Hovedinnhold

Paul Ince i VG-intervju:

Mener Bjørnebye var den beste han spilte sammen med i Liverpool

SNAKKER I BOK: Paul Ince sammen med forfatter Ragnhild Lund Ansnes.
SNAKKER I BOK: Paul Ince sammen med forfatter Ragnhild Lund Ansnes. Foto: Knut Espen Svegaarden, VG
SANDVIKA (VG) Paul Ince (48) har spilt sammen med mange store fotballspillere. Men han setter en nordmann aller høyest fra tiden i Liverpool.

- Den beste jeg spilte sammen med, og som jeg setter utrolig høyt, er Stig Inge Bjørnebye, sier Ince til VG - der vi sitter på et lagerrom på Sandvika storsenter og prater.

Liverpools kapteiner

TOK SEG TID: Paul Ince svarte på spørsmål fra store og små i Sandvika lørdag. I bakgrunnen forfatter Ragnhild Lund Ansnes.
TOK SEG TID: Paul Ince svarte på spørsmål fra store og små i Sandvika lørdag. I bakgrunnen forfatter Ragnhild Lund Ansnes. Foto: Knut Espen Svegaarden, VG

Ince er der for å promotere boken «Liverpoolkapteiner. Ledelse og lidenskap», om klubbens kapteiner gjennom den nyere historien (fra Ron Yeats på begynnelsen av 1960-tallet til Steven Gerrard), ført i pennen av Ragnhild Lund Ansnes - hennes tredje bok om Liverpool.

Lørdag kveld var duoen å se på NRK, hos Anne Lindmo.

Boken har en rekke interessante vinklinger og fortellinger, og der Ince står som en av de aller sterkeste historiene. Veien til suksess var lang, tøff og brokete, etter oppveksten i London uten mor og far. Men tøffingen ble kaptein for både Manchester United, Liverpool - og England. Han var den første fargede kapteinen for England, og han var den første fargede, engelske manageren i Premier League.

Roser norske spillere

Ince spilte i Liverpool i to sesonger (1997-99), akkurat i den tiden klubben hadde flere nordmenn innom Melwood og Anfield. Det er Ince selv som tar opp temaet Bjørnebye med VG - og etter hvert kommer vi også inn på en morsom historie rundt Øyvind Leonhardsen og Bjørn Tore Kvarme.

ROSES: Stig Inge Bjørnebye, her med kona Hege Frøseth, roses av Paul Ince. Her fra Idrettsgallaen i 2012.
ROSES: Stig Inge Bjørnebye, her med kona Hege Frøseth, roses av Paul Ince. Her fra Idrettsgallaen i 2012. Foto: Geir Olsen, VG

- Stig Inge Bjørnebye? Fantastisk type. Kanskje den beste jeg spilte med av alle, fordi han hadde den indre driven, evnen til å pine seg, evnen til å jobbe knallhardt hele tiden. Han var ikke det største talentet, den beste spilleren, men han hadde noe som mange av de andre manglet: Guts og innstilling til det han holdt på med, sier Paul Ince.

Konkurranser i styrkerommet

Da VG kontakter Stig Inge Bjørnebye, sier han først «takk», før han legger til - om Ince:

- «The Guvnor», som han kalte seg, kom til oss i Liverpool sent i karrieren og i en turbulent periode for klubben. Han sto opp for meg, alltid. Vi hadde konkurranser i styrkerommet, og jeg husker fortsatt øvelser jeg knuste han i.... Vi hadde en gjensidig respekt for hverandre. Han krevde større plass enn meg, mens jeg aldri var hierarkisk orientert eller drevet, sier Bjørnebye.

Han legger til: - Jeg og Hege (kona) likte veldig godt han og familien.

«Guvernøren», som han ble kalt, må le da VG nevner historien om Øyvind Leonhardsen, som var like fascinert av nummer åtte på ryggen som Ince, og som nektet å ha noe annet nummer:

FÅR ROS: Øyvind Leonhardsen.
FÅR ROS: Øyvind Leonhardsen. Foto: Jørgen Braastad, VG

Leo ville ha nummeret til Ince

- Leonhardsen - litt som Bjørnebye - var en fantastisk spiller. Han hadde den samme innstillingen, var en drøm å spille med når han timet løpene sine inn i motstanderens felt, og jeg likte å spille med han - helt til han ville ha trøya mi med nummer åtte på ryggen...haha... sier Paul Ince - og setter inn en voldsom latter. Han elsker småkrangler, og likte Leonhardsens standhaftige holdning til draktnummeret.

Leonhardsen sier til VG at «Ince var en ledertype som satte krav til de rundt seg, men alltid med et glimt i øyet.»

- Utenfor banen opplevde jeg har som veldig hyggelig, sier «Leo».

BRA MANN: Bjørn Tore Kvarme.
BRA MANN: Bjørn Tore Kvarme. Foto: Bjørn S. Delebekk, VG

Ince om den siste i den norske troikaen:

- Bjørn Tore Kvarme - han var bare den hyggeligste fyren, en som bare var snill og som var fin å ha rundt seg, sier Ince om den tidligere Rosenborg-forsvareren, som etter Liverpool dro til Frankrike og Spania og gjorde sine saker bra.

Biografi neste

Paul Ince virker ekte og ærlig når han snakker om de norske spillerne. Det er ingen tvil om at han og forfatter Ragnhild Lund Ansnes kommer veldig godt overens også, så godt at hun trolig kommer til å skrive biografien til Ince.

- Jeg har stadig opplevd nye ting, så det har ikke vært tid for en biografi. Men nå er det snart på tide, sier den tidligere Manchester United- og Liverpool-kapteinen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball