Hovedinnhold

Drillo: - Nå er vi i førersetet

Hell og lykke følger Norge på veien til Polen og Ukraina

LARNAKA/OSLO (Kypros - Norge 1-2) Dyktighet og mye hjerte - men også en hel del flaks og marginer, har satt Norge i en drømmeposisjon til å nå EM i 2012.

Denne saken handler om:

Riise og Carew viste klasse med to vakre mål, og Brede Hangeland og Jon Knudsen var reddende engler da Kypros jaget uavgjort i en neglebitende 2. omgang.

VG Nett-leser:
Endelig er det morsomt med landslaget igjen!!
Diskuter her!

Det ble to omganger med vidt forskjellig utseende på Antonis Papadopoulos Stadium i Larnaka. Norge ledet fortjent med to mål halvveis, men Kypros kjørte i perioder over Norge i 2. omgang. Det var såvidt vikingskipet bar, men det holdt helt inn - igjen!

- Nå er vi i førersetet, sier Drillo til Canal+.

- Etter en dårlig annen omgang, der jeg hadde hjertet i halsen flere ganger, er det deilig å stå igjen med tre poeng. Jeg er overrasket over at vi fikk så store problemer i annen omgang, fortsetter landslagssjefen.

- Dette har vært optimal uttelling så langt. Nå går vi inn i 2011 i en fantastisk posisjon og gleder oss til Danmark kommer til Oslo, sier Brede Hangeland.

VG LIVE:Vi fulgte kampen direkte her - les live-referatet

Norsk sjokkstart

Egil Olsen ga fornyet tillit til ti av de 11 som startet i seieren mot Portugal, eneste endring var at John Arne Riise kom inn for Espen Ruud.

VG LIVE:Se alle høydepunktene fra kampen her!

Og den ene endringen ga uttelling omgående med Riises 13. landslagsmål. Drillo ønsket nok norske dødballscoringer, men at de skulle score etter en kypriotisk dødball før 90 spilte sekunder var spenstig.

(Saken fortsetter under bildet)

JUBEL: Mål og jubel for jubilant John Arne Riise i sin 90. landskamp for Norge. Foto: Scanpix
JUBEL: Mål og jubel for jubilant John Arne Riise i sin 90. landskamp for Norge. Foto: Scanpix

Hjemmelaget slo bort ballen på eget frispark. Tom Høgli snappet ballen, spilte fri Erik Huseklepp i mellomrommet og på motsatt side stormet John Arne Riise frem. Vristsparket som ga Norge ledelsen var klassisk Riise, i sin 90. landskamp.

Samleside:Les alt om det norske landslaget!

- Jeg fikk beskjed av Gamst om å gå - og gikk. Det var en fantastisk ball av Huseklepp. Jeg var usikker på om jeg skulle gå eller avslutte, for ballen spratt, og det ble en vanskelig avslutning. Det var deilig å få en slik start. Det var en av de få gangene jeg gikk fremover, og det var bevisst, sier John Arne Riise.

VG LIVE:Se scoringen her!

- I en så stor og viktig kamp er det viktig å få en slik start. Det var en fantastisk scoring. Ubeskrivelig godt, sier 2-0-scorer John Carew om Riises og lagets flotte 1-0-mål.

Riise-gult

I en hektisk innledning rakk også målscorer Riise å pådra seg gult kort for drøying av tid (!) ved et norsk innkast etter 12 minutter.

Protokoll:Vurdér Norges EM-sjanser her!

To minutter senere var Kypros heldig som ikke havnet to mål bak. Erik Huseklepp jublet for scoring, men både hans og Brede Hangelands forsøk ble rensket vekk omtrent på målstreken.

(Saken fortsetter under bildet)

KLAR TIL Å JUBLE: Erik Huseklepp tror han har scoret på sitt forsøk på bakre stolpe. Foto: Scanpix
KLAR TIL Å JUBLE: Erik Huseklepp tror han har scoret på sitt forsøk på bakre stolpe. Foto: Scanpix

Og Hangeland ga seg ikke med å true motstandernes felt. Kapteinen møtte John Arne Riises presise dødball på bakre stolpe, men stoppermakker Kjetil Wæhler kom for sent på andreballen - Norges tredje store sjanse før halvtimen.

Det var i det hele tatt en svært positiv første omgang sett med norske øyne. Selv om Michael Constantinou burde gjort bedre på en heading i god posisjon like før pause, føltes det veldig rettferdig da John Carew økte ledelsen i det 42. minutt.

VGTV:Nordmennene vant fotballvorspielet på Kypros

Carew var iskald da han fikk ballen fra Christian Grindheim. Oppasseren ble vendt bort, keeperen ble ventet ut og kraftpakken fra Lørenskog rullet ballen lekende lett i mål.

VG LIVE:Se Carew score her!

(Saken fortsetter under bildet)

EKTE GLEDE: John Carew kaster seg ned i ren glede mens medspillerne kommer stormende til for å delta i feiringen. Foto: Scanpix
EKTE GLEDE: John Carew kaster seg ned i ren glede mens medspillerne kommer stormende til for å delta i feiringen. Foto: Scanpix

Tomålsledelse etter 5-1 i målsjanser i løpet av de første 45 minuttene satte de 1500 norske supporterne i festhumør. Det virket så selvsikkert, så typisk Drillo.

Kypros kom med et skremmeskudd umiddelbart etter pause, men Jon Knudsen slo Andreas Avraams forsøk til corner - den for dagen signalgule Stabæk-keeperens første ordentlige redning i matchen.

Forsøket var et forvarsel om det som skulle komme litt senere. Etter 57 minutter feilberegnet John Arne Riise en sprettende ball, innlegget ble ekspedert i mål av Ioannis Okkas. Tom Høglis desperate forsøk på å redde skuddet mislyktes, og dermed fikk Okkas score landslagsmål nummer 26 i sin 100. kamp, ingen andre kyprioter har nådd tresifret antall kamper.

VG LIVE:Se Okkas redusere for Kypros!

Entuasiastisk

Scoringen tente hjemmefansen, og Kypros så muligheten til nok en gang å stjele poeng fra en større fotballnasjon.

- De hadde en sjanse til å komme ut i 100 i 2. omgang. Og vi slapp dem inn i kampen med et unødvendig baklengsmål for vår del. De fikk blod på tann og kastet folk fremover. Vi burde utnyttet det bedre og kontret dem i senk, mener Hangeland.

Slik forklarer han at Norge aldri klarte å svare kypriotenes overtak etter pause:

- Det var atskillig dårligere i presset rundt om på banen i 2. omgang enn i 1. omgang. Det er slik at vi blir mer slitne utover i en kamp, men det var uansett ikke godt nok, sier Hangeland.

John Carew holdt på å drepe Kypros-drømmen kort tid etter, men det spektakulære sykkelsparket ble på imponerende vis holdt ute av Giorgiallidis i Kypros-målet.

VG LIVE:Se den store sjansen her!

- Han gjorde sitt livs redning, sier Carew til Canal+.

(Saken fortsetter under bildet)

NÆR UTLIGNING: Efstathios Aloneftis hadde tre sjanser på rappen i 2. omgang, her i duell med Tom Høgli. Foto: Scanpix
NÆR UTLIGNING: Efstathios Aloneftis hadde tre sjanser på rappen i 2. omgang, her i duell med Tom Høgli. Foto: Scanpix

Og nå bølget spillet virkelig frem og tilbake. Aloneftis kom nær to ganger i løpet av 20 sekunder, men Knudsen og Hangeland sto i veien hver sin gang.

Like etter var samme Efstathios Aloneftis på ny fri foran Jon Knudsen, men skuddet ble mesterlig fistet til corner av Knudsen. Norge levde farlig, og Kypros løftet seg voldsomt i denne perioden.

VG LIVE:Se Hangeland redde på streken for Norge!

Plutselig var hjemmelaget ajour i antall målsjanser (6-6), men Norge holdt fremdeles fast i sin skjøre ledelse.

Et vådeskudd fra midtstreken landet på Knudsens tverrligger, og om de som har hevdet at Drillo har hatt flaks og marginer på veien mot gruppeledelsen, fikk flere argumenter i samme retning i denne fasen.

- Vi følte at vi datt bakpå og mistet aggressiviteten i 2. omgang. Vi ga fra oss ballen for lett og de ofret seg fremover. Men vi hadde en kaptein (Brede Hangeland) og en Kjetil Wæhler som sto frem i dag, sier Riise.

Sportsinteressert?Følg VG Nett-sporten på Facebook!

Ting roet seg litt ned i sluttminuttene, men inntrykket etter 2. omgangen var likevel at Norge slapp billig unna med bare ett baklengsmål. Det bryr Drillo seg lite om - han vet at han har gitt Norge et drømmeutgangspunkt til å komme til et mesterskap for første gang på tolv år.

- Vi var gode i 1. omgang. I 2. omgang var det noe som gikk galt og det får vi prate om senere. I dag er vi glade for en sterk borteseier, sier Carew.

Kypros - Norge 1-2 (0-2)
Antonis Papadopoulos stadion. Ca. 9000 tilskuere. Mål: 0-1 John Arne Riise (2), 0-2 John Carew (42), 1-2 Giannis Okkas (58). Dommer: Serge Gumienny, Belgia. Gult kort: Savvas Poursaitidis (6), Marinos Satsias (76), Kypros, John Arne Riise (13), John Carew (71), Norge.
Norge (4-5-1): Jon Knudsen - Tom Høgli, Kjetil Wæhler, Brede Hangeland, John Arne Riise - Erik Huseklepp (Espen Ruud fra 80.), Bjørn Helge Riise (Petter Vaagan Moen fra 75.), Henning Hauger, Christian Grindheim, Morten Gamst Pedersen - John Carew (Mohammed Abdellaoue fra 84.).
Kypros (4-4-2): Antonis Georgalides - Savvas Poursaitidis, Georgios Merkis (Dimitris Khristofi fra 81.), Elias Kharalambous (Georgios Efraim fra 86.), Andreas Avraam - Konstantinos Kharalambides (Marinos Satsias fra 46.), Konstantinos Makridis, Sinisa Dobrasinovic, Stathis Aloneftis - Mikhalis Konstantinou, Giannis Okkas.

Tabellen:

Norge33005-29
Portugal31117-64
Danmark21012-33
Kypros20115-61
Island20021-30

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball