Hovedinnhold

VGs fotballjournalist mener:

Det hjalp ikke å underholde heller, van Gaal

FRUSTRERT: Wayne Rooney fant igjen scoringsskoene, men laget hans åpnet seg bak - 3-3 mot Newcastle.
FRUSTRERT: Wayne Rooney fant igjen scoringsskoene, men laget hans åpnet seg bak - 3-3 mot Newcastle. Foto: Scott Heppell, Ap
(Newcastle - Manchester United 3-3) Han innrømmet omtrent selv at han hadde kjedet seg i enkelte kamper. Men da Louis van Gaal fikk se Wayne Rooney finne igjen seg selv og score som i gamle dager, da åpnet alle sluser seg - bakover også.

Denne saken handler om:

Kritikken mot Louis van Gaal denne sesongen har ikke gått så mye på resultater som på måten Manchester United spiller fotball på. Det er noen fotball-lag som tradisjonen tro SKAL spille fotball på en bestemt måte. I England gjelder dette i første rekke Manchester United, Tottenham og West Ham.

Tradisjon

Dette går helt tilbake til 1950- og 1960-tallet. Tradisjon er viktigere for enkelte klubber enn for andre, og Manchester United er en av dem. Det skal være tempo, vingspill og sjanseskapende fotball, ikke ball-holding uten mål og mening.

Men det er klart, det hjelper med seirer og poeng, og det var det Louis van Gaal reddet seg på forrige sesong: Han klarte å få Manchester United inn igjen blant de fire beste i det minste. Og der og da var det viktigst, etter en grusom sesong med David Moyes.

I ettertid var ikke Moyes-sesongen så mye verre, poengmessig, enn det Manchester United-supporterne opplever nå. Etter 21 seriekamper under Moyes hadde United 37 poeng. Det samme hadde de under van Gaal forrige sesong, og nå står klubben med 34 poeng.

Skaper ikke sjanser

Det er den laveste poengsummen denne klubben har hatt siden den tiden før Alex Ferguson fikk dreis på sakene - i 1989/90. Da sto Manchester United med 24 poeng etter 21 kamper.

I hele høst og vinter har kritikken mot Louis van Gaal gått på manglende skaping av sjanser, manglende tempo med ball, alt for omstendelig spill - og selvsagt manglende scoringer.

Før tirsdagens kamp mot Newcastle, hadde ikke Manchester United scoret færre på de første 20 kampene siden den første sesongen i Premier League, 1992/93. Sånt blir det kritikk av i en av verdens største fotballklubber. Og beskjeden til van Gaal fra supporterne var - som vanlig: - Attack, attack, attack.

Fellaini sentralt? Ikke bra...

Og det gjorde Manchester United, i hvert fall etter hvert. De fikk straffespark og scoret, ved Wayne Rooney, de hadde en flott kontring som ga scoring - og vi fikk se en Wayne Rooney-avslutning av gammelt, godt merke. Og vi fikk se mange mann som gikk i angrep.

Kanskje for mange, denne gangen.

For vi fikk også se et lag som ikke hang sammen defensivt, som spilte 90 minutter med Marouane Fellaini som en av to sentralt på midten, og med et forsvar som ikke innga tillit. Selv en vanligvis så stø spiller som Chris Smalling så rystet ut da Newcastle sendte folk frem og angrep fra alle kanter.

FOTBALLJOURNALIST: Knut Espen Svegaarden i VG-sporten.
FOTBALLJOURNALIST: Knut Espen Svegaarden i VG-sporten. Foto: Hallgeir Vågenes, VG

At Fellaini fikk være på banen hele kampen, er uforståelig. Og han er ingen sentral, defensiv midtbanespiller.

Dummetts scoring gir ny uro

Og dermed gikk det som det - kanskje - måtte: Newcastle utlignet til 3-3 rett før den ordinære tiden var over, og van Gaal får kritikk - igjen.

Så er spørsmålet: Gir supporterne van Gaal kred for at laget faktisk våget denne gangen, eller holder det ikke så lenge laget ikke holder unna for et lag som ligger som nummer tre fra bunnen og som hadde tapt sine tre siste ligakamper?

3-2 kunne kanskje gitt litt arbeidsro. Scoringen til Paul Dummett gjør at det neppe blir en fredelig uke for Louis van Gaal denne gangen heller.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball