Hovedinnhold

NFF får krass kritikk og ros for ny barnefotballregel

* Ingebrigt Steen Jensen kaller opplegget for «teoretisk» og «prektig»
* Henning Berg mener NFFs forslag er bra

ILLUSTRASJONFOTO: Unge gutter på fotballtrening i Trondheim. Bildet er klarert for redaksjonell bruk. Fotballpanelet til høyre: Kjetil Rekdal,Henning Berg, Ingebrigt Steen Jensen og Arne Erlandsen. Foto: Scanpix, VG, Digitalsport
ILLUSTRASJONFOTO: Unge gutter på fotballtrening i Trondheim. Bildet er klarert for redaksjonell bruk. Fotballpanelet til høyre: Kjetil Rekdal,Henning Berg, Ingebrigt Steen Jensen og Arne Erlandsen. Foto: Scanpix, VG, Digitalsport
(VG Nett) Norges Fotballforbund foreslår nye barnefotballregler. Hvis et lag ligger under med fire mål, skal laget få én ekstra spiller på banen.

Firemålsregelen

  • Fotballforbundet vil innføre «firemålsregelen» for både femmer- og syverfotball, men bare for barn opp til 12 år. Forslaget er ute på høring.
  • Lag som ligger under med fire mål, får én ekstra spiller. Det vil bli en drøfting om når den ekstra spilleren skal tas ut igjen. NFF foreslår at det skal skje hvis forskjellen mellom lagene reduseres til tre mål.
  • En variant av «firemålsregelen» testes i Telemark denne sesongen. Prøveprosjektet blir evaluert i disse dager.

Forslaget skaper diskusjon i Fotball-Norge.

- Det kan være positivt for å få flere i aktivitet. Men det kan også være negativt fordi du ødelegger eller straffer de som er bedre, sier Aalesund-trener Kjetil Rekdal til VG Nett.

Fotballentusiast Ingebrigt Steen Jensen har allerede kritisert den nye «firemålsregelen».

- Gedigen misforståelse

- Jeg tror i utgangspunktet dette er vel ment fra Norges fotballforbund, som ønsker å stimulere til mestring og glede og at barn skal spille fotball lenge. Men jeg tror samtidig at det er misforstått. De har feilkalkulert grovt på to viktige områder, sa den tidligere Stabæk-lederen da han gjestet Dagsrevyen fredag 19. oktober.

Han mener for det første at barn «ikke lar seg lure» - at «to mot én er feigt» er noe av det første barn lærer. Den andre misforståelsen, ifølge Steen Jensen, er at barn har vondt av å tape.

- Å fjerne nederlag for barn, og tro at livet skal ende uavgjort, det er en gedigen misforståelse. Og det er en undervurdering av barn. Men det er sikkert vel ment, sier han.

KRONIKK: Den norske idrettsmodellen. 

Breddesjef Alf N. Hansen i Norges Fotballforbund (NFF) mener det er helt misforstått at NFF ønsker å unngå vinnere og tapere i barnefotballen.

- Den eneste vi ønsker å oppnå er jevnere kamper. Vi ønsker å unngå 15-0-kamper. Ved å få jevnere kamper vil spillerne både oppleve mestring og motstand, sier Hansen til VG Nett.

- Fremdyrker kvalitet

Norges Fotballforbund sender i disse dager ut nye regler for barnefotballen på høring.

- I den høringen kommer det til å være flere elementer som fremmer god ferdighetsutvikling. Vi ønsker å tilby et differensiert seriesystem slik at man møter motstandere som er så jevne som mulig. Vi ønsker regler som fremdyrker ferdighetsutvikling, sier breddesjefen.

Han ramser opp noen av forslagene:

- Lagene må trekke seg tilbake på egen halvdel ved utspill fra keeper, slik at lagene skal spille seg ut. Og så vil vi ha en firemålsregel. Da er det viktig å presisere at det er helt misforstått at vi ikke ønsker at lag skal vinne eller tape. Men hvis et lag leder med fire mål, så skal det andre laget få lov til å sette inne en ekstra spiller, sier han.

Roses av Berg

Tidligere Manchester United-stopper Henning Berg ønsker «firemålsregelen» velkommen.

- Det er en bra regel som vil føre til jevnere kamper. Det er ikke så moro å tape 17-0, og det er ikke så moro å vinne 17-0 heller, sier Berg til VG Nett.

VG PLUSS: For mange barn slutter med fotball. 

Ull/Kisa-trener Arne Erlandsen, som har vært Lillestrøm-trener i en årrekke, følger egne barn på fotballbanen med stor interesse.

- De fleste løper etter ballen. Hvis hensikten er at du skal få jevnere kamper, så er jeg usikker på om det er veien å gå. Det er viktigere å klare å finne sitt nivå. Det er veldig stor forskjell på 6- 7- og 8-åringer fysisk, sier Erlandsen.

- Vi må bli flinkere til å finne det rette ferdighetsnivå, sånn at vi klarer å finne lag som var jevne, sier Erlandsen, som berømmer forslaget om at lagene må stå på egen halvdel når keeper skal sette i gang spillet.

Teoretisk og prektig

Ingebrigt Steen Jensen opplever at det ligger en undertone i NFFs forslag om at det er smertefullt for barn å tape.

- Dette er som å si at de som er gode på langrennski, skal ha dårlig smøring, for da blir det jevnt. Og at de som er gode til å spille piano, skal miste tangenter underveis slik at det blir vanskeligere for dem og alle kan spille likt, sier han til VG Nett.

Han mener at fotballen har en egen dramaturgi og kraft, og at fotballen har vært opptatt av å ta vare på sine tradisjoner.

- Nå tukler man med noe så fundamentalt som at det er like mange på begge lag. Blir neste forslag at det laget som ligger under mot fire mål, skal få lov å ta ballen med hendene? Dette blir for teoretisk og prektig.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball