om alle VG Nett har snakket med anbefaler et utenlandsopphold, så legger de vekt på at man må være forbredt og ikke minst mentalt klar for oppholdet. Det er ikke bare bare å lykkes i utlandet, derfor er det viktig å ha klare mål.

Skapt av agenter og foreldre

- Når du er god i en klubb her hjemme så har du status og du har selvtillitt. Du er kanskje vant til å være stjernen i klubben, men så kommer du til England hvor du kun er én av mange gode spillere. Det er nok en av de tingene som gir mange en smell, sier Løkberg.

Uansett hva ungguttene sier, så står Nils Arne Eggen på sitt. Og skjønner ikke hva ungguttene tror de oppnår i utlandet.

- De blir ikke gode av å sitte på benken i alle andre land. Det er godt mulig at de mener de må til utlandet for å bli gode, men det er feil.

- At mange unge tror at man må til utlandet for å bli gode fotballspillere er bare tøv. Det er en slags mare, og det er skapt av agenter og foreldre. Det er ikke plassen man spiller som avgjør om du blir god. Det har kommet mange gode fotballspillere fra små plasser.

Savner du noen talenter i artikkelen?
Tips VG Netts journalist her! 

Norske unggutter reiser fortsatt til utlandet for å prøve lykken. I tillegg til de ti guttene som har returnert fra 2009-oversikten, så har tre spillere til allerede rukket å returnere til Norge. Her den fulle oversikten over hvordan det har gått:

Eirik Kjønø, 19 år
Han spilte i skotske Falkirk siden 2007, men har nå reist tilbake til Norge. Han er nå under kontrakt i med sørlandsklubben Vindbjart, men har nå flyttet til Oslo og vet ikke hva fremtiden byr på.
- Jeg har ikke lagt opp fotballen og har tatt med meg bøttevis med gode erfaringer fra Falkirk, men jeg har enda ikke bestemt meg for hva som skjer videre.

Etzaz Hussain, 19 år
Han spilte i Manchester United og var en av spillerne på rekruttlaget med en lovende fremtid. Han har nå returnert til Norge og spiller for Fredrikstad FK i Tippeligaen.
- Jeg fikk mye tillitt av FFK-trener Tom Freddy Aune i fjor, og har som mål å utvikle meg videre som spiller i år. Jeg synes at eliteserien er en fin utviklingsarena for meg.

Jo Inge Berget, 21 år
Han spilte i Udinese og har nå returnert til Norge og fjorårets seriemestere, Molde. Han fikk en del spilletid, og var også på landslaget som spilte turnering i Thailand tidligere i januar.

Jens Marius Kolseth, 17 år
Jens Marius spilte i Twente hvor han først var på klubbens akademi, og senere fikk han proffkontrakt. Han har kommet hjem til Norge og spiller nå for Stabæk.
- Jeg tror man lærer veldig mye av det samme uansett om man spiller i en norsk eller utenlands klubb. Men tempoet er høyere i utlandet.

Jonas Faraasen Olsen, 22 år
Han spilte i den nederlandske-klubben Maastricht, men har nå reist hjem til Halden. Der venter spill for 2.divisjonsklubben Kvik Halden.
- Språkproblemene var første utfordring i Nederland. Da språket kom på plass, falt også de andre brikkene på plass. Men fotballvirkeligheten er en helt annen i Nederland enn hva den er i Norge.

Kristoffer Løkberg, 19 år
Kristoffer spilte i Sheffield United og har nå fast plass på A-laget til Ranheim i 1.divisjon. Han trener også med Rosenborg hver uke for å fortsette utviklingen sin som fotballspiller, og trives godt på den utviklingsarenaen.
- Jeg har tatt med meg mye positiv fra oppholdet i England, og jeg tror det er viktig for unge spillere og prøve det ut. Det er en fin måte å bli bedre fysisk, men også vokse som spiller og person.

Leon Lekaj, 21 år
Spilte i Sheffield Wednesday sammen med storebroren, Rocky. Han spilte kamper for både junior- og reservelaget og trente med A-laget. Han returnerte til Norge og spilte for Romsås, men har nå lagt fotballstøvlene på hylla.

Magnus Wolff Eikrem, 21 år
Han spilte for Manchester United fra 2006, han har vært innom alle aldersbestemte lag frem til junior, og var fast på klubbens reservelag. Eikrem var flere ganger med i Uniteds A-stall, men har ikke spilt offisielle kamper. Han har dog fått et innhopp i en treningskamp. Han reiste tilbake til Norge i fjor, og tok plass på Ole Gunnar Solskjærs Molde.

Rocky Lekaj, 22 år
Han spilte i Sheffield Wednesday sammen med lillebroren, Leon. Begge returnerte til Norge, og Rocky hadde et kort opphold i Lyn - før de gikk konkurs. Deretter spilte han litt for Romsås, og når for Grorud.
- Jeg tar tiden til hjelp og bruker oppholdet i Grorud til å utvikle meg videre som spiller. Jeg er glad han valgte en Championsship-klubb hvor jeg hadde mulighet til å spille meg inn på A-laget. Ikke velge som mange andre gjør, nemlig å velge akademiene til de store Premier League-klubbene.

Tobias Holmen Johansen, 21 år
Tobias hadde proffkontrakt med Manchester City fra 2008 og spilte kamper for deres reservelag. I 2010 reiste 21-åringen tilbake til Norge og spiller nå for Kongsvinger, hvor han har en treårskontrakt.

Thomas Kind Bendiksen, 22 år
Thomas spilte i Rangers fra 2007, han var fast på reservelaget, men trente med A-laget og har notert seg for to A-kamper. Han signerte like før jul med Tromsø og blir å finne i eliteserien neste sesong.

Vegard Landaas, 21 år
Han spilte i Monaco i 2009 og 2010, men er nå tilbake i Norge. Etter returen har han vært innom Odd Grenland og Mandalskameratene, og skal spille for Skeid den kommende sesongen.

Lars Røthing Stubhaug, 21 år
Han har bodd i England og spilt for Everton siden 2006. I 2010 returnerte han til Norge for spill med Strømsgodset. Den kommende sesongen skal han spille for Hønefoss.

Slik går det med de som fortsatt er i utlandet:

Håvard Nordtveit, 21 år
Han spiller i den tyske bundesligaklubben Borussia Mönchengladbach. Han er fast på laget og har etablert seg i den tyske ligaen. Han er den av spillerne som fortsatt er i utlandet som har lykkes best.

Abdisalam Ibrahim, 20 år
Ibrahim er under kontrakt med Manchester City, men er for tiden utlånt til den nederlandske klubben NEC Nijmegen. Han har spilt fire kamper og scoret ett mål for NEC. Ibrahim har fått et innhopp i Premier League, og spilte en kamp fra start mot Scunthorpe United i FA-cupen.

Eirik Holmen Johansen, 19 år
19-åringen spiller for Manchester City og har fått sin debut for A-laget. Han spiller til vanlig for rekruttlaget til City, og har fått tilbudt en ny kontrakt med Premiere League-klubben.

Omar Elabdellaoui, 20 år
Midtbanespilleren er tilknyttet Manchester City, det har han vært siden 2007. Han har ingen offisielle kamper for City og var forrige sesong utlånt til Strømsgodset. Han er tilbake i England og spilte forrige uke kamp for reservelaget til City, da noterte han seg for både scoring og assist. Strømsgodset er interessert i å kjøpe spilleren, men ingenting er avklart mellom Drammens-klubben og Manchester City.

Joshua King, 19 år
19-åringen er tilknyttet Manchester United, men spilte forrige sesong for Borussia Mönchengladbach, der han spilte to kamper. Nå er han leid ut til den engelske klubben Hull City, hvor han har spilt fire kamper hittil. King har ingen obligatoriske kamper for United, men har hatt ett innhopp i ligacupen.

Dag Alexander Olsen, 22 år
Olsen spiller i den spanske klubben Valencia og har fått sin A-lagsdebut. Han er fast på reservelaget, men trener også med A-laget og har vært i troppen ved flere anledninger. Han har 1,5 år igjen av kontrakten sin med Valencia. Han har fortid i Tottenham før han dro til den spanske klubben.

Alexander Stockinger, 20 år
Stockinger flyttet til USA for to år siden og spiller i Clemson Tigers. Han har spilt i Reading på reservelaget. Han har vært tilknyttet klubben fra han var 11 år og har gått gradene igjennom de aldersbestemte lagene.

TALENTER Her er talentene som har returnert til Norge etter utenlandsoppholdene sine. Øverst f.v: Jo Inge Berget, Magnus Wolff Eikrem, Jonas Faraasen Olsen, Etzaz Hussain, Lars Røthing Stubhaug, Thomas Kind Bendiksen, Leon Lekaj. Nede f.v: Jens Marius Kolseth, Vegard Landaas, Eirik Kjønø, Kristoffer Løkberg, Rocky Lekaj og Tobias Holmen Johansen. Foto: Scanpix / privat
TALENTER Her er talentene som har returnert til Norge etter utenlandsoppholdene sine. Øverst f.v: Jo Inge Berget, Magnus Wolff Eikrem, Jonas Faraasen Olsen, Etzaz Hussain, Lars Røthing Stubhaug, Thomas Kind Bendiksen, Leon Lekaj. Nede f.v: Jens Marius Kolseth, Vegard Landaas, Eirik Kjønø, Kristoffer Løkberg, Rocky Lekaj og Tobias Holmen Johansen. Foto: Scanpix / privat

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball