Hovedinnhold

I Mjøndalen får spillerne «lønn som fortjent»

Annerledesklubben har flytende betaling – justerer etter «rettferdighet»

<p>INGEN LØNNSENER: For å beholde kameratskapet i Mjøndalen, har klubbledelsen bestemt at alle lønninger skal stå rettferdig i forhold til hverandre. – Helt fair, mener toppscorer Christian Gauseth (til høyre), som her jubler for scoring i jojo-kampen mot Tromsø (4-3) sammen med Stian Aasmundsen (til venstre), Michael Stilson, Sanel Kapidzic og Rhett Bernstein.</p>

INGEN LØNNSENER: For å beholde kameratskapet i Mjøndalen, har klubbledelsen bestemt at alle lønninger skal stå rettferdig i forhold til hverandre. – Helt fair, mener toppscorer Christian Gauseth (til høyre), som her jubler for scoring i jojo-kampen mot Tromsø (4-3) sammen med Stian Aasmundsen (til venstre), Michael Stilson, Sanel Kapidzic og Rhett Bernstein.

Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix
I Molde finner du noen av landets best betalte fotballspillere. Hos fredagsmotstander Mjøndalen tjener ingen mer enn 450.000 i året – og underveis i sesongen kan klubben sette lønnen opp eller ned etter hva ledelsen mener spillerne fortjener.

Denne saken handler om:

– Prinsippet er at vi skal når som helst kunne legge alle lønningene på benken i garderoben. Alle skal forstå hvorfor han har mest og han har minst. Så da må vi hele tiden justere, beskriver trener (og markedssjef) Vegard Hansen i Mjøndalen.

VG LIVE:Følg Mjøndalen-Molde her!

VGs ODDSTIPS:

Norsk Tipping har gjort Molde til soleklare favoritter med 1,55 i borteodds. Det er en odds som mer reflekterer lagets 2014-form enn årets - hvor de to siste bortekampene er ta

Nykommer Mjøndalen har vunnet tre av fem hjemmekamper i Tippeligaen. Slik oddsen er satt er 4.95 kveldens beste oddsspill.

SE FREDAGENS ØVRIGE ODDSTIPS HER!

Fredag er det kontrastenes kamp på vesle Isachsen Stadion med pengesterke Molde som gjest. Mens investor Bjørn Rune Gjelsten bidro til penger som sikret at Vegard Forren ble kjøpt hjem fra Southampton og Premier League-lønn, er samtlige spillere i Mjøndalen godt under gjennomsnittslønnen for en Tippeliga-spiller.

Den er på 600.000 kroner, ifølge Norsk Toppfotball.

I norsk fotballs versjon av «Kameratgården» på Nedre Eiker får de best betalte rundt 450 000 kroner i året. Hvis de leverer. For klubben opererer altså med et slags flytende lønnssystem.

– Det skal ikke være likt, men rettferdig. Ofte øker vi lønnen til spillerne før vi re-forhandler kontrakten. Det er fristende å øke lønnen og samtidig be spilleren skrive under på to nye år, men det gjør vi ikke. Samtidig blir det korte forhandlinger i Mjøndalen. Her lønner det seg ikke å ha en god agent, sier sportssjef Kenneth Karlsen til VG.

Økte lønnen til nesten alle

Etter at klubben mirakel-rykket opp i fjor, hadde en håndfull spillere kontraktsfestet at Tippeliga-spill ga lønnsøkning. Den fikk de.

Men samtidig måtte et titalls andre spillere opp i lønn. Ellers ville ikke rettferdighetsprinsippet gjelde.

Med friske Tippeliga-penger på vei inn i klubbkassen var ikke det noe problem. Dessuten ble spillere samtidig frikjøpt fra jobb slik at Mjøndalen også kunne trene på dagtid.

– Det er ikke bare billig å ha et sånt system. De spillerne som ikke hadde den klausulen, skrev kontrakt på et tidspunkt der Tippeliga ikke var tema. Men de skulle ikke «straffes» for det. Man skal få lønnen man fortjener. Så kan det bli uenigheter om hva man faktisk fortjener, sier Kenneth Karlsen.

– Har spillere opplevd å gå ned i lønn underveis i sesongen?

<p>BETALER RETTFERDIG: Sportssjef Kenneth Karlsen i Mjøndalen forteller om det spesielle lønnssystemet i klubben. – Spillerne skal ikke nødvendigvis ha lav lønn, men det må stå i samsvar med klubbens inntekter, sier han.<br/></p>

BETALER RETTFERDIG: Sportssjef Kenneth Karlsen i Mjøndalen forteller om det spesielle lønnssystemet i klubben. – Spillerne skal ikke nødvendigvis ha lav lønn, men det må stå i samsvar med klubbens inntekter, sier han.

Foto: Helge Mikalsen, VG

– Det har skjedd, men det er sjelden. Men spillerne skal være sikre på å få det som står i kontrakten. De har akseptert at det er sånn, og vi har det blant ansatte i hele klubben, svarer Karlsen.

– Spillerstallen i Mjøndalen vet utrolig mye om økonomi. Vi har gjennomganger ganske ofte slik at de forstår helheten. Du må skjønne kulturen, og du må være enig i kulturen i Mjøndalen, sier sportssjefen.

Nektet seg selv høyere lønn

Trenermarkedssjefspeaker Vegard Hansen sa for eksempel nei til 400 000 ekstra i årslønn.

– Vi må ha rettferdighet rundt avlønning for å beholde kameratskapet og lojaliteten. De fem siste som ikke hadde kontrakt videre i fjor høst, signerte vi på opprykkskvelden. Det gjorde noe med mentaliteten og samholdet, sier Hansen.

Mjøndalen-profilen Christian Gauseth (30) var én av de fem.

– Jeg vet ikke helt om de skjønte effekten av det grepet. Det var som lim i gruppen, alt ble sementert. Fra ledelsesperspektiv tror jeg det var den beste avgjørelsen gjennom hele året, sier Gauseth.

Han har ingen problemer med å fortelle VG hva hans nye kontrakt betyr økonomisk: 27.000 kroner brutto i måneden – mot 19.000 da Mjøndalen var i 1. divisjon.

– Jeg opplever lønnssystemet som fair. Når du spiller for Mjøndalen, har du tatt et valg. Penger er sekundært, det sportslige er veldig bra. Banen og treningsfasiliteter, oppfølging av fysio og kosthold, en trener som er syk i hodet og så dedikert du kan få det. Det veier tyngre enn det meste, sier Mjøndalen-angriperen.

Mener Molde har vært ræva

Moldenseren, som var med og spilte Molde til klubbens siste Tippeliga-opprykk (2007), ser frem til en ny hjemmekamp som glefsende underhund:

– Årets utfordring. Vi gleder oss veldig til å ta imot Moldes tekniske pasningsspillere. Jeg synes de har vært ræva i år. Som spiss på et nedrykkslag og Molde-patriot kan jeg si det, melder Gauseth – og mener kontrastene mellom blått og brunt i denne sammenhengen kan beskrives slik:

– Molde bør kjempe om Champions League-plass. Vi er et lag som hver søndag må holde oss for ikke å gå bort til motstanderen med autografblokken, uansett om vi er Skien, Haugesund eller Trondheim.

LES OGSÅ:Klubbskiftet som skapte rivaliseringen mellom Mjøndalen og Godset

PS! Mens Mjøndalen har et totalbudsjett på 30 millioner kroner for hele idrettslaget, der 22 av disse er øremerket A-laget i fotball, har Molde Fotballklubb et totalbudsjett på 109 millioner kroner.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball