Hovedinnhold

VG-undersøkelse: Spillerne og NFF i bettingkrasj

• Norsk Tipping, NFF og NTF: – Skulle gjerne sett andre tall
• Gamst Pedersen har takket nei til en avtale

<p>UENIGHET: Mange Tippeliga-spillere kunne tenkt seg en avtale med et utenlandsk spillselskap. Her er to spillere som har forsvunnet til spill i utlandet, Alexander Søderlund (til venstre) og Ole Selnæs i krangel med Stabæks Anthony Annan og Morten Morisbak Skjønsberg i fjorårets opphetede møte mellom mellom Rosenborg og Stabæk.</p>

UENIGHET: Mange Tippeliga-spillere kunne tenkt seg en avtale med et utenlandsk spillselskap. Her er to spillere som har forsvunnet til spill i utlandet, Alexander Søderlund (til venstre) og Ole Selnæs i krangel med Stabæks Anthony Annan og Morten Morisbak Skjønsberg i fjorårets opphetede møte mellom mellom Rosenborg og Stabæk.

Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
Et stort antall Tippeliga-spillere er på kollisjonskurs med spillmonopolet. 4 av 10 som har besvart VGs store undersøkelse, mener utenlandske bettingselskaper bør få operere i det norske markedet.

Overgangssagaen rundt John Arne Riise har bragt bråket om spillpolitikken til nye høyder. Mens NFF og klubblederne kjemper hardt for å bevare dagens løsning der Norsk Tipping har enerett i det norske markedet, viser det seg nå at de som spiller i den øverste ligaen, slett ikke er like samstemte. Hør bare her:

# Blant dem som har besvart VGs årlige tippeligaundersøkelse, er det nesten 43 prosent som vil ha slutt på monopolet. 23 prosent vil beholde det.

# 42 prosent ville selv inngått en avtale med et utenlandsk spillselskap om de hadde sjansen, mens 19 prosent hadde sagt nei.

Gamst kunne hatt avtale

Dette svarte spillerne:

* Ville du selv inngått avtale med et utenlandsk spillselskap, dersom du hadde hatt muligheten?

Ja: 43 respondenter - 41,7% % - feilmargin 7,9

Nei: 19 respondenter- 18,4% - feilmargin 6,2

Vet ikke: 41 respondenter – 39,8% - feilmargin 7,8

* Synes du utenlandske spillselskaper burde ha lov til å operere i det norske markedet på lik linje med Norsk Tipping?

Ja: 44 respondenter – 42,7 % - feilmargin 7,9

Nei: 24 respondenter – 23,3 % - feilmargin 6,8

Vet ikke: 35 respondenter – 34 % - feilmargin 7,6

* Norske idrettsledere er kritiske til utøvere som inngår private sponsoravtaler med utenlandske spillselskaper. Er du enig i denne kritikken?

Ja: 27 respondenter - 26,2% - feilmargin 7,0

Nei: 46 respondenter - 44,7% - feilmargin 8,0

Vet ikke: 30 respondenter - 29,1% - feilmargin 7,3

* Hva synes du om den norske spillmodellen der Norsk Tipping har monopol på å tilby og markedsføre spill? (5=svært god modell, 1=svært dårlig modell)

1: 18 respondenter - 18,4 %

2: 13 respondenter – 13,3 %

3: 42 respondenter – 42,9 %

4: 14 respondenter – 14,3 %

5: 11 respondenter – 11,2 %

Tromsøs hjemvendte sønn Morten Gamst Pedersen er en av Tippeliga-spillerne som har valgt å takke nei til en personlig avtale med et utenlandsk spillselskap.

 – Jeg kunne selv hatt en slik avtale, men som fotballspiller må du dessverre følge de reglene som finnes, selv om det er mye penger i det, sier 34-åringen til VG.

Fra tidligere undersøkelser: Antall åpent homofile i Tippeligaen: Null

– Om utenlandske selskap fikk være med, ville det kanskje blitt mer penger til toppen, mens pengene ville nok blitt færre i bredden. Vi må huske hvor mange millioner eller milliarder Norsk Tipping gir til breddeidretten i året. Så får vi se om det blir noen endringer. Det er det ikke vi fotballspillere som bestemmer, fortsetter midtbanespilleren med evig blikk for detaljer.

Husker du? Samlivsbrudd for Gamst Pedersen

Norsk Tipping er skuffet

Fra før er det kjent at 6 av 10 eliteseriespillere, av dem som har besvart undersøkelsen, mener at John Arne Riise burde fått spille i Tippeligaen og samtidig reklamere for et utenlandsk spillselskap.

– Vi må ta til etterretning at fotballen har ulike syn. Vi skulle gjerne ønsket at tallene var annerledes. Det er tydelig at vi ikke har lykkes godt nok med å skape forståelse for betydningen Norsk Tipping har i norsk fotball. Vi skulle ønske den forståelsen var større. Vi vil oppfordre fotballen til å belyse mer rundt avtalen vi har, sier Edvard Lysne, leder for samfunnsrelasjoner i Norsk Tipping.

VGs nyhetsleder kommenterer Riise-sagaen: «Du blir brukt, Riise»

Om Norsk Tipping vil fortsette som sponsor for eliteserien i fotball neste år, er ikke blitt diskutert ennå.

– Vi har hatt en lang, god avtale i mange år. Vi vil gå i dialog med Norges Fotballforbund (NFF) og Norsk Toppfotball (NTF) for å se på fremtiden senere, sier Lysne.

Fra tidligere undersøkelser: Tre tippeliga-spillere har fått kampfiksing-tilbud

Norsk Toppfotball tar selvkritikk

Fakta om undersøkelsen

For sjette år på rad har VG i samarbeid med NISO gjennomført en spørreundersøkelse blant alle spillere i Tippeligaen med kjent epostadresse.

126 av 303 spillere har besvart undersøkelsen, noe som gir en svarprosent på 41,6. Antall svar varierer fra spørsmål til spørsmål.

Undersøkelsen er gjort i perioden 20. februar – 3. mars, og vi har brukt webspørringsprogrammet Surveyxact i innsamling og analyse.

– Vi har en jobb å gjøre, for vi får ikke frem budskapet og grunnlaget for hvorfor vi er i en unik situasjon i Norge med et monopol som alle bør elske. Det gjør at vi har fått en anleggskraft som er ganske unik, sier Leif Øverland, administrerende direktør i NTF.

Han tar selvkritikk for at spillerne er så negative til avtalen med Norsk Tipping, som støtter NFF og NTF med 43 millioner i 2016.

Et estimat viser at Norsk Tipping totalt tilførte norsk fotball 650 millioner kroner i 2015.

Fikk du med deg denne?: 34 fikk NFF-jobb – 30 av dem menn

– Det er ikke noe galt med dem som svarer imot modellen. Det er vi som ledere som ikke har vært flinke nok til å få frem budskapet. Det går fra foreldre og trenere til toppspillere og oss i ledelsen. Da må vi frem med fakta. Vi må gi dem informasjon og kunnskap. Da blir det gjort kloke valg, sier Øverland.

<p>TAR SELVKRITIKK: Leif Øverland, administrerende direktør i Norsk Toppfotball (NTF).<br/></p>

TAR SELVKRITIKK: Leif Øverland, administrerende direktør i Norsk Toppfotball (NTF).

Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix

– Viser spillerne illojalitet mot hovedsponsoren av serien i dine øyne?

– Nei, jeg synes ikke det. At vi har ulike meninger er et fantastisk gode vi har i samfunnet, men hadde vi vært flinkere til å nå frem med kunnskap ville nok svarene vært annerledes, mener Øverland.

NFF-presidenten om kampfiksing-tallene: – Skremmende

NFF misliker tallene

Norges Fotballforbundet (NFF) liker ikke at så mange eliteseriespillere er imot avtalen mellom Norsk Tipping og NFF.

– Vi skulle gjerne sett at disse tallene var annerledes. Norsk Tippings bidrag til anleggsutviklingen i norsk idrett er udiskutabelt. Det er vanskelig å vite hvorfor tallene er som de er, men jeg tror det kan ha en sammenheng med at norsk fotball, og norsk idrett generelt, ikke har lykkes godt nok med å forklare til utøverne hvor viktig Norsk Tippings bidrag til idretten er, sier Yngve Haavik, kommunikasjonssjef i NFF.

– Dagens spillere er ofte morgendagens ledere. Hvordan ser da dette ut for fremtiden?

– Når dagens spillere blir ledere, så vil også de i større grad være opptatt av å ha gode finansieringsordninger for å få realisert anlegg til aktivitet, mener Haavik.

VGs undersøkelse i fjor: Toppfotballspiller fikk sjikanerende brev og telefoner fra ukjente menn

– Ikke overraskende

Tallene kommer ikke brått på for Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO).

– Jeg er ikke så overrasket når man ser holdningene blant de yngre utøverne og resten av befolkingen. De begynner å bli vant med de utenlandske spilleaktørene, og det blir vanskelig å skille når du får så mye reklame fra spillselskapene. Jeg mener idrett er så viktig at det burde vært finansiert gjennom et statsbudsjett i stedet for at folk skal spille og gamble, sier Joachim Walltin, leder i NISO.

<p>NISO-LEDER: Joachim Walltin.<br/></p>

NISO-LEDER: Joachim Walltin.

Foto: Frode Hansen, VG

VG har vært i kontakt med flere Tippeliga-profiler i tillegg til Gamst Pedersen om undersøkelsen. Kun to har kommentert saken.

– Jeg tror Norsk Tipping er en viktig bidragsyter i større grad enn utenlandske spillselskap. Jeg tenker ikke så mye om at noen ønsker en slik avtale. Det får de svare på, sier Stabæk-kaptein Morten Morisbak Skjønsberg.

– Jeg forholder meg nøytral til det så lenge jeg spiller, og forholder meg til de reglene som er, mener Kjetil Wæhler, Vålerengas forsvarsveteran.

PS! Flere norske idrettsprofilene har stoppet avtaler med bettingselskap som John Arne Riise tidligere. New York Rangers-stjernen Mats Zuccarello Aasen endte med å si opp sin avtale med et utenlandsk bettingsselskap. Travstjernen, og Vegard Hansens nye kjæreste, Malin Berås mistet sin travlisens da hun inngikk en avtale med et selskap i Malta, som hun avsluttet før 2016. Det samme gjorde stavhopper Cahtrine Larsåsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball