Hovedinnhold

Kreftsyk «Matta»: - Tullete å nekte rosa drakter

Start-legenden langer ut mot fotballforbundet

- NFF HAR MISFORSTÅTT: Det sier Start-legende Svein Mathisen om fotballforbundets nekt av Follos rosa drakter i cupfinalen. Foto: Henrik Hanselmann, VG
- NFF HAR MISFORSTÅTT: Det sier Start-legende Svein Mathisen om fotballforbundets nekt av Follos rosa drakter i cupfinalen. Foto: Henrik Hanselmann, VG
(VG Nett) NFF lar ikke cupfinalist Follo slå et slag for kreftaksjonen i rosa drakter. Nå får Follo støtte fra Svein «Matta» Mathisen som mener NFF har misforstått regelverket helt.

Denne saken handler om:

- Dette synes jeg er tullete av NFF, sier Svein Mathisen, som selv kjemper en tøff kamp mot kreften, til VG Nett.
Les også: Matta jr. scoret for kreftsyk far

Svein Mathisen er et navn med tyngde i norsk toppfotball. Som spiller herjet han i toppdivisjonen som en notorisk målscorer for Start på 70-tallet, og har 25 kamper for det norske landslaget. På hylla hjemme står Starts eneste to seriegull noensinne.

Fram til i sommer fungerte han som sportssjef for Start, men måtte langtidssykemelde seg da han ble diagnostisert med kreft.

- Jeg vet ikke hvor lang tid jeg har, men jeg håper jeg vinner også denne kampen. Det blir en vanskelig og tøff fight, såpass har jeg skjønt, sa Svein Mathisen i et intervju med VG i september.

Kreftforeningen roser «Matta»

Svein Mathisen forteller at uavhengig av diagnosen så mener han at NFFs tolkning av regelverket er helt misforstått.

- Når det handler om et lag som ønsker å gjøre noe for en god sak, så synes jeg NFF har misforstått helt når de nekter Follo å spille i rosa drakter. Det hadde jeg vært like klar på om jeg ikke hadde vært rammet av sykdommen selv, sier Svein Mathisen til VG Nett.

Les også: Follo får ikke spille cupfinalen i rosa

Siri Vindal i kreftforeningens Rosa Sløyfe-aksjon applauderer Svein Mathisen for å støtte opp om saken, og for å snakke åpent om sin sykdom.

- Det er veldig sterkt og veldig fint når kjente mennesker tør å snakke om sykdommen sin, og vi deler Svein Mathisens syn på nekten av de rosa draktene, uten at vi vil bruke ordet tullete. Vi hadde håpet at Follo skulle få lov til å spille i de rosa draktene under et så stort idrettsarrangement som cupfinalen, sier Vindal til VG Nett.

«Pinkboys»

Follos keeper Glenn Arne Hansen setter pris på støtten fra Svein Mathisen, og er fullstendig enig med Start-legenden i hans vurdering av NFFs rosanekt.

ROSA JUBEL: Keeper Glenn Arne Hansen (t.h.) var eneste Follo-spiller som stilte i Follo-fargen lyseblå under semifinalen mot Rosenborg. I cupfinalen må også Christian Petersen (t.v.) og resten av laget spille i blåfargen. Foto: Gorm Kallestad
ROSA JUBEL: Keeper Glenn Arne Hansen (t.h.) var eneste Follo-spiller som stilte i Follo-fargen lyseblå under semifinalen mot Rosenborg. I cupfinalen må også Christian Petersen (t.v.) og resten av laget spille i blåfargen. Foto: Gorm Kallestad

- Vi synes det er veldig hyggelig at Svein Mathisen støtter oss i denne saken, og vi står på vår mening, sier Hansen til VG Nett. Tidligere har han sagt følgende om NFFs forbud mot de rosa draktene:

- I sitt offisielle svar fokuserer NFF på betydningen av å spille med klubbens egne farger ved slik anledning med bakgrunn i identitetsbygging. Angående identitet er Follo FK i en spesiell situasjon. Vi er en ung klubb stiftet i 2000, og utenfor Follos indre kjerne er vi nok kun kjent som de «de rosa guttene» som slo ut selveste RBK på sin vei til cupfinalen. Vi bygger faktisk en identitet for klubben vår rundt denne fargen og saken. Vi kan ikke se dette på noen annen måte enn at det er identitetsbygging for en liten «maur» på det norske fotballkartet. Vi er i dag kjent som «pinkboys» i resten av landet og det er vi stolte av, sa Glenn Arne Hansen i en pressemelding etter avslaget fra NFF.

Han forteller til VG Nett at han synes det er synd at Follo nå blir nektet å bygge videre på identiteten rundt rosafargen, men at laget fremdeles kommer til å gjøre sitt ytterste for å profilere Rosa Sløyfe-aksjonen.

- I alle arrangementer Follo er med på i anledning cupfinalen vil rosa sløyfer bli solgt. Vi har også satt av plass på drakten vår til Rosa Sløyfe-symbolet, i tillegg til at vi vil varme opp i rosa før cupfinalen. Samtidig vil jeg benytte anledningen til å ønske Svein Mathisen lykke til i sin kamp mot kreften fra alle oss i Follo, sier Glenn Arne Hansen til VG Nett.

- Vi må se på konsekvensene

NFF presiserer at forbundet selv støtter kreftsaken, men at det er andre hensyn som må tas i nettopp denne saken.

- Vi synes det er flott at Follo vil profilere kreftsaken, og vi støtter naturligvis kreftsaken selv. Vi har også sagt til Follo at de gjerne må markere kreftaksjonen på andre måter under cupfinalen. Gjerne da ved et symbol på drakten og ved en innsamlingsaksjon, men når det gjelder farge på draktene står cupfinalen i en særstilling i Norge. Her ønsker vi at lagene profilerer sine klubbfarger, sier informasjonssjef i
NFF, Svein Graff, til VG Nett.

- NFF STØTTER OGSÅ KREFTSAKEN: Informasjonssjef i NFF, Svein Graff, presiserer overfor VG Nett at NFF synes det er flott at Follo vil vise sin støtte for kreftsaken, men at det i en cupfinale må tas andre hensyn. Foto: Scanpix
- NFF STØTTER OGSÅ KREFTSAKEN: Informasjonssjef i NFF, Svein Graff, presiserer overfor VG Nett at NFF synes det er flott at Follo vil vise sin støtte for kreftsaken, men at det i en cupfinale må tas andre hensyn. Foto: Scanpix


Han forteller videre at regelverket må være urokkelig på dette punktet på grunn av signaleffekten det kan gi om Follo får stille i rosa drakter som profilerer kommersielle interesser.

- Her handler det ikke isolert sett om denne saken, men man må se på konsekvenser utover den enkelte sak. Jeg skjønner at alle vil slå et slag for kreftsaken, men det er også kommersielle interesser knyttet til veldedige prosjekter. Fire lag skal på banen i løpet av cupfinalehelgen, og jeg tror folk ville reagert om samtlige hadde stilt i andre draktfarger. I år hadde to av fire lag et ønske om å bruke andre farger enn klubbens opprinnelige, sier Graff.

Han forteller at Follo kan vise sin støtte for kreftaksjonen permanent ved å melde endring av farge foran neste sesong, og da kan cup-askeladden også stille i rosa om de skulle gjenta den fantastiske bragden fra 2010 - nettopp å komme seg til cupfinalen.

- Om fargeendring er meldt før sesongen er det helt uproblematisk at Follo stiller i rosa drakter gjennom en hel sesong så lenge de oppfyller draktreglementet som omfatter reklamebruk, sier Graff til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball