Hovedinnhold

Fra proff i Championship til norsk 2.divisjon

RETUR Rocky Lekaj spilte i Sheffield Wednesday, men reiste tilbake til Norge og spiller nå for Grorud. Til venstre er han i kamp for rekruttlaget til Sheffield, til høyre trikser han på treningsfeltet til Grorud. GRAFIKK: Tom Byermoen
RETUR Rocky Lekaj spilte i Sheffield Wednesday, men reiste tilbake til Norge og spiller nå for Grorud. Til venstre er han i kamp for rekruttlaget til Sheffield, til høyre trikser han på treningsfeltet til Grorud. GRAFIKK: Tom Byermoen
GRORUD (VG Nett) Rocky Lekaj (22) gikk fra tilværelse som Englands-proff til Romsås i norsk 4.divisjon. Nå spiller han for Grorud, men angrer ikke på valget om å returnere til Norge.

Denne saken handler om:

VG Nett skrev en sak om talenter i utlandet i 2009. Som VG Nett har satt fokus på i dag, har ti av disse sytten nå returnert til Norge. En av dem er Rocky Lekaj.

- Jeg trivdes i Sheffield Wednesday, men på et tidspunkt var det på tide å reise tilbake til Norge. Da bestemte jeg meg for spill i Lyn, da de gikk konkurs mistet jeg alt av fotballglede. Jeg hadde lyst til å gi meg med fotball, men avsluttet heller sesongen for Romsås, forteller han til VG Nett.

Les også:  Her er de seks største norske fotballtalentene i utlandet

Fikk fotballgleden tilbake

Romsås var da en fjerdedivisjonsklubb, og det var et langt sprang fra tiden i England, hvor han spilte flere kamper i Championsship. Men oppholdet i en lavere divisjon i Norge gjorde at han igjen fikk lyst til å spille fotball og utvikle seg videre.

TRIVDES Rockey Lekaj spilte i Sheffield Wednesday, her er han i kamp for A-laget i Championsship. Han trivdes i klubben, men følte allikevel det var riktig å returnere til Norge. Foto: privat Foto:
TRIVDES Rockey Lekaj spilte i Sheffield Wednesday, her er han i kamp for A-laget i Championsship. Han trivdes i klubben, men følte allikevel det var riktig å returnere til Norge. Foto: privat Foto:

- Det virker kanskje teit å gå fra Sheffield til Romsås og videre til Grorud. Men da jeg ikke hadde noe glede av å spille fotball, så var det det som skulle til for å få gleden tilbake. Jeg er sikker på at jeg en gang igjen skal spille for et bedre lag, og målet er å spille i England igjen. Men sånn det er nå så trenger jeg tid til å utvikle meg mer. Og det har jeg her i Grorud.

Det er mye som kan gå galt når proffdrømmen skal leves ut. Det er ikke alltid realiteten svarer til forventningene. Noen ganger passer ikke spilleren inn i spillestilene til et utenlandsk lag. Og noen ganger er spilleren rett og slett ikke god nok.

- Det var flere ganger jeg ville gi meg, før jeg kom ordentlig inn i ting. Men da var foreldrene mine klare på en ting «Vi har troen på deg», og da følte jeg at jeg ikke kunne gi meg. Det setter jeg pris på i dag.

En annen fotballmentalitet

Han forteller videre at man vokser mye på spill i utlandet, både fordi fotballen er annerledes, men også fordi man blir litt mer etterlatt til seg selv.

- Fotballinnstillingen er annerledes, og det var nok det som gjorde at jeg trivdes. I og med at det er høyere nivå - som oftest, så vinner man også mye på det fysisk. Men det er ingen tvil om at man må være klar for å reise. Og jeg vil anbefale alle til å prøve.

Rocky tror det er bedre å velge en klubb i for eksempel Championsship, i stedet for å velge akademiene til de store lagene.

Viktig å ta riktig klubbvalg

- Det er klart at det er kult med en overgang til Manchester United eller Liverpool, men der er det ofte stor konkurranse, og de fleste starter på akademiene. Da er veien opp veldig lang. Derfor gikk jeg heller til Sheffield, som er en mindre klubb og som spiller i Championsship, men som det er lettere og komme opp og frem i.

Og han tror at det er fokuset på god fotball som frelser mange unge fotballspillere.

- Fotballmentaliteten i England er veldig annerledes enn her hjemme, og det er nok også derfor så mange trives med den engelske fotballen. Ting er mye mer profesjonelt og fokuset er på fotball 24 timer i døgnet, avslutter 22-åringen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball