Hovedinnhold

NFF: - TV 2 gikk for langt

(VG Nett) Norges Fotballforbund reagerer sterkt etter at dommer Svein-Erik Edvartsen (30) ble fotfulgt av TV 2 ut av stadion etter kampen mellom Molde og Lyn i går.

Denne saken handler om:

- Verken NFF eller jeg vil styre mediene, men jeg mener at om man spør om et intervju og får høflig nei så må man akseptere det. Det er vanlig folkeskikk. Å følge etter Edvartsen inn mot hotellet er å gå for langt, sier dommersjef Rune Pedersen til VG Nett.

- Gikk etter meg

Episoden han sikter til er fra gårsdagens oppgjør i Molde. Etter at Edvartsen hadde oversett en straffe til Lyn og gitt gult kort til Moldes Christian Steen hvor det kanskje kunne blitt rødt, ønsket TV-kanalen å få dommeren i tale etter kampen. Dette ønsket ikke Edvartsen som ville se situasjonene i ro og mak før han uttalte seg. Slik forklarer dommeren hva som skjedde etter kampslutt:

STØTTESPILLER: Dommersjef Rune Pedersen. Foto: Trond Sørås
STØTTESPILLER: Dommersjef Rune Pedersen. Foto: Trond Sørås

- I Molde i går ønsket jeg ikke å uttale meg før jeg hadde sett TV-bildene, men i samsvar med vane respekterte ikke TV 2 dette. Da jeg gikk ut av garderoben fikk jeg kameraet midt i ansiktet. Jeg stoppet da opp og både NFF-observatøren og linjedommerne sa til kameramannen at han skulle skru av kameraet. Han latet da som at dette var gjort, men i det jeg gikk ut viste det seg at kamerat fortsatt var på. Og om ikke det skulle være nok så løp både kameramannen og reporteren etter meg også utenfor Aker stadion og fulgte etter meg mot hotellet mens kameraet gikk.

- Uklanderlig oppførsel

Vaktsjef i TV 2 Sporten, Per Angell Berntsen, sjekket råmaterialet fra det som skjedde på Aker stadion etter at VG Nett tok kontakt. Han kjenner seg ikke igjen i Edvartsens beskrivelser av hva som skjedde, men ønsker ikke å gå i polemikk med dommer gjennom VG Nett.

FORBANNET: Per Angell Berntsen i TV 2 likte dårlig at Åge Skinstad brøt inn. Foto: TV 2
FORBANNET: Per Angell Berntsen i TV 2 likte dårlig at Åge Skinstad brøt inn. Foto: TV 2

- Når det gjelder oppførselen til vår reporter og fotograf så er denne helt uklanderlig. De har både vist god folkeskikk, og presseskikk da de prøvde å få til et intervju etter kampen i går. Det vil være en journalistisk unnlatelsessynd å ikke forsøke å få Edvartsen i tale da han igjen sto i begivenhetenes sentrum, sier Angell Berntsen som legger til at de etter en journalistisk vurdering ikke brukte bildene.

- Ikke ute etter Edvartsen

På spørsmål om Pedersen og hans kollegaer i Norges Fotballforbund kommer til å skrive et brev til TV 2 eller gå videre med saken på annet vis, svarer dommersjefen følgende:

- Mitt anliggende er å ta vare på dommerne. Jeg har ikke håp eller tro på at jeg kan påvirke TV 2, men det vil sikkert bli en diskusjon i NFF om dette.

- Selvfølgelig respekterer vi et nei for et nei. Først ble vi fortalt av en delegat at Edvartsen ikke ville si noe, men reporteren ønsket selv å stille Edvartsen spørsmålet. Da han ikke ønsket å si noe, ga vi oss. Vi har heller ikke brutt noen regler når det gjelder å ta bilder av folk på offentlige steder, så dette synes jeg Edvartsen burde tåle.

- Samtidig er det beklagelig at han oppfatter dette som ubehagelig. Men å påstå at vi er ute etter å ta ham er tatt helt ut av løse lufta. Vi er interessert i å prate med ham de gangene det er journalistisk relevant, sier Angell Berntsen videre.

Innrømmer feil

Edvartsen har lagt seg flat og innrømmet at Lyn burde hatt straffe.

Se situasjonen og hør reaksjonen fra Lyn-trener Kent Bergersen her

TØFFE TAK: Her må dommer Svein-Erik Edvartsen skille Moldes Pape Pate Diouf og Lyns Theodor Elmar Bjarnason (høyre). Foto: Scanpix
TØFFE TAK: Her må dommer Svein-Erik Edvartsen skille Moldes Pape Pate Diouf og Lyns Theodor Elmar Bjarnason (høyre). Foto: Scanpix

Utvisningssituasjonen er han mer usikker på om han vurderte feil. Rune Pedersen er enig i at det var en feilvurdering å ikke gi Lyn straffe i første omgang.

SE:Høydepunktene fra kampen

Gårsdagens episode etter kampen i Molde minnet ifølge Edvartsen selv svært mye om en episode i Stavanger i fjor. Etter en kamp mot Aalesund hevder dommeren at han hadde TV-teamet på nakken innover i korridorene på Viking stadion.

- Da ringte TV 2s fotballsjef Vegard Jansen Hagen meg i ettertid. Han beklaget det hele og sa at dette aldri skulle gjenta seg. Det som skjedde i går var langt verre enn det som skjedde i Stavanger i fjor, men TV 2 skal ikke klare å knekke meg, sier dommeren.

Refser mediene

Han føler at han blir behandlet langt tøffere av mediene (ikke bare TV 2) enn sine dommerkollegaer.

- Ja, det er helt åpenbart. For det første er jeg yngst av dommerne i eliteserien, og for det andre er fallhøyden min høyere enn andre fordi jeg er kåret til den beste hockeydommeren i Norge tidligere, sier han.

- Noen av hendelsene i Bodø - RBK og i går mener vi skulle vært løst annerledes. Men det er nok andre dommere som har vurdert straffe/ikke straffe i eliteserien denne sesongen som har sluppet billigere unna enn Edvartsen, sier dommersjef Pedersen.

Han sier videre at dommerne vurderes fortløpende og at det allerede denne sesongen er flere dommere som har fått det han kaller «tilpasninger». Det vil med andre ord si at dommerne er tatt ut av tjeneste i en periode etter svake prestasjoner.

Musikk i ørene

For noen uker siden hadde Edvartsen en skikkelig brøler i kampen mellom Glimt og Rosenborg. Rade Prica skulle hatt straffe og kanskje utvisning for Glimt-keeper Pavel Londak da han nådde et Glimt-tilbakespill før keeperen. I stedet dømte Edvartsen offside på Prica, Glimt fikk ballen og RBK-trener Erik Hamrén kom med sin legendariske kommentar hvor han spurte om dommerne hørte på musikk i headsettet sitt.

- Det som skjedde i Bodø er det helt utrolig at ingen av oss fire ser, sier Edvartsen som fikk en såkalt tilpasning etter denne kampen og var tilbake i går.

- Men jeg dømte Ranheim - Fredrikstad i cupen og var 4. dommer i Lillestrøm - Fredrikstad i mellomtiden, så det er jo ikke snakk om livstidsstraff, forklarer Edvartsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball