Hovedinnhold

VGs fotballjournalist mener:

Farvel til en av de aller, aller største: Daniel Berg Hestad

SLUTT: Molde-kaptein Daniel Berg Hestad på vei ut til sin sannsynligvis siste trening med klubben før morgendagens returkamp i Europa Leagues 16 delsfinalen mot Sevilla. Sevilla leder 3-0 etter første kamp. Sammen med Hestad går Moldes nye midtbanespiller Dulee Johnson.
SLUTT: Molde-kaptein Daniel Berg Hestad på vei ut til sin sannsynligvis siste trening med klubben før morgendagens returkamp i Europa Leagues 16 delsfinalen mot Sevilla. Sevilla leder 3-0 etter første kamp. Sammen med Hestad går Moldes nye midtbanespiller Dulee Johnson. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG
Pappa Stein Olav «lagde» sønnen Daniel omtrent da han var med på Moldes første sølv i oktober 1974. Ni måneder senere startet livet for en spiller som i kveld går inn i historien som en av de aller, aller største.

Denne saken handler om:

Det er vanskelig å beskrive Daniel Berg Hestad som noe annet enn en hedersmann, en fotballspiller som har vært så solid som du får det, dag ut, dag inn, måned ut, måned inn, år ut, år inn.

Og mens spillere har kommet og gått, har Berg Hestad vært der, alltid solid, alltid til å stole på.

Som de fleste andre har han gjort feil i livet. Berg Hestad har i voksen alder innrømmet at han var en mobber i ungdomsårene, og at han - selvsagt - angrer på det. I tillegg ble han tatt for fyllekjøring i 2000. Ingen stolt dag for en veldig stolt mann.

Debuterte mot Myggen

21 ÅR SIDEN: Daniel Berg Hestad i 1995.
21 ÅR SIDEN: Daniel Berg Hestad i 1995. Foto: Morten Rakke, VG

Daniel Berg Hestad debuterte, som innbytter, mot Start, på bortebane 23. mai 1993. Det ble 4-0 i sekken. Erik Mykland og Tommy Svindal Larsen styrte Starts midtbane og Frank Strandli scoret tre. Inn kom rookien, Daniel Berg Hestad, 17 år gammel, for Morten Kristiansen, og viste allerede da at han hadde «noe».

Kanskje ikke så rart heller, med DET slektstreet: Faren Stein Olav Hestad hadde klubbrekorden i antall kamper, onkelen Harry Hestad, var tidenes Molde-spiller, og de andre onklene, Jan og Odd Berg, hadde strålende Molde-karrierer de kunne se tilbake på.

Men Daniel ble større enn dem alle og, etter hvert, vant han også mer enn alle slektningene sine.

Nesten-spilleren

Det tok tid. Lenge så det ut som Berg Hestad skulle forbli som resten av slekta - «nesten-spillere». Bortsett fra kongepokalen i 1994, sto Berg Hestad med fire seriesølv da han hadde fylt 30 år i 2005. Da hadde han også rukket en tur til nederlandske Heerenveen, samt komme til bronsefinalen i U-EM i 1998.

To ting manglet Berg Hestad: Spille viktige landskamper - og et seriegull. Det første fikk han aldri. Daniel Berg Hestad falt litt mellom alle stoler under landslagssjefene Drillo, Nils Johan Semb og Åge Hareide, det var alltid noen som var bedre - følte de. Og det ble med åtte A-landskamper, kun treningskamper, og kun to fra start og bare 90 minutter én gang.

Men på klubbplan gikk Berg Hestad, sent i sin karriere, fra å være en «nesten-vinner» til den mestvinnende spilleren i nyere moderne tid (hvis du tar bort Rosenborg-spillerne).

Vant plutselig alt

Fra 2005 og til 2015, vant Berg Hestad tre seriegull og tre kongepokaler. I tillegg ble det sølv i både serie- og cup i 2009.

Berg Hestad fikk også oppleve det største i Europa - matchvinner i Moldes eneste seier i Champions League, mot Olympiakos på Molde stadion i 1999. Og i fjor høst ble han den eldste målscoreren i Europa League, 40 år og 99 dager gammel.

Han har alltid vært synlig, på banen, med sitt litt vaggete løpesett, strikk i håret (i mange år) og nå: Skjegg. Uansett har han alltid vært blant de beste, aldri skadet (har et snitt på 24 seriekamper i året gjennom 20 sesonger i Tippeligaen) og har scoret sin skjerv med mål (71 mål, 45 assist i Tippeligaen). 30 gule og to røde kort - ikke så voldsomt for en tøffing av en midtbanespiller.

Tatt vare på kroppen

Som hans tidligere trener i Molde, Åge Hareide, en gang fortalte: - Det unike med Daniel er hvordan han har klart å passe på kroppen sin i så lang tid, på toppen. Han er et eksempel til etterfølgelse.

FOTBALLJOURNALIST: Knut Espen Svegaarden i VG-sporten.
FOTBALLJOURNALIST: Knut Espen Svegaarden i VG-sporten. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

Daniel Berg Hestad vil etterlate seg et tomrom, han er på mange måter den ultimate klubbspilleren, han du sjelden finner, og han du - som trener - er sjelglad hvis du får beholde.

Selv har jeg hatt gleden av mange gode samtaler med mannen som i kveld takker for seg. Alltid interessert, alltid interessant, og noe interessant: Han virker alltid å ha god tid, både på og utenfor banen. Vet du ikke hvem du skal spille ballen til - se etter Daniel. Har du en god idé til en sak: Du får ja fra Daniel Berg Hestad.

Det er en mangelvare hos mange av hans med- og motspillere.

I kveld, når Molde skal forsøke å ta igjen 3-0-tapet mot Sevilla i Europa League - bør det være tid for å gi mannen med flest klubbkamper i norsk fotball en verdig avskjed.

Hvis noen fortjener det, så er det Daniel Berg Hestad.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball