Hovedinnhold

VIF-Haakonsen og Stabæk-Olsen pågrepet av politiet

* Siktet for grov økonomisk utroskap etter Gunnarsson-saken
* Overrasket Stabæk-leder til VG Nett: - Er de pågrepet?

PÅGREPET: Sportslig leder i Stabæk, Inge André Olsen, og Vålerengas permitterte sportsdirektør Truls Haakonsen ble onsdag pågrepet. Foto: Frode Hansen og Eivind Griffith Brænde
PÅGREPET: Sportslig leder i Stabæk, Inge André Olsen, og Vålerengas permitterte sportsdirektør Truls Haakonsen ble onsdag pågrepet. Foto: Frode Hansen og Eivind Griffith Brænde
OSLO/SANDVIKA (VG Nett) Etter en ransaking har politiet i Asker og Bærum pågrepet og siktet permittert sportsdirektør i Vålerenga, Truls Haakonsen, og sportslig leder i Stabæk, Inge André Olsen.

Denne saken handler om:

Slik er saken:

 • 19. desember 2008: Veigar Páll Gunnarsson skrev under en treårsavtale med franske Nancy, men fikk knapt spilletid.
 • 30. november 2009: Islendingen gjorde vendereis og ble enig med Stabæk om en treårsavtale.
 • 26. juli 2011: Gunnarssons agent opplyste at Stabæk-spissen var enig med Rosenborg om kontrakt, men at klubbene foreløpig ikke var enige om prisen.
 • 28. juli: Gunnarsson takket nei til Vålerenga-kontrakt.
 • 30. juli: Det ble kjent at Gunnarsson likevel valgte overgang til Vålerenga fra Stabæk.
 • 12. oktober: TV 2 avslørte at Stabæk solgte Gunnarsson «altfor billig» (1 million kroner) til Vålerenga. Nancy fikk betydelig færre penger for videresalget og ble den store økonomiske taperen på overgangsavtalen. Kanalen hevdet at Rosenborg hadde budt 5 millioner kroner for spissen, men at Vålerenga fikk tilslaget på en femdel av den summen.
 • 13. oktober: Norges Fotballforbund krevde all dokumentasjon på bordet for å granske saken rundt Gunnarsson-overgangen mellom Stabæk og Vålerenga.
 • 27. oktober: Påtalenemnda i Norges Fotballforbund anmeldte Stabæk, Vålerenga og tre av klubbenes ledere for bevisste forsøk på å lure den franske fotballklubben Nancy for penger. Samme kveld trakk Erik Loe seg midlertidig fra styreledervervet i Stabæk.
 • 31. oktober: Sportsdirektør Truls Haakonsen i Vålerenga fikk innvilget permisjon ut sesongen.
 • 8. november: TV 2 avslørte at også Rosenborg hadde til hensikt å snyte Nancy for penger. Klubben ville gi 1 million kroner for Gunnarsson og 4,25 millioner for Johan Andersson på en avtale som skulle gå ut ved sesongslutt.
 • 17. november: Asker og Bærum politidistrikt besluttet å etterforske overgangssaken.
 • 22. november: Norges Fotballforbund trakk anmeldelsen av Haakonsen fordi han ikke har medlemskap i et organisasjonsledd. Han kan derfor ikke forfølges for eventuelle brudd på forbundets regler.
 • 30. november: Asker og Bærum politidistrikt gjennomførte ransaking i klubblokalene til Stabæk og Vålerenga. Stabæks sportslig leder Inge André Olsen og Vålerengas permitterte sportsdirektør Truls Haakonsen ble pågrepet og tatt inn til avhør.

  Kilde: NTB

Politiet opplyser i en pressemelding at de har pågrepet to personer i straffesaken som er opprettet etter Veigar Páll Gunnarsons overgang fra Stabæk til Vålerenga i sommer.

De pågrepne er permittert sportsdirektør i Vålerenga, Truls Haakonsen, og sportslig leder i Stabæk, Inge André Olsen. Disse to personene er siktet for grov økonomisk utroskap, heter det i pressemeldingen.

Det er gjennomført ransaking på hjemme hos fotballtoppene, og i lokalene til Vålerenga og Stabæk. Politiet beslagla PC-er og dokumenter i operasjonen.

De to fotballederne avhøres i ettermiddag på politistasjonen i Sandvika.

VG Nett er, i likhet med flere andre medier, til stede utenfor politistasjonen i ettermiddag. Politiet regner med at avhørene av Olsen og Haakonsen vil være over i løpet av ettermiddagen eller kvelden, og det er ventet at de da vil bli løslatt.

Også etterforskning i Sør-Trøndelag

De to personene ble pågrepet samtidig med ransakingen, begrunnet i mistanke om straffbar handling og at det foreligger en fare for bevisforspillelse.

Les også: NFF trekker anmeldelsen mot Haakonsen 

Asker og Bærum politidistrikt samarbeider i saken med Oslo og Sør-Trøndelag politidistrikt. Politidistriktet mottar også bistand fra Økokrim.

- Den videre etterforskning vil blant annet konsentrere seg om å avklare de siktedes rolle i saken. Videre vil man søke å avdekke om andre involverte personer eller foretak har gjort seg skyldig i noe straffbart ved spillerovergangen. Det vil også bli foretatt etterforskingskritt i Sør-Trøndelag politidistrikt, sier politiadvokat Morten Stene ved Asker og Bærum politidistrikt i pressemeldingen.

Rosenborg-lederne Nils Skutle og Erik Hoftun fikk også en telefon fra politiet onsdag ettermiddag.

De to fikk etter det VG Nett forstår beskjed om at de må regne med å kontaktes på nytt, og få status som vitner i den pågående saken.

Økokrim hos Stabæk

Det har ikke lyktes VG Nett å komme i kontakt med politiadvokat Morten Stene eller de siktedes advokater onsdag.

- Pågrepet?? Det var ukjent for meg, sier styreleder i Stabæk, Jarl Øverby, til VG Nett i 13-tiden.

Han snakket selv med Økokrim da ransakingen på Telenor Arena fant sted i dag.

- Det at Økokrim møter opp for å innhente ytterligere dokumentasjon, var forventet siden politiet hadde sagt at de ville se på saken. Vi synes det er fint at politiet har gått inn i saken. Vi visste at de ville komme, men ikke at det ville skje i dag, sier Øverby.

Les også: Økokrim på besøk hos Stabæk 

- Det er dårlig for fotballens omdømme at det blir tatt ut siktelse, men ingen er foreløpig dømt. Vi kan ikke leve med ledere som eventuelt blir dømt, men skjer det så det være opp til klubben å ta den endelige avgjørelsen. Forbundet må sette seg og diskutere om vi skal ta opp igjen retningslinjene for fair play, slik at vi kan gjenoppbygge moralen, sier fotballpresident Yngve Hallén onsdag.

Politiet ransaket Haakonsens kontor på Valle onsdag.

- Vi har også fått informasjon om at Vålerengas sportsdirektør, som er i permisjon, er hentet inn til avhør. Dette ser vi som en naturlig del av etterforskningen, og det er etter hva vi har erfart relativt vanlig at dette skjer samtidig med at man ransaker, uttaler Vålerengas advokat i saken, Marius M. Gisvold i en pressemelding.

- Vi ser på dette som naturlig del av den varslede politietterforskningen. Som vi tidligere har nevnt imøteser og støtter vi at politiet som uavhengig instans skal se på sakene. Vi ønsker å samarbeide med politiet i etterforskningen, sier Vålerengas styreleder Odd Skarheim.

Påtalenemnda til fotballforbundet innstilte at Haakonsen skulle straffes med tap av rett til å ha verv innenfor NFF i en periode på 12 måneder, etter deres behandling av overgangen til Veigar Páll Gunnarsson.

Trakk Haakonsen-anmeldelse

Dette ble senere trukket. Bakgrunnen er at han ikke var medlem av Vålerenga - til tross for at han har jobbet som sportsdirektør i klubben siden 2009.

Dermed er han ikke automatisk underlagt idrettens eget reglement. Haakonsen har heller ikke ønsket å underlegge seg disse reglene, slik han kan, ifølge NFFs påtalenemnd.

- Jeg skjønner at noen kanskje vil vri dette til at man prøver å komme seg unna med noe som er gjort galt. Derfor er jeg glad for at politiet er inne i saken og vurderer den som en uavhengig instans. Jeg ser frem til å forklare meg for politiet, sa Haakonsen til VG Nett for en uke siden.

Stabæks sportsdirektør Inge André Olsen er medlem av klubben, og kan dermed ikke bruke det samme juridiske smutthullet som Haakonsen.

Sportsinteressert? Følg VG Nett-sporten på Facebook! 

Bakgrunnen for at påtalenemnda, og også politiet, gransket overgangen til Gunnarsson, var at Vålerenga betalte én million kroner for angriperen - noe som er antatt å være langt under markedsverdi.

Samtidig sikret Vålerenga seg opsjon på unggutten Herman Stengel (16) for hele fire millioner kroner. På denne måten satt Gunnarssons tidligere klubb Nancy, som hadde krav på halve overgangssummen, igjen med 500.000 kroner i stedet for 2,5 millioner.

Stabæk enig med Nancy

Nancy og Stabæk har i ettertid kommet til enighet, slik at franskmennene får 1,6 millioner for overgangen.

Etter innstillingen fra påtalenemnda gikk Haakonsen ut i permisjon ut sesongen.

Erik Loe, som nylig var styreleder i Stabæk, er innstilt til tap av tilsvarende rettigheter i 18 måneder. I saken mot de to Stabæk-lederne er det ingen endringer siden de har medlemskap i klubben.

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball