Hovedinnhold

Moa: - Deilig å få den første scoringen

Hannover-spissens første ga norsk drømmestart på Island

OSLO/REYKLAVIK (VG Nett) (Island - Norge 1-2) Mohammed «Moa» Abdellaoues (24) første landslagsmål snudde kampen for Norge, og sørget for en perfekt kvalikstart på Island.

Denne saken handler om:

Med 15 minutter igjen på matchuret, viste Moa hvorfor han ikke lenger spiller i norsk eliteserie, og hvorfor Egil Drillo Olsen valgte han som Carew-erstatter på Island.

VG Nett-leser:
Seier'n er vår. Vi har vinni, seier'n er vår!
Diskuter her!

I en annen kamp i Norges pulje spilte Portugal meget overraskende 4-4 mot Kypros på hjemmebane.

VGTV:- For en mann Drillo er!

Oslo-gutten fikk ballen fra Morten Gamst Pedersen, vendte lekkert vekk Sölvi Ottesen, mannen som senket Rosenborg for kort tid siden, satte fart mot mål og plasserte ballen sikkert under keeper Gunnleifsson.

- Deilig å få den første scoringen. Jeg visste det ville komme sjanser, og da gjelder det å ta vare på dem. Når jeg får ballen tenker jeg bare på å komme mot mål og få fyrt av et skudd. Det var ingen god kamp av oss, men det er tre poeng som teller, sier matchvinneren til Canal Plus.

VGTV:Se Moa senke Island!
VGTV:Se alle høydepunktene fra kampen her!

- Vi vant 2-1, og det er jeg fryktelig glad for. Vi fikk større rom utover i andre omgang og islendingene merket kjøret, sier landslagstrener Egil Drillo Olsen til Canal Plus.

- Det var nesten flaut å være utpå der i første omgang. Kanskje det var litt overtenning fra vår side, og vi hadde litt «strøm i fotan». Det var ikke fantastisk i andre omgang heller, men vi fikk poengene vi trenger, sier Morten Gamst Pedersen til Canal Plus.

Les også:Gamst sendte «godis-pakke» til det svenske landslaget

Snuoperasjonen, som kaptein Brede Hangeland startet da han skallet inn utlikningen 16 minutter tidligere, var komplett. Fulham-stopperen var råsterk i duell med Islands keeper og omsatte Riises corner i scoring.

VGTV:Se Hangelands mål her!

- Keeperen har armer han også, så det var en god prestasjon, sier målscorer Hangeland til Canal Plus, og la til at Norge må heve seg til tirsdagens kamp mot Portugal.

VGTVs oppsummering:- Vi vinner på flaks

Men det var Island som tok ledelsen på eget gress. Sju minutter før pause ble John Arne Riise lurt av Gylfi Sigurdsson, og Heidar Helguson kjempet inn ledermålet med hælen i duell med Kjetil Wæhler.

VG LIVE:Vi fulgte kampen minutt for minutt her!

To sjanser - to mål

De første 35 minuttene skjedde det lite eller ingenting foran de to målene i Reykjavik. Det nærmeste Norge kom scoring innledningvis var et skummelt Huseklepp-innlegg retning Moa som ble snappet av keeper.

TOK LEDELSEN: Veigar Pall Gunnarsson og Island tok ledelsen mot Norge, men Brede Hangeland
TOK LEDELSEN: Veigar Pall Gunnarsson og Island tok ledelsen mot Norge, men Brede Hangeland


Artikkelen fortsetter under bildet!

Hoffenheim-klare Gylfi Sigurdsson viste seg flere ganger frem på høyrekanten, og sju minutter før pause lurte han John Arne Riise, og slo inn til Helguson som med ryggen mot mål hælsparket inn ledermålet.

Les også:Moa fra start mot Island

Tre minutter senere fikk Norge sin første store sjanse før pause. Moa løp seg fri og kom først på innlegget fra Gamst Pedersen, men keeper Gunnleifsson var lynraskt nede og slo ballen i stolpen.

Kom under

Assistenttrener Ole By Rise etterlyste rytme i pausen, og mente Norge fremsto som «sørgelig ujevne» i første omgang.

- Vi spilte en fryktelig første omgang. Vi ble løpt over rett og slett. Jeg sa til gutta i pausen at vi snudde det mot Frankrike, og at det ikke var noen grunn til at ikke det samme skulle skje nå, sier John Arne Riise til Canal Plus.

Artikkelen fortsetter under bildet!

MOAS FØRSTE: Mohammed Abdellaoue jublet for sitt første landslagsmål. Foto: Scanpix
MOAS FØRSTE: Mohammed Abdellaoue jublet for sitt første landslagsmål. Foto: Scanpix


Det tok ikke mange minuttene etter hvilen før Norge viste seg frem fra en friskere side.

Les også:Gamst: - Drillo sier ting han ikke tror på selv engang

Keeper Gunnleifsson misset stygt på et innlegg fra Bjørn Helge Riise like etter pause, men ballen kom for raskt på Moa som ikke rakk å reagere foran det åpne målet.

Ett minutt senere så «alle» de norske supporterne i Reykjavik ballen i mål. Brede Hangelands stuss etter et langt innkast landet på hodet til stopperkollega Kjetil Wæhler, men fra fire meters hold nikket Aalborg-spilleren rett på keeper.

Norge fortsatte å trykke på, og 59 minutter ut i kampen, sekunder etter at Steffen Iversen entret banen, kom scoringen. John Arne Riises corner var høy, men Brede Hangeland timet godt, knuste keeper Gunnleifsson i luften og skallet inn utlikningen.

- Vi fikk større luftstyrke med Steffen, og det var bra, sier Drillo.

Artikkelen fortsetter under bildet!

RÅSTERK: Brede Hangeland viste enorm styrke da han knuste keeper Gunnleifsson og skallet inn utlikningen. Foto: Scanpix
RÅSTERK: Brede Hangeland viste enorm styrke da han knuste keeper Gunnleifsson og skallet inn utlikningen. Foto: Scanpix


Snudde kampen

Island hevet seg etter 1-1-scoringen, men kom ikke nærmere nettkjenning enn Gylfi Sigurdssons harde volley etter et langt innkast som traff en medspiller og forsvant utenfor.

Kvarteret før slutt sørget Moa for norsk ledelse med sitt første landslagsmål, og kun fire minutter senere kunne han doblet den statistikken. Hannover-spissen tok ned ballen på brystkassa i god posisjon, men kom i ubalanse og skjøt over.

Les også:Landslagsgutta: - Trist at ikke flere får se kampen

Også innbytter Steffen Iversen kunne lagt på til 3-1 etter det beste norske angrepet i kampen. John Arne Riise satte fart langs kanten, slo de berømte 45 gradene ut, men innbytteren blåste ballen over.

- Island var bra - kanskje enda bedre enn jeg hadde trodd. Det første kvarteret var fryktelig dårlig. Jeg trodde nesten ikke jeg kunne være trener for det laget, smiler Drillo, og innrømmer at han var irritert i pausen.

- I pausen sa jeg hva jeg mente. Jeg er ikke den som raser og skriker, men jeg var faktisk litt brysk. Men Brede var sintere enn meg. Han sa at dette måtte vi snu ved hjelp av guts, og alle spillerne var enige.

Island - Norge 1-2 (1-0)
Laugardalsvöllur. 6000 tilskuere. Mål: 1-0 Heidar Helguson (38), 1-1 Brede Hangeland (59), 1-2 Mohammed Abdellaoue (75).
Dommer: Luca Banti, Italia. Gult kort: Veigar Pall Gunnarsson, Island (32), Brede Hangeland (83), Norge.
Norge (4-5-1): Jon Knudsen - Tom Høgli, Kjetil Wæhler, Brede Hangeland, John Arne Riise - Erik Huseklepp (Espen Ruud fra 76.), Bjørn Helge Riise (Steffen Iversen fra 57.), Henning Hauger, Christian Grindheim, Morten Gamst Pedersen - Mohammed Abdellaoue (Jan Gunnar Solli fra 89.).

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball