Hovedinnhold

Eks-agent sikker på skittent spill:

Hevder denne Moss-kampen ble fikset

Sjekk link - og døm selv i Aalesunds fem-målsseier

<p>FIKSET KAMP? Her scorer Joakim Austnes det femte og siste målet til Aalesund mot Moss i 2006. Den tidligere fotballagenten Knut Høibraaten hevder han ble tilbudt 800 000 kroner for å sørge for at gjestene vant med minst tre mål. Moss-keeper Erik Holtan ble forøvrig kåret til hjemmelagets beste spiller.<br/></p>

FIKSET KAMP? Her scorer Joakim Austnes det femte og siste målet til Aalesund mot Moss i 2006. Den tidligere fotballagenten Knut Høibraaten hevder han ble tilbudt 800 000 kroner for å sørge for at gjestene vant med minst tre mål. Moss-keeper Erik Holtan ble forøvrig kåret til hjemmelagets beste spiller.

Foto: Kurt Pedersen / Digitalsport, Kurt Pedersen / DIGITALSPORT
Tidligere fotballagent Knut Høibraaten er «100 prosent sikker» på at 1. divisjonskampen mellom Moss og Aalesund i 2006 ble fikset.

Denne saken handler om:

I boken «Fotballagenten» forteller han om en tvilsom opplevelse på en strand i Albania. Der møtte Høibraaten en mann som utga seg for å representere en større organisasjon i Malaysia som fikset utvalgte fotballkamper.

Vedkommende kunne fortelle at den norske kontakten som tidligere hadde hjulpet med å fikse fotballkamper ikke lenger var aktiv, og at han trengte en ny mann til å sørge for at Aalesund slo Moss med minst tre mål på bortebane 30. april 2006.

Tilbudt 800 000 kroner

Høibraaten ble tilbudt en koffert med 800 000 kroner for å kjøpe tre-fire spillere på Moss. Overskuddet skulle agenten selv få beholde. Den unge norske agenten takket pent nei, men uken etter kunne han registrere at noen andre tilsynelatende fikk gjort jobben. Resultatet på Melløs: Moss – Aalesund 0-5.

- Jeg er 100 prosent sikker på at den kampen ble fikset. Han snakket som om at dette var noe de hadde gjort i flere år. Selv om det var snakk om mye penger, var jeg aldri fristet til å si ja, sier Høibraaten til VG.

Sjekk målene fra den omstridte kampen (ekstern lenke) her.

Nåværende Molde assistent Geir Bakke trente Moss den gangen. Han forteller at Høibraaten informerte han om sine opplysninger da de møttes over to år senere, i 2008.

<p>NY BOK: I dag utgir Kagge Forlag boken «Fotballagenten». Her forteller Knut Høibraaten om sitt liv i agentbransjen. Blant annet om da han fikk tilbud om å fikse kampen mellom Moss og Aalesund i 2006.<br/></p>

NY BOK: I dag utgir Kagge Forlag boken «Fotballagenten». Her forteller Knut Høibraaten om sitt liv i agentbransjen. Blant annet om da han fikk tilbud om å fikse kampen mellom Moss og Aalesund i 2006.

Foto: Faksimile, FAKSIMILE

- Dette må stå for Knuts regning. Jeg ser ikke på ham som en som farer med vås, men jeg klarte nesten ikke å ta det innover meg da han fortalte meg det. Det føltes helt uvirkelig at noen i den sammensveisede gjengen gikk bak ryggen på de andre. Jeg føler ubehag av å ha vært så tett på noe som blir mistenkeliggjort for kampfiksing, sier Geir Bakke.

Moss Avis kåret keeper Erik Holtan til hjemmelagets beste spiller. Han reddet også en straffe som ifølge lokalavisen var tvilsomt idømt av dommer Svein-Erik Edvartsen.

Forbannet Holtan

Holtan reagerer voldsomt på opplysningene som kommer frem i Knut Høibraatens bok.

- Jeg blir bare eitrende forbannet hvis dette stemmer. Du har ryggrad som en ihjelkokt spagetti hvis du lar deg kjøpe. Jeg husker at det var en veldig rar fotballkamp. Jeg reddet til og med en straffe, men så scoret Aalesund på alt som var.

- Mistenker du noen av lagkameratene dine for å ha vært kjøpt?

- Nei, i utgangspunktet gjorde jeg ikke det. Men jeg syntes det er forferdelig trist hvis noen lot seg kjøpe, svarer den tidligere landslagskeeperen.

- Jeg husker ikke målene. Husker bare at det rant på. Hva i all verdens land og rike holder vi på med, tenkte jeg. Men det var ikke noe ved den kampen som tilsa at noe var galt, sier Geir Bakke.

Heller ikke midtstopper Tom Reidar Haraldsen eller kantspiller Amin Askar sier at de på noe som helst tidspunkt har vært kjent med at kampen skal ha vært fikset.

- Det er veldig usannsynlig. Vi tapte for et bedre lag, sier Askar, som nå spiller i Brann.

Dommeren mistenker ingen

Dommer Svein-Erik Edvartsen kan ikke engang huske å ha dømt kampen når VG kontakter ham.

- Jeg har aldri sett noe rart eller blitt kontaktet om kampfiksing i forbindelse med kamper jeg har dømt. Og jeg har vel dømt rundt 150 Tippeliga-kamper og 50 i 1. divisjon, sier Edvartsen.

- Som toppdommere har vi meget strenge regler og etiske retningslinjer både fra FIFA, UEFA og NFF som vi til enhver tid følger til punkt og prikke. Dersom vi har den minste mistanke sender vi rapport med en gang. Vi er instruert i heller å sende en rapport for mye enn en for lite slik at rett myndighet kan ta nødvendige grep og etterforskningsskritt, tillegger dommeren.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball