Hovedinnhold

Baneforholdene slaktes:

Langli om Tippeliga-nivået: - Aldri sett en dårligere start

Tromsø 20160318. Eliteserien fotball 2016. Slik så det ut på banen en time før kampen mellom Tromsø IL- Start på Alfheim Stadion fredag kveld. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
taf25871.jpg - Tromsø 20160318. Eliteserien fotball 2016. Slik så det ut på banen en time før kampen mellom Tromsø IL- Start på Alfheim Stadion fredag kveld. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Rune Stoltz Bertinussen, NTB scanpix
Tre fotballeksperter er samstemte: Den norske Tippeligaen er svak med seriestart i midten av mars. - Det har vært ekstremt dårlig, sier Viasats Morten Langli.

Også TV 2s Jesper Mathisen langet ut mot den tidlige seriestarten under kanalens «Fotballkveld»-sending søndag. Den tidligere Start-spilleren mener de to første serierundene har vært dårlig reklame for norsk fotball. 

– Det er fordi det ikke er mulig å spille god fotball på disse banene. Jeg har sett Tromsø – Start, RBK – Godset og Odd – Brann. Tre kamper som gir meg NULL som seer. Det er ingenting som er gøy med dette, og jeg angrer på at jeg har vært på disse kampene. Vi skal ikke se på at folk skuffer snø. Da må vi heller utsette seriestarten vår, sier Mathisen.

Fått med deg denne? Fagermo slaktet Brann-gresset: – En parodi av en bane

Kaller Tippeligaen «grusomt dårlig»

<p>TV 2s ekspert Jesper Mathisen, her etter Starts dramatiske kamper mot Jerv i kvalik til Tippeligaen i fjor.</p>
MENER TIPPELIGAEN LIDER: -

TV 2s ekspert Jesper Mathisen, her etter Starts dramatiske kamper mot Jerv i kvalik til Tippeligaen i fjor.

Tor Erik Schrøder, NTB scanpix

Odd-trener Dag-Eilev Fagermo fortalte VG tidligere i kveld at Brann ikke bør få spille de første tre rundene i Tippeligaen på hjemmebane. Han kaller Brann Stadion for «en parodi av en bane».

Fredag slet Tromsø og Start seg til 0-0 i snødrevet i nord. På Alfheim hadde banemannskapene mer enn nok med å brøyte banen før kampen.

Sett denne? Målløs «snøballkrig» i Tromsø: – En parodi

På Lerkendal i går sparket spillerne opp gresset. Det samme skjedde på Brann Stadion i kveld.

Viasat-ekspert Morten Langli kastet seg også inn i «bane-diskusjonen» i kveld. Han kaller Tippeligaen anno mars 2016 for «grusomt dårlig» og gir banene deler av skylden. Han har stor forståelse for Odd-trenerens frustrasjon ettersom Fagermo kommer fra en serieåpning på fin bane i Skien til «potetjordet» i Bergen.

– Jeg har aldri sett en svakere Tippeliga-start. Det er feilpasninger og upressede feil. Du ser det på sjansene og tallene fra kampene: Det har vært ekstremt dårlig, sier Langli til VG.

Han har sett omtrent alle kampene siden serieåpningen mellom Aalesund og Stabæk sist helg.

– Det har vært et dårlig nivå. Det tror jeg alle er enige om. Du trenger ikke være professor i fotball for å registrere det. Spørsmålet er om sesongen kommer for tidlig, som fører til dårlige baner. For lagene blir det også stor variasjon i hva slags underlag de spiller på.

Les også: Elyounoussi skulle byttes ut - så scoret han to og senket Stabæk

Kan få ringvirkninger

<p>EKSPERT: Morten Langli</p>

EKSPERT: Morten Langli

Terje Andersen

Langli mener det må dras opp en debatt av helt andre grunner enn hva landslagstrener Per-Mathias Høgmo ønsker. Norges sjef vil snu opp ned på terminlisten og spille tellende kamper med start fra høsten og innspurt våren året etter. Høgmos ønske er at norske spillere skal konkurrere samtidig som utenlandske ligaer for å være bedre rustet under viktige internasjonale datoer.

Bakgrunn: Høgmo ber om radikale endringer i norsk toppfotball

– Debatten må handle om dette får ringvirkninger for resten av sesongen. Dette er ikke god reklame for norsk fotball, TV-seerne og publikum på stadion. Det er ikke et salgbart produkt. Sverige begynner jo tre uker senere enn oss. De skal til EM. Det er vanskelig for mannen i gata å forstå annerledes Tippeliga-start da. Hadde det blitt spilt fantastiske kamper så hadde ikke dette vært noen diskusjon. Men «snø-matchen» i Tromsø gir folk vann på mølla, sier Langli.

Fnyser av Høgmo-forslag

Tom Nordlie vil ennå ikke felle noen dom over Tippeligaen. Mannen som har trent en rekke klubber - sist Avaldsnes i Toppserien - mener serieåpninger og tidligere kamper uansett alltid er preget av nerver. Han er imidlertid enig i at «det ikke har sett bra ut» på de ulike kampene så langt i år.

– Vi utvikler oss best når klima- og baneforhold er bedre, sier Nordlie.

Lest denne? Eggen slakter Høgmos serieendring-utspill

<p>Tom Nordlie, her fra en av landslagets treninger før play off-kampene mot Ungarn i fjor høst.</p>
KRITISK: -

Tom Nordlie, her fra en av landslagets treninger før play off-kampene mot Ungarn i fjor høst.

Bjørn S. Delebekk, VG

Nordlie er på sin side mer interessert i å diskutere om Per-Mathias Høgmo er på rett spor når han vil endre terminlisten fullstendig. Han savner de faglige argumentene fra landslagssjefen.

– Jeg har hørt at vi ikke kan spille flere kamper på sommeren på grunn av TV-avtaler. Men de har TV-avtaler i andre land som Sverige også. Jeg vil ha flere kamper når banen er bra, sier Nordlie til VG.

– Jeg synes argumentene som kommer nå om å snu sesongen må være bedre. Det som har kommet frem har ikke gått hjem i Fotball-Norge. Det er faktisk ikke i nærheten, er Nordlies tøffe dom over Høgmo-forslaget.

– I Sverige begynner de tre uker etter oss, og Sverige skal til EM. Seriesystemet er likt, med 16 lag. De spiller like mange kamper som oss og slutter likt. Vi kommer alltid til å kjøre svenskevitser og slikt, men her tror jeg vi har vært «for smarte». Kan vi ikke kjøre søndag-onsdag-søndag? spør Jesper Mathisen.

VG forsøkte søndag å komme i kontakt med toppfotballsjef Nils Johan Semb. Han svarte ikke på våre henvendelser.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball